UNESCO

Zaštititi ugroženo kulturno naslijeđa u zonama konflikta

Kultura / Flash | 03. 12. 2016. u 13:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na završnoj sjednici Međunarodne konferencije o zaštiti kulturnog naslijeđa u oblastima sukoba na kojoj sudjeluje predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, sudionicima su se obratili predsjednik Republike Francuske Francois Holllande, krunski princ Abu Dhabija, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ministar kulture i razvoja znanja UAE, šeik Nahyan bin Mubarak i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Francuski predsjednik Hollande je u svom govoru rekao da je za formiranje Fonda za zaštitu kult naslijeđa u konfliktnim zonama potrebno 100 milijuna dolara i da će Francuska u Fond uložiti 30 milijuna dolara.

Predložio je da se Protokol uz Haga dopuni segmentima koji će definirati krađu i uništavanje kulturnog naslijeđa kao zločin. Rekao je da svi zajedno odlučujemo o budućnosti i da je cilj ove konferencije da se spasi naslijeđe koje smo dobili od predaka.

Prestolonasljednik Abu Dhabija, Šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan je pozdravljajući sudionike konferencije rekao da zajedničkim zalaganjem i očuvanjem kulturnog naslijeđa, svijet može biti bolji i da svi zajedno moramo raditi na realizaciji toga cilja.

Na kraju konferencije usvojene su Smjernice za uspostavljanje međunarodne mreže za zaštitu ugroženog kulturnog naslijeđa u zonama konflikta.

Kopirati
Drag cursor here to close