Sjećanje na književnog velikana

Izetbegović: Akademija u čast Maka Dizdara posvećena je stoljeću pred nama

''Neka ovo stoljeće bude Hiža, sigurna kuća za svakog Bosanca i Hercegovca, sa željom da više nikada slobodu i ognjišta ne branimo golim životima'', poručio je Izetbegović.
Kultura / Flash | 17. 10. 2017. u 21:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana akademija u čast književnog velikana Mehmedalije Maka Dizdara upriličena je u Narodnom pozorištu u Sarajevu pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

''Ovo nije samo svečanost posvećena stoljeću koje je iza nas, već i stoljeću pred nama, kako to poručuju iz Makove fondacije'', rekao je Izetbegović.

Ukazao je da će njegovu podršku imati ''napori da se već u proljeće sljedeće godine započne s otvorenjem Makove Hiže i u Sarajevu, u kući u kojoj je stanovao“ navodeći da je Hiža ili sigurna kuća, kako su je nazivali u analima Crkve bosanske, bila utočište za sve one koji su progonjeni i u njoj zatražili zaštitu.

''A pjesnik je bio progonjen i praćen. U Makovoj zaostavštini ima i pisama u kojima je njegovo bosanstvo, od tadašnjih komunističkih vlasti, gotovo anatemisano. Naša je dužnost da učinimo napore da ovo stoljeće bude bolje od stoljeća koje je iza nas, u kojemu su bosanski pisci i slikari djelili sudbinu i patnju BiH, prečesto otrgnuti od svoje matice, od bosanskog jezika, naroda i zemlje koja je za njih bila jedina kolijevka. Stoga, neka ovo stoljeće bude Hiža, sigurna kuća za svakog Bosanca i Hercegovca, sa željom da više nikada slobodu i ognjišta ne branimo golim životima'', poručio je Izetbegović.

Zahvalnost mu je izrazio Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije Mak Dizdar, ističući da je Izetbegović prepoznao značaj stogodišnjice rođenja jednog od najvećih pjesnika koje je BiH iznjedrila, Maka Dizdara, te na taj način nastavio tradiciju koju je 1997. godine prilikom 80-te godišnjice započeo rahmetli Alija Izetbegović, a 2007. godine nastavio Haris Silajdžić.

Gorčin je pred mnogobrojnim predstavnicima političkog i kulturnog života istaknuo da je Mak Dizdar prije svega bio pjesnik i mislilac riječi kao logosa koji stoji na samome izvorištu cjelokupnog univerzuma.  

''Okupili smo se ovdje da proslavimo riječ kao božanski dar koji nam omogućuje da se izdignemo iznad ograničenosti i uspostavimo stvarnu vezu s prošlošću, budućnošću i vjernošću. Upravo je to ono što je Mak uspio učiniti na sasvim jedinstven i autentičan način - izraziti univezalno na svom vlastitiom bosanskom jeziku i tako predati Bosnu i njezin tragični povijesni usud u riznicu onog najvrijednijeg što je ljudski duh stvorio tijekom svog često mučenog bivstvovanja u tečkim okovima materijalnog svijeta'', konstatirao je Gorčin.

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Federacije Milan Dunović, koji je podržao događaj naziva ''Mak Dizdar-prvih stotinu godina“, koji se održava od 17. do 21. listopada u Sarajevu, a s ciljem da se, kako kaže, ovom značajnom bh. pjesniku iskaže zahvalnost za neprikosnoven trag  koji je ostavio iza sebe na kulturnoj sceni BiH.

Ovom prilikom izveden je glazbeno-scenski performans “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”, za koji je zaslužan čitav niz umjetnika na čelu s Belmom Bešlić-Gal. Produkciju umjetničkog programa podržala je Fondacija za glazbene, scenske i likovne djelatnosti Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close