put i djelo

Pogledajte film o Iliji Skočibušiću, nadarenom kiparu iz Tomislavgrada

Kultura / Flash | 19. 02. 2015. u 08:25 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Još od samog djetinjstva imao sam potrebu nešto modelirati, oblikovati…U biti imao sam potrebu da svoj neki nutarnji svijet, ono što zamislim predstavim negdje u materijalnom smislu. To su bile nekakve moje dječje želje, potrebe...'', govori kipar Ilija Skočibušić na samom uvodu dokumentarnog filma nastalog u produkciji Federalne televizije.

Kratki dokumentarac, naziva 'Ilija' nastao u režiji Hajrudina Terzića, a prikazan u dokumentarnom programu FTV, govori o samim početcima mladog ali vrlo uspješnog kipara iz Tomislavgrada.

''Na ideju filma je došao moj prijatelj fra Mladen Rozić koji me upoznao sa snimateljem Hajrudinom Terzićem i nakon razgovora odlučili smo se za snimanje. Nastojali smo moj dosadašnji kiparski put prikazati u kratkom dokumentarcu koji u sebi ima informativnog, osobnog odnosno autobiografskog kako je sve počelo i kuda ide'', govori kipar za Bljesak.info te dodaje kako su zasada reakcije i komentari na sami film pozitivni.

Skočibušić se nakon posljednje izložbe, koja je bila u Kninu, posvetio postdiplomskom studiju 'Ars Sacra' u Širokom Brijegu, gdje je i završio likovnu akademiju, te će ovo vrijeme uz učenje posvetiti i projektu u samostanu karmelićana na Buškom jezeru.

''Krajem veljače u samostan stižu relikvije svete Terezije Avilske koje će biti izložene tri dana. Za tu prigodu prior samostana otac Zvonko Martić je izrazio želju da uredimo kapelu. Odlučili smo se za jednu zidnu tehniku koja nije česta u našim krajevima a to je zgrafito tehnika. U prezbiteriju kapele ćemo napraviti prizor u kojem sveta Terezija dobiva nadahnuće od Duha Svetog da zapiše svoje vizije'', govori o trenutnom radu.


Uz nedavno završenu crkvu sv. Marka i Luke u Cimu gdje je izradio oltar, ambon, svetohranište i krstionicu u planu je i projekt u još jednoj crkvi u Mostaru.


''Nakon suradnje sa župnikom don Ivanom Perićem koji me angažirao za rad u crkvi u Cimu, gdje sam ova četiri elementa izradio u kombinaciji bronce i kamena sa prigodnim kršćanskim simbolima, trenutno sa župnikom Josipom Vlašićem radim na ideji oltara, ambona i svetohraništa za crkvu u Jasenici'', govori Skočibušić za Bljesak.info.

Put i djelo ovog afirmiranog kipara, kako ga s ponosom naziva jedan od govornika u filmu, fra Vandelin Karačić, možete pogledati u dokumentarcu 'Ilija' ili upoznati ovog nadarenog mladog čovjeka posjetivši neke od radova izloženih u Mostaru, Masnoj Luci, Humcu, Ljubuškom, Tomislavgradu,Tuzli i mnogim drugim mjestima koje je svojim rukama oplemenio.

Ilija Skočibušić rođen je u Tomislavgradu 1981. godine. Diplomirao kiparstvo 2004. godine na ALU u Širokom Brijegu u klasi prof. Nikole Vučkovića. Izlagao samostalno i na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je više javnih dijela. Radi kao asistent na ALU u Širokom Brijegu i kao profesor u Gimnaziji u Tomislavgradu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close