Povijesno štivo

Svečano predstavljen Viteški ljetopis

Kultura / Flash | 24. 06. 2022. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano i dostojanstveno u utorak, 21. lipnja 2022. godine u kongresnoj dvorani hotela Central promoviran je Viteški ljetopis, vrijedno povijesno štivo koje na dvije stotine stranica dokumentira 2021. godinu na prostoru općine Vitez te donosi izbor najvažnijih zbivanja koja su obilježila jednu povijesnu epohu u Vitezu.

Svečanoj promociji ljetopisa nazočili su brojni uglednici iz javnoga života, predstavnici vjerskih, državnih, kulturnih, sportskih te gospodarskih struktura javnoga života iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske među kojima su bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, predsjednik Udruge poslodavaca Republike Hrvatske dr. Damir Zorić, član Uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Drago Pranješ, novoizabrani gvardijan samostana sv. Franje u Gučoj Gori fra Davor Petrović, dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović, gospodarski tajnik Matice hrvatske Ivica Nuić te izaslanik hrvatskog veleposlanika u BiH konzul Stipan Medo.

Na početku promocije Vatroslav Matić recitacijom „Meni je ovdje dobro“ otvorio je ovu svečanost tijekom koje je o ranijim ljetopisima, ali i ovom novom izdanju govorio doajen domaćeg novinarstva i izdavaštva Zvonimir Čilić.

„Vitez može biti ponosan na ovu skupinu mladih ljudi koji znaju koji je njihov identitet, a istovremeno poštuju i cijene druge. Jako sam ponosan da su upravo oni nastavili s tradicijom izdavanja knjige u formi ljetopisa u Vitezu te im čestitam i želim svu sreću“, kazao je Čilić.

O Viteškom ljetopisu više je govorio glavni urednik Jakov Križanović, koji je posebno istaknuo ulogu suradnika Nikole Šarića, Stjepana Alilovića, Marine Alilović, Martine Lauš, Nataše Križanović i Željka Kocaja prilikom pripreme ovoga ljetopisa.

„Zapisati povijest, jedno vrijeme učiniti vječnim za buduće generacije ključni je motiv izdavanja Viteškog ljetopisa u formi proširenog godišnjaka u kojemu smo se potrudili obuhvatiti ključna zbivanja koja su obilježila 2021. godinu na dinamičnom prostoru općine Vitez. Ljetopis smo radili kontinuirano, više od 16 mjeseci, a pisali smo ga, i događaje bilježili vjerodostojno, braneći istinu, realnost, bez opterećenja bilo koje vrste jer što se dogodilo i zapisano je, ne popravlja se, niti oduzima, niti dodaje“, kazao je Jakov Križanović te dodatno zahvalio Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH koji je sufinancirao izdavanje ljetopisa.

Tijekom promocije, koja je, prema riječima nazočnih imala izuzetno dinamičan i zanimljiv, neobičan karakter prikazan je i film „Putovanje kroz ljetopis“, kao podsjetnik što je to obilježilo jednu godinu u Vitezu. Ovu ugodnu večer glazbenim točkama dodatno su uljepšali Ivo Jandrić, Matea Popović i Anita Laštro.

Kopirati
Drag cursor here to close