Paučina i promaja

Vučićeva Liga prvaka

Nas u Bosni i Hercegovini u ovoj priči nema. Zato neka vas ne iznenadi ukoliko ne budete u mogućnosti gledati finale narednog Svjetskog prvenstva u nogometu…
Kolumna / Kolumne | 22. 02. 2022. u 08:55 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi gledatelji koji prate televiziju preko osnovnog paketa Eronetove platforme Home.tv bili su protekli tjedan neugodno iznenađeni: umjesto utakmica osmine finala nogometne Lige prvaka, za koju televizijska prava ima Arena sport, medijski koncern čiji je vlasnik Telekom Srbije, mobilni operater u vlasništvu države, a samim tim i pod punom kontrolom režima Aleksandra Vučića, mogli su u utorak gledati na jednom otvorenom kanalu Arena sporta nekakvu rukometnu utakmicu, valjda portugalsku ligu, jer je jedan od klubova koji su nastupili bila lisabonska Benfica, a na drugom snimku utakmice francuske nogometne lige od prije dva dana.

Slično se ponovilo i u srijedu. Umjesto sraza Liverpoola i Intera, Eronetovi pretplatnici su mogli ponovo birati između rukometa i ne sjećam se više čega. Moram naglasiti da je ovo prvi put nakon rata da nisam bio u mogućnosti gledati utakmice Lige prvaka. Bez obzira što nisam neki pasionirani ljubitelj nogometa i što mi te utakmice ne znače mnogo, tako nešto me zaprepastilo, jer se ovdje radi o nečemu mnogo ozbiljnijem: o prelasku neke crvene crte iza koje je sve moguće, pa i to da u budućnosti ne mognemo gledati niti utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu, jedine nogometne smotre važnije od Lige prvaka.

Kao što kaže ona televizijska reklama: "Ali to nije sve..." Na nesreću, od ove godine Arena sport je otkupila i prikazivačka prava za UEFA-inu Europsku ligu, tako da Eronetovi pretplatnici nisu bili u mogućnosti gledati niti utakmicu između Dinama i Seville koja se igrala u četvrtak. Slično nas čeka i s utakmicama španjolske i engleske nogometne lige, ali o tome nešto kasnije.

Slična praksa se nastavlja: u programskom vodiču Home.tv-a stoji da će večeras, 22.02., kada su na rasporedu nove dvije utakmice osmine finala nogometne Lige prvaka, Eronetovi pretplatnici uživati u senzacionalnim mečevima rukometne Europske lige između Gorenja i La Rioje (Arena sport 1) i Lemgoa i Nantesa (Arena sport 1.sr).

Ipak, oni Eronetovi pretplatnici koji imaju dodatni paket usluga, koji se plaća desetak konvertibilnih maraka, u koji su uključeni svi kanali Arena sporta, bili su u mogućnosti gledati sve navedene utakmice. Međutim, u osnovnom televizijskom paketu BH Telecoma, koji je desetak maraka jeftiniji od onog Eronetovog, nalaze se svi kanali Arena sporta. Možemo, dakle, govoriti o gruboj diskriminatornoj politici prema brojnim pretplatnicima Eroneta.

Ova praksa u Eronetu, da je većina kanala Arena sporta dostupna u dodatnom paketu, traje već duže vrijeme, još od vremena kada se pojavio ovaj sportski kanal. Međutim, to tada nije predstavljalo neki problem, jer su najatraktivniji sadržaji bili prikazivani na otvorenim kanalima, što je prosječnim ljubiteljima sporta bilo sasvim dovoljno. Sve do početka novog ciklusa Lige prvaka, kada su najatraktivnije utakmice po pravilu prebacivane na "zatvorene" kanale.

