@

Twitter demokracija

Ozbiljna bi politika bila uhvatiti se na vagon Milanovićevih i izjava Schallenberga pa se na račun Ukrajini 'uvaliti' Europi. Ali jok, imamo mi prečih fotelja za čuvanje. K'o kad smo velesila, *bote!
Kolumna / Kolumne | 18. 05. 2022. u 09:00 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sasvim je razumljivo, iz perspektive masmedija, da u Bosni i Hercegovini koegzistiraju tri potpuno paralelna svijeta. Ali mi je još uvijek nevjerojatno da se paralelno vode tri sasvim različita, i hibridna i virtualna, rata. Ova zemlja kada te više ničim ne može iznenaditi, iz rukava izvuče burek sa sirom.

Zorane, Zoko, lijepo oko

Prvi rat je doslovce smijurija. Šačica Hrvata, koliko nas je ostalo u Bosni i Hercegovini, ratuje oko podrške Milanoviću. Da budemo sasvim fer i korektni, Milanović vodi jednu ljutu političku kampanju o kojoj će se sigurno pisati seminarski, diplomski, a možda i kakvi stručniji znanstveni radovi. Bez ikakve podrške matične Socijaldemokratske partije, koja je i sama na političkom nebu u Hrvatskoj reducirana na veličinu lješnjaka, i to ne onog turskog, nego ovog poludivljeg s Dinarida, Milanović se odlučio oštrim jezikom, bez ikakvih kočnica i zadrški, pokušati si sam izboriti drugi mandat.

Sad, Milanović lupa svašta, od nekakvih utopijskih Trećih entiteta, do sasvim utemeljenih izjava o Komši jaranu. Ali je sasvim jasno da je HDZ Hrvatske u proteklim desetljećima, kako bi se dodvorio međunarodnoj zajednici, mahom rasprodao sve hrvatsko u Bosni i Hercegovini, počelo je s UZP-om, među čijim članovima je bilo svačega, potom u ignoriranju stupa hrvatskoga gospodarstva u BiH, da, ostali su gluhi na čitav lanac metalurške industrije, čiji su se dijelovi jedan po jedan gasili bez imalo sluha i volje što domaćih hrvatskih beglerbegova, što onih iz Hrvatske, koji su radije preprodavali dionice javnih poduzeća i skupljali slike i satove.

Na kraju, kada je sve to rasprodano, prešutjeli su posljednji kamen spoticanja u opstanku hrvatskoga imena i kulture u Bosni i Hercegovini, a to je institucionalna zastupljenost. Budimo i tu iskreni, kada je Dragan imao mandate i u Predsjedništvu BiH i u Domu Naroda, nije učinio ništa da zaštiti hrvatski položaj, jednostavno su se prodali za fotelje. A sve uz per acclamationem blagoslov iz Hrvatske. Ne talasaj, Dragane, da nam ne zatalasaš fotelje u Europarlamentu i Vijeću Europe.

Sada su sve oporbene stranke zdušno uz Milanovića, ali osim što su oporbene, još uvijek su prilično mizerne u parlamentarnom smislu, i onda Zoka, tebi hvala što glavu stavljaš na panj za Hrvate Bosne i Hercegovine, ali hrvatsko se vodstvo skriva od tebe. Ne smiju ti reći da su i njima preče fotelje, ona jedna fotelja što je drže u Europarlamentu, nego sva prava obespravljenih beha Hrvata.

A mislili ste da je Aci teško

Nemojmo se zavaravati, nisu Hrvati jedini obespravljeni u BiH. U onom drugom entitetu, manjem, ali ne i najmanjem, rat se vodi oko drugih stvari. Srpska je poput mračnog Počitelja iz paralelne stvarnosti ostala jedini bastion Putinov na tlu demokratske Europe. Putinovog samouništenja su se polagano odrekli i srbijanska vlast i većina oporbe, već ga začuđeno gledaju i partneri poput Kine i poltroni poput Bjelorusije i Zimbabvea, samo je Srpska zemlja u kojoj se poziva na smjene zbog proturuskih izjava i gledišta.

