Prestižna nagrada

Vučić uručio priznanje kontroverznom piscu Handkeu

Vučić je rekao kako je "srpski narod sretan što u svoje prijatelje ubraja i Handkea".
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2021. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, priznanje Orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja i zahvalio mu za sve što čini za Srbiju.

Vučić je rekao kako je "srpski narod sretan što u svoje prijatelje ubraja i Handkea".

"Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno", rekao je Vučić i dodao da svaki put kada želi da razumije nevolje srpskog naroda na Kosovu posegne za nekom od Handkeovih knjiga.

"Prihvaćajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i hvala mu hvala na tome. Dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu", rekao je Vučić, prenio je pink.rs.

Handke je rekao kako nije bio spreman da primi ovako važan orden i da mu je samo rečeno da će se sastati s predsjednikom Srbije i popiti kavu, pa nije spremio nikakav govor, dodavši kako je to odraz njegovog života i da često nije spreman ni za što, prenosi N1

"Kada pomislim na Srbiju uvijek pomislim na Bijelog anđela iz Mileševe. Imam jednu kopiju kod kuće i kad god se sjetim Srbije pogledam tu kopiju koja pokazuje na prazan grob, što pokazuje da se Isus vaskrsao, da je grob prazan. To me uvijek navodi na razmišljanje i kontemplaciju. Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu", rekao je Handke.

Podsjetimo, Handke je prekjučer boravio u Banja Luci u zgradi Vlade RS gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i drugim domaćinima, a potom je otišao u Andrićgrad gdje mu je uručena "Velika nagrada Ivo Andrić" za, kako je navedeno, "najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RSj tijekom 2020. godine 'Drugi mač – Majska poves''".

Tu ga je dočekao i pisac Muharem Bazdulj, koji je već neko vrijeme svoju travničku adresu zamijenio s beogradskom. Njegova posjeta izazvala je mnoštvo reakcija u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close