Što se dogodilo? Ukratko, Eronetovi pretplatnici postali su kolateralne žrtve pohlepe ovog operatera, koji ih na ovaj način prisiljava na dodatni paket usluga, i, vjerovali ili ne, politike Aleksandra Vučića, koji preko Arena sporta pokušava ugušiti posljednje džepove medijskog otpora u Srbiji, šireći taj sukob na cijelu regiju, pri čemu mu je najveći trn u oku United Media, koja je sa svojim  sportskim kanalima (Sport klub) jedina dostojna konkurencija Arena sportu u ovom segmentu. Vučić zapravo ne želi uništiti Sport klub, već televiziju N1, koja je također u vlasništvu United Medije. Sport klub je najprofitabilniji dio ovog koncerna, tako da Vučić preko njega želi ugasiti jednu od posljednjih televizija koja nije pod njegovom direktnom kontrolom.

Sukob između Vučićeva režima i uredništva N1 i dalje traje s nesmanjenom žestinom. Prije nekoliko dana premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je reagirala na svom Twiter profilu protiv uredništva televizije N1, kada je ova televizija preko svoje emisije "Decenija AV vlasti" pokušala povezati porast nasilja prema ženama s politikom Aleksandra Vučića. S popriličnom dozom pretjerivanja, Ana Brnabić je napisala kako "nikad ništa strašnije nije viđeno u srpskoj politici".

Prije nešto više od pola godine, u srpnju 2021., Arena sport je otkupila prava na prijenose engleske Premier lige, za što će u narednih pet godina, na koliko je potpisan ugovor, platiti ogromnih 600 milijuna eura. Ova informacija izazvala je veliku pozornost i u drugim zemljama bivše države, poput Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, u kojima djeluje ova medijska kuća. Nikome nije bilo jasno što se događa, pogotovo ako se zna da je godinama prava na prenošenje Premier lige imao kanal Sport klub, koji ih je plaćao deset milijuna eura godišnje, odnosno deset puta manje od Arena sporta.

Međutim, Arena sport, odnosno Telekom Srbije otišao je i korak dalje, kupujući prava na gotovo sve važnije sportske događaje u svijetu. Tim povodom je Vučić srpskom medijskom tajkunu Draganu Šolaku, većinskom vlasniku United Medije, poručio sljedeće: "Pobeđuje Telekom, iako mi nemamo ništa protiv da i privatnici napreduju, ali ponegde se država, gde ima svoj udeo, hoće takmičiti, pa će ljudi gledati i francusku i italijansku ligu. Šta vas briga, vi imate belorusku i ukrajinsku ligu i to je u redu." Ili, da se nadovežemo na Vučića, portugalski rukomet, kao u slučaju Eronetovih pretplatnika.

Iz United Medije su otkrili da je Telekom Srbije i sva druga prava otkupio po neusporedivo višim cijenama. Navedeno je da je cijena talijanske lige bila pet milijuna eura godišnje, a da je Telekom novim ugovorom plaća 23 milijuna. Španjolska Primera koštala je 8,5 milijuna eura po sezoni, ali je po novom ugovoru 14 milijuna, dok je cijena francuskog vrhunskog nogometnog natjecanja skočila sa 800.000 eura godišnje na čak šest milijuna. Za prijenose utakmica Lige prvaka trebalo je izdvojiti 18 milijuna eura godišnje, a Telekom ih po novom ugovoru plaća 45 milijuna...

Prema tvrdnjama Marka Milosavljevića, profesora s ljubljanskog Fakulteta društvenih nauka, televizijske kompanije iz Njemačke, koja ima četiri puta više stanovnika od bivše Jugoslavije, prostora na kojem Arena sport drži monopol, platile su manje novca za prijenos Premier lige od Telekoma Srbije. Sve je ovo još čudnije ako se zna da je Telekom Srbije prezadužena firma, da dug ovog operatera, po tvrdnjama Marka Milosavljevića, iznosi čak 1,5 milijardi eura.

