Ususret Uskrsu

Pet teorija zašto se boje jaja za Uskrs

Kultura / Flash | 23. 03. 2016. u 18:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine dan prije Uskrsa, na Veliku subotu se boje jaja. To čine ljudi diljem svijeta, no odakle je ta tradicija došla. Na to pitanje ne postoji jedan odgovor, nego postoje brojne teorije o tome kako je bojenje jaja postalo dio tradicije koja prati najveći kršćanski blagdan.

Pročitajte pet teorija o bojenju jaja

1. Proslava proljeća

Jaja su često povezana s poganskim festivalima i proslavama proljeća. Ona su simbol ponovnog rađanja i novog života, što ih čini pogodnim dijelom proslave proljeća i novog života koji dolazi nakon zime. Bilo je uobičajeno da u sklopu povezanosti s tim festivalima jaja budu ukrašena te je bilo uobičajeno da se obojena jaja daruju prijateljima i obitelji. Simbolizam ponovnog rađanja dobro se uklapa u blagdan Uskrsa jer je on proslava uskrsnuća Isusa Krista. Kršćani su usvojili praksu ukrašavanja i darivanja jaja te je ona uključena u njihova uskršnja slavlja.

2. Mezopotamska tradicija

Prema svesku 5 časopisa Donahoe, katolički orijentiranog mjesečnika koji je izlazio od 1878. do 1908. godine, rani kršćani u Mezopotamiji bojili su jaja u crveno kako bi imitirali krv koju je Krist prolio tijekom svoga raspeća. Crkva je navodno preuzela ovu tradiciju te je s njome nastavila sve do danas, piše Večernji list.

3. Kraljevska tradicija

Moguće je da je engleski kralj Edward I. pridonio tradiciji ukrašavanja jaja za proslavu Uskrsa. On je, naime, u 13. stoljeću naredio da se 450 jaja oboji i ukrasi sa zlatnim listićima. Ukrašena jaja zatim su prezentirana kao darovi za Uskrs ostalim članovima kraljevske kuće.

4. Marija Magdalena i crveno jaje

Postoji nekoliko legendi u kojima je ''ključni igrač'' u stvaranju tradicije bojenja jaja Marija Magdalena. U jednoj od njih Marija Magdalena otišla je u grob Isusa Krista, tri dana nakon njegova raspeća. Sa sobom je nosila košaricu kuhanih jaja kako bi ih podijelila s drugim ženama koje će tugovati pokraj grobnice. Kada je došla i vidjela da je kamen pomaknut s ulaza u grobnicu te da je grobnica prazna, jaja u njezinoj košari su postala crvena.

Prema jednoj drugoj legendi, Marija Magdalena išla je održati govor rimskom caru Tiberiju nakon što je Isus uskrsnuo. Cara je pozdravila riječima ''Isus je ustao '', a Tiberije je odgovorio da je Krist onoliko ustao koliko je jaje crveno. Čim je car to rekao jaje je postalo crveno.

5. Marija, Isusova majka i crveno jaje

Prema nekim istočnoeuropskim legendama, izvor tradicije bojenja jaja je Marija, Isusova majka. Marija je bila prisutna na Veliki petak pri razapinjanju Isusa Krista i prema tim legendama sa sobom je donijela jaja. U jednoj od verzija Isusova krv kapnula je na jaja te ih obojila u crveno. Druga verzija legende govori o tome da je Marija plakala, molila vojnike kod križa da budu manje okrutni prema njezinu sinu. Tim vojnicima je dala jaja i dok su njezine suze padale na njih, jaja su postajala crvena.

Kopirati
Drag cursor here to close