Zaštitnik BiH

Danas se slavi blagdan sv. Ilije

Starozavjetnog sveca osim kršćanske, nalazimo i u židovskoj i islamskoj predaji, a o njegovom djelovanju postoje brojni zapisi.
Kultura / Vjera | 20. 07. 2023. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveti Ilija slavi se 20. srpanja po gregorijanskom kalendaru. Sveti Ilija je rođen u 9. stoljeću prije Krista u Tišbi te je svoj život proveo u Sjevernom Kraljevstvu Izrael.

Starozavjetnog sveca osim kršćanske, nalazimo i u židovskoj i islamskoj predaji, a o njegovom djelovanju postoje brojni zapisi.

Svetački život Ilije proroka bi trebao biti primjer po kojemu bi se ogledali svi oni koji se zavjetuju na pustinjački život. Njegovo siromaštvo nije ga spriječilo da u revnosti i jakosti duha dosegne do najvećih svetačkih i nebeskih prostranstava.

Sveti Ilija je proglašen zaštitnikom Bosne i Hercegovine, prenosi Neum online

Blagdan svetog Ilije tradicionalno se desetljećima slavi u susjednim župama Stolac i Metković. Sveti Ilija je zaštitnik ovih župa, a naše lokalno stanovništvo njeguje tradiciju odlaska na misu i slavlje u navedene župe. Sveta misa u Stocu slavi se u 11:00 sati.

U tom smislu održavanja tradicije, ona je najbolje iskazana kroz krilaticu koja kaže da je "nemoguće razumijeti vlastitu tradiciju dok je ne povežeš s ostalima".

Kopirati
Drag cursor here to close