Koji su motivi Aleksandra Vučića koji stoji iza cijele ove priče? Milosavljević to pojašnjava Vučićevim ambicijama da na ovaj način proširi svoj utjecaj u regiji. "Sportske programe oni vide kao oruđe za širenje svog utjecaja, koji kasnije ne bi bio samo sportski, na susjedne države", tvrdi Milosavljević. On je Vučićevu strategiju usporedio s onom Viktora Orbana: "Orban, također, kupovinom medija, gradnjom stadiona, osnivanjem fudbalskih akademije u susjednim državama, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji... želi proširiti svoj utjecaj."

Milosavljević vjeruje da će Europska komisija reagirati na ovu praksu u zemljama članicama Europske unije, Sloveniji i Hrvatskoj, zbog zakona koji vrijede u Uniji, a koji su doneseni zbog Rusije i Kine, koji zabranjuju da se državnim subvencioniranjem neke tvrtke čine konkurentnijim u odnosu na druge. A ovdje se očito radi o tome, da tvrtka u državnom vlasništvu, Telekom Srbije, unaprijed ukalkuliranim gubicima guši konkurenciju.

Nas u Bosni i Hercegovini u ovoj priči nema. Zato neka vas ne iznenadi ukoliko ne budete u mogućnosti gledati finale narednog Svjetskog prvenstva u nogometu ukoliko ne iskeširate dodatnih desetak maraka. Ako vas to tješi, vjerojatno ćete u tom terminu moći pogledati derbi druge finske rukometne lige. Odabrao: Aleksandar Vučić.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Reagiranje HT Eroneta na kolumnu

U kolumni Josipa Mlakića Paučina i promaja, na portalu Bljesak.info, od 22. 2.2022. godine, naslovljenoj „Vučićeva Liga prvaka“, kolumnist iznosi niz netočnih tvrdnji o programskom sadržaju HOME.TV paketa, koje plasira kao utemeljenu i dokazanu stvar, te smo iz tih razloga odlučili reagirati.

Poštujući pravo na njegovo mišljenje, smatramo da bi bilo korektnije i potpunije da je zatražio komentar HT ERONET-a na iznesene teze, prije negoli je napisao članak.

Tekst je stoga protkan netočnim informacijama pa krenimo redom:

1. Teza da smo dio regionalnih političkih teorija zavjere poprilično je nategnuta. HT ERONET i, sukladno tomu – HOME.TV, dio su tržišta i kao takvi sudjeluju u tržišnoj utakmici, nastojeći maksimalno izaći ususret korisnicima, ali i opstati na tom istom tržištu. Naši korisnički paketi kreirani su na način da korisnici dobiju željeni sadržaj uz određenu cijenu, koja se formira po nizu kriterija, a jedan od njih su i aktualna vlasnička prava prikazivanja određenog sadržaja. Na vlasnička prava ne možemo utjecati; možemo pristati ili odbiti njihove uvjete, uvrstiti njihov sadržaj u postojeće pakete ili ne, ovisno o njihovoj isplativosti.

2. Da, spomenute utakmice Lige prvaka mogle su se pratiti u našem dodatnom Plus paketu kanala, ali on se nije počeo naplaćivati nedavno, kao nekakva reakcija na novonastale okolnosti; uz dva Arena Sport kanal unutar Osnovnog paketa kanala, ostali kanali Arena Sporta se od samoga početka HOME.TV-a nalaze u tom dodatnom paketu, u što su naši korisnici dobro upućeni i nisu bili „neugodno iznenađeni“.

3. Netočna je i informacija o cijeni tog istog dodatnog paketa. Kolumnist spominje cijenu od „desetak konvertibilnih maraka“, no Plus paket kanala je dostupan za svega 5,80 KM.

4. HOME.TV jedini na tržištu nudi kompletan sportski TV sadržaj i nastavit će pružati relevantne sadržaje svojim korisnicima, poštujući aktualna tržišna pravila uz cijene koje smatra primjerenima, a kako bi korisnici bili zadovoljni i cijenama i uslugom.

Kopirati
Drag cursor here to close