Intervju

Ena Hasečić za Bljesak.info: Naša misija je pozicionirati bh. autore

Bosanci i Hercegovci itekako čitaju, a tomu svjedoče ne samo regionalni sajmovi, nego i manifestacije koje i sami organiziramo kroz cijelu godinu, izjavila je za Bljesak.info Ena Hasečić, urednica u Buybooku.
Kultura / Knjige | 27. 12. 2022. u 17:51 G.L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj 2022. godine protekao je u znaku Buybokove Noći knjige održane 26. prosinca i novih naslova domaćih i stranih autora. 

Književnoj publici u BiH ponudili su i ovog puta kvalitetne nagrađivane strane naslove poput  “Male stvari poput ovih” irske spisateljice Claire Keegan koja se ove godine našla u užem izboru za Bookera, zatim roman “Dobrota” jedne od najčitanijih Buybookovih autorica, Turkinje Sebnem Işigüzel koja je čitalačku publiku osvojila romanima “Konak suza” i “Venera”.

Novi Maalouf, Stanišić, Gospodinov

Tu je roman “Samarkand” Amina Maaloufa koji je s vremenom stekao status klasika, novi roman Saše Stanišića “Porijeklo”, roman “Vremensko utočište” najprevođenijeg bugarskog autora Georgija Gospodinova, “Bračni portret” jedne od najčitanijih suvremenih autorica Maggie O’Farrell.

A kada su u pitanju domaći autori, Ena Hasečić, urednica u nakladničkoj kući Buybook, izdvaja roman  “Do boljeg jučer” Emine Žune, “Pionirska dolina, Sarajevo” Zlatana Nezirovića, “Novi kraj” Đurđice Čilić, ali i drugo, dopunjeno izdanje klasika “Tajna džema od malina” Karima Zaimovića.

Na Bookstanu važna imena domaće i strane književnosti

Godina na izmaku je bila u znaku odličnih naslova i uspješno realiziranog sedmog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan na kojem su ugostili važna imena domaće i svjetske književne scene  poput Eve Ensler, Defne Suman, Katharine Volckmer, Mathiasa Enarda, Adanije Shibli, Magdalene Blažević, Reze Amirkhanija, Lane Bastašić i drugih.

Objavljeno je više od 50 novih naslova 

"Objavljeno je više od 50 novih naslova, pokrenuta je edicija 'Dnevnik' koju uređuje Semezdin Mehmedinović i u kojoj je do sada objavljeno pet dnevnika, izdali smo i nekoliko za najmlađe čitaoce, te i ove godine bili prisutni na svim važnim regionalnim sajmovima", izjavila je Ena Hasečić za Bljesak.info, Buybookova urednica, za Bljesak.info. 

Ove godine su, dodaje, ponosni na objavljene naslove: “Obećanje” Damona Galguta, ovogodišnjeg dobitnika Bookera, “Polje kruški” gruzijske autorice Nane Ekvtimishvili, roman koji se našao u izboru za Međunarodnog Bookera, “Četvrtu violinu” Saše Savića, “Divni svijete, gdje si” irske spisateljice Sally Rooney, “Tri knjige” Marka Vešovića, “U kasno ljeto” Magdalene Blažević, “Ljudske stvari” Karine Tuil.

Od jedne pandemije do druge -  10 naslova koji su obilježili Europu 

"Za najmlađe smo objavili dvije knjige najčitanijeg turskog autora Ahmeta Umita, 'Bajka u bajci' i 'Nigdjezemska' te slikovnicu 'Priča o pudingu' Sebnem Işigüzel. U 2022. uspješno smo završili projekt 'Od jedne pandemije do druge: 100 godina europske književnosti u 10 knjiga' započet 2021. i veoma nas raduje što je publika odlično reagirala na ovu ediciju u kojoj je u konačnici objavljeno 10 sjajnih naslova koji su obilježili europsku književnost", ističe Hasečić. 

Dnevnici Almina Kaplana i Lane Bastašić doživjeli drugo izdanje 

Čitateljska publika odlično je prihvatala pet do sad objavljenih knjiga u ediciji "Dnevnik", a čak dvije "Kućni ljudi" Almina Kaplana i "Crveni kofer" Lane Bastašić doživjei su drugo izdanje u manje od godinu dana. 

