Nema napretka

Inzko: Bez obračuna s korupcijom BiH ne može napredovati ka članstvu u EU-u

Potreba za hitnim promjenama u pravosuđu te uspostavom vladavine prava istaknuta je i u posljednjem izvještaju Europske komisije o napretku BiH.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2020. u 11:55 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Bosna i Hercegovina ne treba računati na europsku budućnost  sve dok se u toj zemlji odlučno ne obračunaju s korupcijom i dok ne pokažu spremnost učvrstiti vladavinu prava kako je to učinila Hrvatska kaznenim progonom bivšeg premijera Ive Sanadera, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko kako ga u petak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Komentirajući stanje u pravosuđu BiH koje je na meti kritika unutar same zemlje, ali i izvan nje, Inzko je kazao kako je do sada načinjeno dovoljno analiza i preporuka što i kako bi trebalo promijeniti, a sada ostaje pitanje političke volje da se to provede jer bez toga nema napretka BiH ka članstvu u Europskoj uniji.

Potreba za hitnim promjenama u pravosuđu te uspostavom vladavine prava istaknuta je i u posljednjem izvještaju Europske komisije o napretku BiH.

"Članovi Predsjedništva BiH ovih su dana bili u Bruxellesu dva puta i pričali o nekim vrijednostima (nije dovoljno). Jedini dokaz (predanosti tim vrijednostima) je da se to provede. Oni su svjesni što se dogodilo u Hrvatskoj. Tamo je jedan premijer u zatvoru, još neki ministri su u zatvoru. U Rumunjskoj je tisuću ljudi u zatvoru, to su političari i poduzetnici, a ta (rumunjska) državna tužiteljica koja ih je tamo poslala sada je tužiteljica Europske unije", podsjetio je Inzko ističući kako je upravo to ono što treba i BiH.

Austrijski je diplomat upozorio kako je značajnom broju političara u BiH stalo do toga da uopće nema pravne države pa ni kvalitetnog pravosuđa.

To je povezao i s pritiscima da se iz sastava Ustavnog suda BiH ukloni troje inozemnih sudaca na čemu posebice insistira član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Inzko je podsjetio kako to nisu tek neki stranci nego suci iz europskih država koji u BiH, po njegovu sudu, obavljaju "fantastičan posao" po uzoru na svoje kolege koji, primjerice, sude na Europskom sudu za ljudska prava.

"Irelevantno je je li je sudac strani ili domaći. Ali neki političari ovdje ne žele nikakvo sudstvo!", kazao je Inzko dodajući kako bi strani suci trebali još dugo ostati u BiH jer uspostavljaju potrebne standarde.

Kopirati
Drag cursor here to close