I onda u njih afere izgledaju ovako: oporba pokušava u javni diskurs staviti sve silne odluke kojima je SNSD Bosnu i Hercegovinu približio NATO-u i Eurointegraciji, što automatski znači da su protiv Rusa. A Dodik se onda pere protuoptužbama da su Šarović&Klika američki plaćenici, što je opet jednako smiješno kao da kažeš da sam ja na američkoj platnoj listi. Jesam, na jednoj sam američkoj platnoj listi, plaćam im Netflix, iako je postao preskup za ono što nudi.

Onda BN proziva da postoje barem 22 zaključka Vijeća Europe putem kojih se Milorad svrstao na stranu Zapada. Odgovara RTS krajnje argumentiranom analizom politologinje i losbistice svjetskoga glasa, Sanje Vulić: Branimo Srpsku od izdajnika i američkih plaćenika! Nakon filozofske lamentacije i teološke spoznaje o božanstvu Milorada Dodika, i ova će biti zapisana u anale srpske političke misli.

Zmajevi od Bosne

Treći rat je barem jednostavan – jednako obespravljeni Bošnjaci barem svi imaju jednoga protivnika. To je dječak Dragan s loptom, ali koji ne zna da igra. Nazovimo tog hipotetskog dječaka Dragana baš kao što su mene prozvali klinci u Koloniji kasnih osamdesetih, Sudac. I to iz sasvim očitog razloga, bio sam posljednji klinac kojeg bi izabrali u tim kad igramo lopte. Činjenica je da sam imao dvije lijeve, da driblanje ne znam nego jezikom, i onda kada bi ih bilo dovoljno na igralištu, meni je povjerena počasna pozicija logističkog i legalističkog nadzornika utakmice, tj. suca.

Bošnjački političari nakon pada financiranja izbora nadmeću se tko će više osuditi Dragana. Ali budimo krajnje iskreni. Njima nije stalo do izbora. Pa samo se vratite unatrag nekoliko godina, Fadil je legalno, ali ne i legitimno već drugi put premijer Federacije BiH, makar kopa u košulji, dakle jednako kako nije ovladao maskom, nije ni motikom. Pa realno, tko još kopa u košulji?!

Ono što je zanimljivo jest sljedeće: Fadil vodi najnenormalnije sastavljenu Vladu ikada, u kojoj su u koaliciji HNS, SBB i Fadilov SDA. Ovaj vječni premijer, funkcija koju je naslijedio od pokojnog Ljube Bešlića u amanet, najbolji je glasnogovornik Džindića i Đapo, a kada slušaš Fadilova šefa i Nerminova šefa, reklo bi se da nitko više ne ratuje kao SDA i SBB.

Zašto bi oni bili za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini, pa da izgube savršenu ravnotežu unutar bošnjačkog političkog korpusa, zarad nekih tamo buntovnika Trojke i koječega. Pa ne zaboravimo da su ove dvije na papiru vodeće političke snage beha Bošnjaka u koaliciji s tim Draganom koji im ne da izbore, majčicu on svoju Rusiju...

Za kraj

Budimo fer i pošteni. Nema ovdje ni rusofila ni natofila ni eurofila, nema ti ovdje ničega, samo prazne floskule i hibridno-virtualni rat. Naftu i plin mahom dobivamo iz Mađarske, struju pravimo, ali ne vozimo na struju, nego na dizel, hranu isto pravimo, ali kupujemo iz Srbije i Hrvatske. Mi smo samostalni koliko i autić na daljinsko upravljanje. Da itko išta presiječe, o jadu bismo se mi zabavili.

Zato, u narednih pola godine vi na jedno uho slušajte, a nek iziđe na drugo, nema ovdje ozbiljne politike. Ozbiljna bi politika bila uhvatiti se na vagon Milanovićevih i izjava Schallenberga pa se na račun Ukrajini 'uvaliti' Europi. Ali jok, imamo mi prečih fotelja za čuvanje. K'o kad smo velesila, *bote!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close