Promocija u HNK

Knjiga arhitekta Borislava Puljića - Kako čitati Mostar

Znanstvena monografija „Čitati grad“ posvećena je osmanskoj fazi urbanog razvoja i izgradnje Mostara od 15. do 19. stoljeća,
Kultura / Knjige | 11. 11. 2022. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Čitati grad – Urbana struktura Mostara u razdoblju 1440. – 1878.”, arhitekta Borislava Puljića predstavljena je u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. O knjizi su govorili Zlatko Karač, Alen Žunić, Ivan Vukoja te sam autor.

Foto: Bljesak.info / U Mostru predstavljena knjiga arhitekta Borislava Puljića 

Znanstvena monografija „Čitati grad“ posvećena je osmanskoj fazi urbanog razvoja i izgradnje Mostara od 15. do 19. stoljeća, a nastala je na temelju dorađene autorove doktorske disertacije koja je 2012. godine obranjena na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, najavili su organizatori.

Riječ je o zaokruženoj sintezi vrlo dugoga i temeljitog istraživanja mostarskog urbaniteta i arhitekture toga grada koje je Puljić započeo još 1985. godine kao polaznik poslijediplomskog studija “Graditeljsko nasljeđe” u Splitu, potom i doktorskog studija, tijekom kojega je o Mostaru (njegovim mahalama, fortifikacijama i prvom austro-ugarskom sloju školovanih arhitekata) objavio i nekoliko zapaženih znanstvenih članaka.

Foto: Bljesak.info / U Mostru predstavljena knjiga arhitekta Borislava Puljića 

Urbana cjelina Mostara jedan je od najvažnijih sklopova spomeničke baštine u BiH, a s obzirom na ratna razaranja grada i nestanak mnogih dokumentacijskih izvora te autorov rad na njihovoj restituciji i pribavljanju dokumentacije iz drugih eksternih fondova (pa i iz inozemstva) od iznimne je važnosti.

Foto: Bljesak.info / U Mostru predstavljena knjiga arhitekta Borislava Puljića 

Knjiga je namijenjena arhitektima i urbanistima, povjesničarima umjetnosti, arheolozima, povjesničarima i širokoj čitalačkoj publici zainteresiranoj za povijest nastajanja razvoja urbanih sredina.

Kopirati
Drag cursor here to close