Kritika

Sjeverna Koreja: Plan SAD-a da se opet pridruži UNESCO-u je prijeteći potez

Agencija UN-a sa sjedištem u Parizu ovaj je mjesec objavila da se Sjedinjene Države u srpnju namjeravaju ponovno pridružiti UNESCO-u, uz objašnjenje da je riječ o "činu povjerenja u UNESCO i u multilateralizam".
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2023. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja kritizirala je u utorak plan Sjedinjenih Država o ponovnom pridruženju te zemlje UNESCO-u, organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, smatrajući ga "prijetećim" potezom čiji je cilj iskoristiti međunarodnu organizaciju za "ostvarenje hegemonističke strategije".

Agencija UN-a sa sjedištem u Parizu ovaj je mjesec objavila da se Sjedinjene Države u srpnju namjeravaju ponovno pridružiti UNESCO-u, uz objašnjenje da je riječ o "činu povjerenja u UNESCO i u multilateralizam".

Očekuje se da će potez SAD-a odobriti većina od 193 države članice, prenosi Hina.

Suzbijanje sve većeg utjecaja Kine

Odluka je djelomično usmjerena na suzbijanje sve većeg utjecaja Kine na rad agencije u kojoj je upravo ta država jedna od najvećih donatorica, izvijestio je Wall Street Journal u lipnju. 

"Jasna je prijeteća nakana SAD-a da ubrza svoj ponovni ulazak u organizaciju... SAD ima neslavnu reputaciju kada je posrijedi povlačenje, i ne samo iz UNESCO-a nego i iz WHO-a, Vijeća za ljudska prava UN-a i ostalih međunarodnih organizacija", stoji u priopćenju što ga je objavila stalna misija Sjeverne Koreje pri UNESCO-u.

Biden poništio odluku Trumpa

Američki predsjednik Joe Biden poništio je odluku svoga prethodnika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Oni koriste međunarodnu organizaciju kao poprište za sukobe između raznih tabora i kao prostor za ostvarenje hegemonističke strategije, a ne za međunarodnu suradnju i promidžbu", dodaje se u priopćenju koje je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

SAD se iz UNESCO-a povukao dva puta

Sjedinjene Države UNESCO-u su se pridružile kada je organizacija osnovana, godine 1945., ali su se iz nje povukle 1984. u znak prosvjeda zbog navodno lošeg načina financijskog upravljanja i antiameričkog ponašanja prije nego što su se u rad organizacije ponovno uključile 2003.

No SAD se ponovno povukao iz UNESCO-a 2018. u vrijeme kada je predsjednik države bio Donald Trump. 

Američka administracija Donalda Trumpa povlačenje je objasnila "stalnim antiizraelskim stavovima koje ova organizacija njeguje i njezinim lošim financijskim upravljanjem".

Kopirati
Drag cursor here to close