Hommage

Mostarci se izložbom prisjetili humanitarca i mirotvorca Zorana Mandlbauma

Kultura / Flash | 19. 12. 2015. u 10:56 Z. Serdarević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja umjetnika Mostara u prepunoj galeriji Centra zakulturu sinoć je priređen hommage odnosno sjećanje na Zorana Mandlbauma istaknutog humaniste i mirotvorca. O njegovom djelovanju i liku govorili su članovi ove asocijacije Ekrem Moca Dizdar, slikar i Zlatko Serdarević, novinar i publicist.

Rečeno je između ostalog da je Zoran potvrđena vertikala grada, čovjek koji je svojim humanitetom zadužio brojne sugrađane svih nacija i vjera. Njegova aktivnost nije se osjećala samo u Mostaru nego i na širem prostoru. Svetla Broz autorica knjige Dobri ljudi u vremenu zla ga uvršataje u svoju knjigu i time prva priznaje njegovu plemenitu misiju.

Ekrem Moca Dizdar je kazao: ''Samo njemu svojstveno, na zadivljujući naćin svojom voljom iz velikog srca, zadanog cilja, silnike apokalipse natjerao je da ustuknu i naveo ih da rade u njegovom interesu. S lakoćom jednog iluzioniste i umjećem magije, prolazio je pored punktova I donosio hranu, odjeću i obuću za očajnike ne gledajući tko je tko''.

Dodao je da je Zorana upoznao u Hotel “Bristolu” gdje je kao student zarađivao džeparac u garederobi. Tada mu je Zoran kazao: ''Ja se, jednostavno, moram prihvatiti svakog ponuđenog posla i tada, redovno, pronalazim vremena za sve''.

Zlatko Serdarević je ukazao na glavne karakteristike ovog istinskog plemića-umjetnika u humanitetu.

''Zoran je Budni badac, znamen i duša grada, njegov ukras i prepoznatljivi reper, ljudska ljepota, filantrop, zaštitnik tradicionalnih vrijednosti multietničkog Mostara, njegova ikona, svjetlost dobrog duha, temeljna ljudskost u svim vidovima njene kompleksnosti i sadržajnosti, uspravan čovjek a u biti i u konačnosti - jednostavna osoba.

Sve se to sublimiralo i potvrdilo u Zoranu Mandlbaumu koji je do zgasnuća, u zvjezdanoj mostarskoj noći, s omiljenim “Oslobođenjem” među prstima, u stvari bio toliko sličan djetetu koje je u svemu oko sebe tražilo i nalazilo ljubav. Centar za mir mu je odao priznanje Mimar mira I time se našao rame uz rame sa Predragom Matvejviće, Bogdanom Boganovićem, Gradimirom Gojerom, Ivanom Lovrenovićem, Ikom Skokom i drugim mirotvorcima grada Mostara.

Iznjedren u mostarskom sokaku upijao je mirise i zvukove grada, prilagođavao se bilu mahale uviđajući da su svi u stvari jedna obitelj i da im predstoji zajednički život, ispomaganje, poštivanje, uvažavanje, praštanje kad je trebalo, i da su subinski određeni da uokviruju u jedan ram sve svoje sudbine'', naglasio je Serdarević napominjući da je na njegovom kovčegu bila zastava Mimara mira koja je poklonjena obitelji.

Za ovu piliku Serdarević je priredio prigodnu izložbu. Na deset panela izložena je dokumentarna građa koja svjedoči o životnoj stazi Zorana Mandlbauma.

Predstavljene su fotografije s postavljanja kamena temeljca za sinagogu, otkrivanja spomen obilježja Židovima žrtvama holokausta, sa sudjelovanja na multireligijskim dijalozima širom regiona, primanja nagrade Mima mira od strane Centra za Mir i Multietničku saradnju Mostara, nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost, te niz dokumenata sa pozivima za sudjelovanje na simpozijima.

Kopirati
Drag cursor here to close