Pred stotinjak gostiju

Biskup Franjo Komarica predstavio knjigu u Europskom parlamentu

Kultura / Flash | 01. 12. 2015. u 17:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković bio je domaćin predstavljanja knjige "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski." banjalučkog biskupa Franje Komarice u Europskom parlamentu.

Pred stotinjak gostiju, uz biskupa Komaricu i koautora knjige Winfrieda Gbureka, o knjizi su govorili kardinal i nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, bivša zastupnica u EP Doris Pack te veleposlanica BiH pri EU Lidija Topić.

Prigodom boravka u Bruxellesu kardinal Puljić i biskup Komarica susreli su se i s potpredsjednikom EP Antoniom Tajaniem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Elmarom Brokom, izvjestiteljem za BiH Cristianom Predom i većinom hrvatskih zastupnika, te su sudjelovali na konferenciji o progonu kršćana u svijetu na kojoj je govorio i predsjednik EP Martin Schulz.

Plenković je istaknuo kako je 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma "današnja konferencija važan doprinos emancipiranju Bosne i Hercegovine kao teme u europskim institucijama, a posebno položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH, što je jedna od trajnih i prioritetnih zadaća hrvatskih zastupnika u EP. Pritom je zalaganje za povratak Hrvata na područje RS-a na kojem godinama radi biskup Komarica, bitna odrednica zajedničkog djelovanja."

Plenković je podsjetio na humanost i predanost biskupa Komarice u zaštiti interesa Hrvata u BiH i njegov neumorni međunarodni angažman za koji je dobio više priznanja, uključujući i kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir.

Njemački novinar i koautor Gburek, koji je u knjizi obavio niz razgovora s biskupom Komaricom, je podsjetio kako biskup upozorava i na odgovornost ključnih aktera međunarodne politike tijekom proteklih dvadesetak godina za zbivanja u BiH. Bivša zastupnica u EP Doris Pack je evocirala svoj angažman u EP za Bosnu i Hercegovinu tijekom proteklih 25 godina.

Veleposlanica Topić je govorila o europskoj perspektivi BiH u kontekstu novog pristupa politike EU prema BiH, koja treba rezultirati i podnošenjem zahtjeva BiH za članstvo u EU.

Kardinal Puljić je kazao kako bez istine nema slobode, a istina je preduvjet pomirenja. Istaknuo je značajnu ulogu biskupa Komarice u zaštiti prava Hrvata u banjalučkoj biskupiji, kao i u cijeloj BiH te njegovo dugogodišnje protivljenje da pravo jačega u BiH prevlada.

Biskup Komarica je govorio o daytonskoj arhitekturi Bosne i Hercegovine, koja je ostavila niz nepravdi - a osobito za Hrvate u BiH. Napomenuo je da je agresivni rat za posljedicu imao progon Hrvata s područja entiteta RS-a, te da je uništio specifični kulturološki i vjerski amalgam koji je postojao u BiH.

Založio se za mir, ravnopravnost i europsku budućnost BiH, te apelirao na političku i moralnu odgovornost europskih institucija. Na kraju je zahvalio zastupniku Plenkoviću na organizaciji konferencije.

Kopirati
Drag cursor here to close