Žabljak

Vjernici u Ljubuškom: Umjesto bajramske čestitke došli zaštitari

Tvrde kako ''mostarski muftija i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški nisu omogućili pristup džamijama u Ljubuškom vjernicima…''
Vijesti / Flash | 28. 06. 2023. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto bajramske čestitke došli su zaštitari, objavio je Džematski odbor džemata Žabljak Ljubuški navodeći kako se vrši ''vjerska represija pod pokroviteljstvom Mostarskog muftije''.

''Izražavamo svoju duboku zabrinutost i želimo skrenuti pažnju na očigledna ograničenja koja su nametnuta vjernicima, a koja su u suprotnosti s duhom slobode vjeroispovijesti i prava na obavljanje vjerskih obreda. Sve su džamije zaključane i namazi se održavaju samo ako hodža dođe s ključem da otvori da se klanja. U džamijama se dugi niz godina ne klanja svih pet dnevnih namaza'', navodi se u pismu spomenutog džemata.

Pristup džamijama

Tvrde kako ''mostarski muftija i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški nisu omogućili pristup džamijama u Ljubuškom vjernicima, što je rezultiralo njihovom cjelodnevnom  zatvorenošću i nedostatkom svakodnevnih namaza''.

''Ovo je ozbiljan prekršaj protiv osnovnih principa vjerske slobode i jednakog pristupa vjerskim objektima. Stoga ovim putem javno pozivamo Mostarskog muftiju, koji je već i usmeno i pismeno, upoznat s ovim nepravilnostima, kao sto pozivamo i nelegalni izvrsni odbor MIZ Ljubuški da otvore džamije na području Ljubuškog i omoguće slobodan pristup vjernicima u džamije. Vjernici imaju pravo na obavljanje svojih vjerskih obreda i dnevnih namaza u svojim džamijama, kao što je to slučaj u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Naročito u ovim mubarek danima pred Kurban bajram'', navode u pismu.

Tvrde i kako se ''lokalni hodža… bavi postavljanjem uređaja za uhođenje vjernika, te njihovo prijavljivanje policiji ukoliko se pojave u dvorištu džamije Žabljak''.

Policija i zaštitari

''To on radi istim onim džematlijama koji su obnovili tri vjerska objekta u Ljubuškom vlastitim znojem i novčanim sredstvima. Ovim želimo izraziti našu duboku zabrinutost zbog ovog izvještaja o šikaniranju vjernika u Ljubuškom. Pozivamo Mostarsko muftijstvo i Salema Dedovića, jer se ovo represija događa pod njihovim pokroviteljstvom, i nelegalni izvrsni odbor MIZ Ljubuški da prekinu i da prestanu zvati policiju i security na džematlije koji dođu pred džamiju. Uvijek navodimo da je izvrsni odbor nelegalan, jer ih džematlije nikad nisu izabrale, a oni su sebe sami izabrali daleke 2003. godine i za sve ove godine nisu održali ni skupštinu, ni izbore, a niti su podnijeli financijski izvještaj blagajne medžlisa'', tvrde vjernici iz Ljubuškog.

U pismu su naveli kako pozivaju ''Mostarsko muftijstvo i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški da preispitaju svoje odluke, otvore džamije za vjernike i omoguće slobodno vršenje vjerskih obreda''.

Podsjećamo, nesuglasice u Žabljaku izbile su kad su vjernici odlučili obnoviti džamiju što je mostarski muftija osudio nazvavši to napadom na imovinu. Uslijedile su optužbe za laž ali i najave da će se tražiti temeljite istrage.

 

Kopirati
Drag cursor here to close