Riješena misterija

Autopsija potvrdila: Neruda je otrovan!

Trebalo je dakle pola stoljeća da se razjasni od čega je Neruda umro.
Kultura / Knjige | 02. 03. 2023. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od velikih misterija 20. stoljeća, smrt pjesnika i čileanskog dobitnika Nobelove nagrade Pabla Nerude ovih dana dobila je novi obrat. Nerudina obitelji tražila je forenzično izvješće koje je provela grupa međunarodnih stručnjaka koji su zaključili da je jedan od najvećih pjesnika 20. stoljeća bio otrovan. Čileanska vojska bila je u pozadini tog ubojstva u vrijeme kada je Neruda već bio teško bolestan, javlja Hina.

Ovo otkriće potpuno mijenja dosadašnja saznanja o Nerudi, za kojeg se smatralo da je bolovao od raka prostate i umro u Santiagu u rujnu 1973. Bilo je to 12 dana nakon svrgavanja Salvadora Allendea, u burnim vremenima za Čile kada se urušila demokracija i vojna je hunta preuzela vlast. Neruda je bio veliki borac za demokraciju i ta previranja je teško doživio.

Protivnik Pinocheta

Bio je ogorčeni protivnik generala Augusta Pinocheta, u zoru diktature koja će slijediti, pa je realna teorija da je agent tajne policije ubio Nerudu. Doduše, ta se teorija već prije spominjala, ali nije bilo logično zašto bi vojska sudjelovala u ubojstvu pjesnika koji je ionako bio teško bolestan i na samrti. Nerudina udovica Matilda Urruti dala je naslutiti da su političke promjene u Čileu ubrzale pjesnikovu smrt, ali ništa više od toga nije se znalo do nedavno.

Previranja u Čileu razlog su da se nije mnogo diskutiralo o Nerudinoj smrti, jer je tisuće Čileanaca na stravičan način u diktaturi izgubilo život. A onda je prije desetak godina došlo do preokreta kada je Manuel Araja, Nerudin šofer prvi ukazao na mogućnost da je pjesnik otrovan.

On je rekao da su mu ubrizgali neku supstancu i nakon toga se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Komunistička partija koju je Neruda podržavao i kojoj je pripadao tražila je istragu što je i dovelo do ekshumacije njegovog tijela. Prvo su stručnjaci zaključili da je Neruda zaista umro od raka, ali je prije šest godina druga skupina eksperata odbacila rak kao uzrok smrti. Utvrdili su da je njegova smrt posljedica bakterijske infekcije nakon što je nepoznata supstanca bila unesena u njegovo tijelo.

Dugo se ništa nije događalo, a onda su stručnjaci iz Kanade, Danske i Čilea prije izvjesnog vremena zaključili da se Nerudina smrt može pripisati toksinu koji uzrokuje botulizam i koji je ubrizgan u njegovo tijelo. Prije nekoliko dana to izvješće je dostavljeno sucu koji sada mora službeno objaviti je li ova teorija o smrti velikog pjesnika ima temelja.

Nakon par stoljeća - istina

Trebalo je dakle pola stoljeća da se razjasni od čega je Neruda umro. Naravno da to ima i političke implikacije jer se bliži 50. godišnjica diktature u Čileu, kada i današnji konzervativci ne žele priznati sve zločine koje je počinila okrutna hunta. Potvrđivanje pravog razloga Nerudine smrti samo bi još više pogoršalo pravu sliku o diktaturi i zločinima.

U međuvremenu su otkriveni i mnogi detalji o Nerudinoj prošlosti koji ukazuju da je bio i seksualni predator. U objavljenim memoarima "Priznajem da sam živio" otkriva da je silovao služavku u Šri Lanki. Mračni detalji iz biografije zasjenili su njegov književni opus i zasluge u borbu za demokraciju u Čileu. Ali Pablo Neruda je i danas pjesnik koji izaziva pažnju novih generacija, jer progovara o temama koje su i njima bliske.

Ako bude potvrđeno da je Neruda otrovan bit će to još jedan poticaj da se drukčije sagleda period diktature u cijeloj Latinskoj Americi. To još jednom ukazuje da umjetnost ne može biti izolirana od politike i stvarnog života, a Pablo Neruda za to je i najbolji primjer.

Kopirati
Drag cursor here to close