Blizak Miloševiću

Prije 80 godina rođen je kontroverzni nobelovac Peter Handke

Najpoznatije Handkeovo djelo je "Golmanov strah od jedanaesterca" koje je kasnije preradio u scenarij za zapaženi istoimeni film Wima Wendersa. Jedan je od autora koji je najviše utjecao na generacije pisaca niza europskih književnosti.
Kultura / Knjige | 06. 12. 2022. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Peter Handke

Austrijski književnik i nobelovac Peter Handke rođen je na danađnji dan prije 80 godina, 6. prosinca 1942. u Griffenu.

Njegova majka Maria Handke, rođena Sivec (1920-1971) bila je Slovenka iz Koruške. Otac je bio bankovni činovnik Erich Schönemann koji je bio stacioniran kao njemački vojnik u Koruškoj.

Schönemann je bio u braku, te se Maria prije Hadkeovog rođenja udala u Berlinu za Adolfa Brunu Handkea († 1988), Peterovog kasnijeg očuha.

Nakon što je prve tri godine života proveo u Istočnom Berlinu, obitelj se doselila u Griffen (slovenski: Grebinj) u austrijskom dijelu Koruške, gdje je živjela majčina obitelj.

Handkeovi odnosi s očuhom su postojali sve lošiji, te je Petar možda i zbog toga počeo prezirati domovinu svojega oca očuha, te zavolio ono što je smatrao domovinom svoje majke - Jugoslaviju.

Ta je ljubav obuhvaćala Sloveniju, kao stvarnu matičnu zemlju Slovenaca, dakle naroda kojemu je pripadala Handkeova majka; međutim je 1991. godine nakon izlaska Slovenije iz SFRJ Handke počeo prezirati i Sloveniju, prenijevši stanovite domoljubne identifikacije na ono što je smatrao nastavkom Jugoslavije - Srbiju.

Handke 1996. godine, nakon objavljivanja knjige "Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien" ("Zimsko putovanje rijekama... ili pravda za Srbiju"), dolazi u medijima do žestokih kontroverzi koje traju i dalje sve do danas.

Kritičari ga optužuju za trivijalizaciju srpskih ratnih zločina, dok Handke navodi da rabi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što se po njemu događalo općenito u tisku.

U ožujku 2004. Handke potpisuje zajedno s kanadskim piscom Robertom Dicksonom apel koji poziva na obranu Slobodana Miloševića. Jedan od daljnjih potpisnika bio je i kasniji britanski nobelovac Harold Pinter.

Dana 18. ožujka 2006. Handke se pojavio na pokopu Slobodana Miloševića i nastupio kao govornik. Tom prigodom kratko progovorio kako je Svijet bio nepravedan prema Srbiji i prema Slobodanu Miloševiću, te da on (Handke) je došao na Miloševićev pogreb jer ima potrebu biti "blizak Jugoslaviji, blizak Srbiji, blizak Slobodanu Miloševiću".

Video: 'A Strange Kind of Freedom:' Peter Handke Reacts to 2019 Nobel Prize in Literature Win

Prvo njegovo objavljeno književno djelo je publikacija Fackel (Baklja) u izdanju katoličke škole za dječake u Tanzenbergu. Za vrijeme studija u Grazu pridružuje se književnoj grupi Forum Gradski park (Forum Stadtpark) i objavljuje u magazinu Manuskripte.

Nakon objave njegovog prvog romana "Stršljeni" (Die Hornissen) u ljeto 1956., napušta studije da bi se potpuno posvetio pisanju.

Najpoznatije Handkeovo djelo je "Golmanov strah od jedanaesterca" koje je kasnije preradio u scenarij za zapaženi istoimeni film Wima Wendersa.

Jedan je od autora koji je najviše utjecao na generacije pisaca niza europskih književnosti koje se javljaju krajem sedamdesetih i u osamdesetima.

Suosnivač je nakladničke kuće autora Verlag der Autoren u Frankfurtu. Više od trideset godina živi u Chavilleu u Francuskoj.

Objavio je brojne romane, drame, prijevode, radiodrame i pjesme, između kojih se izdvajaju: Strah golmana pred jedanaestercem, Kaspar, Spori povratak kući, Užas praznine, Trenutak pravog osjećaja, Don Juan (pripovijeda sam o sebi), Kratko pismo za dugo rastajanje, Pouka planine Sainte-Victoire, Moravska noć i Veliki pad.

Primio je mnoštvo nagrada, između ostalih: Nagradu Georg Büchner 1973. (koju je vratio 1999. zbog napada NATO-a na Srbiju), Nagradu Franz Kafka 1979., Kulturnu nagradu pokrajine Koruške 1983., Nagradu Grillparzer 1983., Veliku austrijsku državnu nagradu 1987. i Nagradu Siegfried Unseld 2004., a 2006. odbio je Nagradu Heinricha Heinea.

Za književno stvaralaštvo dobio je 2019. Nobelovu nagradu za književnost.

Video: Krug 99" o temi "Književnost i politika: Peter Handke - jedna metafora"
Kopirati
Drag cursor here to close