Drvene hipostilne džamije

Tuska: Broj upisanih lokaliteta na UNESCO-ov popis svjetske baštine povećan na 21

Neobičan strukturni sistem džamija kombinira vanjski dio zgrade izgrađen od zida s više redova drvenih unutrašnjih stubova (hipostil) koji podržavaju ravan drveni plafon i krov.
Kultura / Flash | 20. 09. 2023. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvene hipostilne džamije srednjovjekovne Anadolije u Turskoj dodane su na UNESCO-ov popis svjetske baštine, čime je broj upisanih lokaliteta u toj zemlji na listu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu povećan na 21, priopćilo je u utorak tursko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

"Serijska nominacija drvenih hipostilnih džamija srednjovjekovne Anadolije upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a tijekom proširene 45. sjednice Komiteta svjetske baštine, koja se održava u Rijadu, Saudijskoj Arabiji, između 10. i 25. rujna 2023. godine" navodi se u priopćenju.

Imanje se sastoji od pet hipostilnih džamija izgrađenih u Anadoliji krajem 13. i sredinom 14. stoljeća, od kojih se svaka nalazi u drugom turskoj regiji.

Među lokalitetima su Velika džamija u zapadnoj provinciji Afyon, Velika džamija Sivrihisar u centralnoj provinciji Eskisehir, džamija Ahi Serafettin (Aslanhane) u glavnom gradu

Ankari, džamija Esrefoglu u okrugu Beysehir u centralnoj provinciji Konya i džamija Mahmut Bey u sjevernoj provinciji Kastamonu.

"Neobičan strukturni sistem džamija kombinira vanjski dio zgrade izgrađen od zida s više redova drvenih unutrašnjih stubova (hipostil) koji podržavaju ravan drveni plafon i krov. Ove džamije su poznate po vještom drvorezbarstvu i ručnom radu koji se koristio u njihovim strukturama, arhitektonskim elementima i namještaju'', navodi se u priopćenju UNESCO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close