"Romani Elif Safak ponovo su bili veoma čitani, zatim 'Knjižara u Teheranu' američke autorice iranskog porijekla Marjan Kamali, 'Tajna džema od malina' Karima Zaimovića, 'Ja sam' Damira Uzunovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Fric, 'Adrenalin' Zlatana Ibrahimovića, 'Noći kuge' Orhana Pamuka, 'Grebo' Bore Kontića, 'Blank' Feđe Štukana", izjavila je Hasečić. 

Književna urednica u Buybooku napominje i kako su njihovi brojni autori tijekom 2022. godine osvojili brojne regionalne književne nagrade. 

"Nadija Rebronja dobitnica nagrade 'Zaim Azemović' za knjigu “88” nedavno obavljenu u izdanju Buybooka. Ove godine objavili smo i zbirku poezije 'Ofelija, baštovanka' Nikoline Todorović, dobitnice nagrade 'Mak Dizdar' koju dodjeljuje manifestacija 'Slovo Gorčina'. Vuku Rodiću je za roman “Tužna felisidada” dodijeljena nagrada Andrićevih dana, a romani 'Yesterday' Namika Kabila i 'U kasno ljeto'Magdalene Blažević ušli su u uži izbor za nagradu Fric koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze", izjavila.

Redovno prate i nagrade koje se dodjeljuju u svijetu i u skladu s time formiraju izdavački plan, odnosno, Booker, Man Booker, Women's Prize for Fiction, Europska književna nagrada, Pulitzerova i Nobelova nagrada.

"Pripreme za iduću godinu već su počele. Vrijedno se radi na dobivanju prava, prijevodima i uređivanju naslova koje će publika imati priliku čitati u 2023.", ističe.

Hasečić otkriva kako će iduće godine objaviti romane  “Čarobnjak” Colma Tóibína, “Slobodna” Lee Ypi, roman dobitnice Europske književne nagrade Eugenije Kuznetsove, “Sporedne ulice” ujgurskog autora Perhata Tursuna, “Ptice pjevice” Christy Lefteri, autorice čiji je prethodni roman “Pčelar iz Alepa” oduševio čitaoce, “Anomalija” francuskog autora Hervéa Le Telliera, “Godine” Annie Ernaux, “Crni leptiri” Priscille Morris, novi roman Defne Suman, prvi objavljeni roman Marjan Kamali “Čaj za dvoje”, dnevnik Olje Savičević Ivančević...

Bosanskohercegovačka je književnost vidljivija nego ikad prije, ocjenjuje Hasečić, te napominje da upravo Buybookva misija pozicionirati bh. autore i autorice na zasluženo mjesto. 

Buybookva misija pozicionirati bh. autore 

"Gotovo svakog dana pristižu nam sjajni rukopisi mladih autora za koje će publika tek čuti, a kroz sam festival Bookstan trudimo se svakome od njih dati prostor za predstavljanje i upoznavanje s publikom", izjavila je. 

Publika, smatra Hasečić, odlično prihvaća knjige domaćih autora i autorica, čak i kada je riječ o neafirmiranim piscima.

"'Blank' Feđe Štukana oborio je sve rekorde prodavanosti na ovogodišnjem Interliberu, a publiku je posebno uveselilo što je sam autor svaki dan bio prisutan na štandu i otvoren za razgovor o knjizi. Ova knjiga bila je i najprodavanija na ovogodišnjem pulskom sajmu knjiga koji se pozicionirao kao jedan od najvažnijih sajmova u regiji", rekla je. 

 Izdavačka kuća Buybook ove godine dobila je potporu Fondacije za izdavaštvo, te kantonalnog Ministarstva kulture i sporta. Značajan vjetar u leđa je i podrška koju smo dobili od programa Eoropske unije Kreativna Evropa, te podrška koju dobivamo od stranih fondova poput turskog fonda TEDA, Tradukija ili holandskog fonda za literaturu. Država bi zasigurno mogla više ulagati u kulturu i samo izdavaštvo, ali i bez obzira na to trudimo se publici ponuditi najkvalitetnije prevode i izdanja, te ići u korak sa svjetskim hitovima. - Ena Hasečić, urednica u nakladničkoj kući Buybook, za Bljesak.info 

Kopirati
Drag cursor here to close