Sarajevo i Trebinje

BiH dobila tri nova nacionalna spomenika

Tri graditeljska dobra u Sarajevu i Trebinju proglašena su nacionalnim spomenicima u BiH.
Kultura / Flash | 27. 04. 2018. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini donijelo je odluke o proglašenju tri graditeljska dobra u Sarajevu i Trebinju nacionalnim spomenicima.

To su povijesna građevina Željezničke postaje s trgom (općina Novo Sarajevo), povijesna građevina - zgrada u kojoj je danas sjedište Županije Sarajevo i Općine Centar (Treća zgrada Zemaljske vlade), kao i graditeljska cjelina Crkve Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Čudotvorca, s pravoslavnim grobljem u Grmljanima, na području Trebinja.

Predsjedavajući Povjerenstva Radoje Vidović i članovi Amir Pašić i Goran Milojević na jučerašnjoj 20. sjednici tog tijela odlučili su također da dva dobra uvrste na popis ugroženih spomenika u Bosni i Hercegovini.

To su crkva svetog Arhanđela Mihaila s nekropolom stećaka u Aranđelovu na području Trebinja, ugrožena zbog velike količine kapilarne vlage i posljedičnih oštećenja na konstrukciji objekta te na freskama, kao i most na Viševskom potoku u Dolovima, općina Rudo, ugrožen zbog teških oštećenja konstrukcije, samonikle vegetacije i onemogućenog pristupa.

Članovi Povjenrestva usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju nekropole sa stećcima na lokalitetu Crnač u Donjem Kotorcu, općina Istočna Ilidža. Izmjena i dopuna se odnosi na redefiniranje zone zaštite i zaštitnog pojasa.

Odobreni su također izmjena i dopuna odluke o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline Sinan-begove džamije (Džamija Sinan-bega Boljanića) u Čajniču. Izmjenom i dopunom te odluke, u zonu zaštite bit će uvršten i objekt nekadašnje Medrese, srušene tijekom Drugog svjetskog rata.

Povjerenstvo je na ovoj sjednici zaključilo da produži režim zaštite za Nekropolu sa stećcima na lokalitetu Nagora u naselju Ostrožac, Jablanica, te usvojila odluku kojom se utvrđuje da crkva u Vršanima, Grad Tuzla, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Dvadesetoj sjednici Povjerenstva nazočili su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close