Ništa nas ne smije iznenaditi

Treba obiknut na furtutmu

Zapravo je prazan kafić najbolji pokazatelj stanja nekog društva. Svi se mi dobro sjećamo kako smo se prije smijali, nitko ne radi, a kafići puni. A vidiš, tad nam je još bilo dobro.
Kolumna / Kolumne | 05. 01. 2022. u 08:48 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je britanski Independent uvrstio riječ merak među najljepše svjetske riječi, morali su naznačiti kako se radi o srpskom značenju riječi, jer u turskom jeziku ova riječ ima nekoliko značenja, među kojima su i briga i radoznalost, a priznat ćete, niti jedna nije nešto posebna po značenju. No kako Zapadni Balkan iskrivi značenje svega, pa tako i turcizama, napomena je da ovdje riječ znači užitak u malim stvarima. Mi jednostavno i ne možemo nego uživati u malim stvarima.

Naš je merak, primjerice, zadovoljstvo da te u dvije godine nije pogodila korona. Maske su već odavno proglašene samim oličenjem zla i đavoljim biljegom, makar su još uvijek uvjerljivo najkorisnija obrana protiv širenja novel korona virusa. Maska, barem tamo gdje se upotrebljava, dala je svoj nevjerojatan doprinos da se spriječi širenje čak i običnih gripe, grlobolje, prehlade i svih nekih tradicionalno dobro poznatih suputnika zimskih mjeseci. Ove jeseni smo kolektivno odustali i od maski, sad kad s maskom uđeš u trgovinu, butik ili autobus, krene dobacivanje, poluglasno gunđanje i općenito te tračaju svi nazočni.

Makar u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, ono bilo bi poželjno nositi masku čak i bez posebnog razloga, primjerice u Sarajevu, uvjerljivo najzagađenijoj metropoli Europe s tek rijetkim izazovima Beograda.

Tko je pak prevencije ili putovanja radi odlučio se cijepiti, izložen je još većem maltretiranju, jer čovjek koji merak stavlja kao vrhunac užitka, treba se oduprijeti jedinoj besplatnoj stvari u ovoj državi – znači nemere to valjat ha je džabe. A džabe se i cijepiš, ionako ćeš dobiti koronu. Čak ovo posljednje i posljednji idiot zna da nema nikakve veze, cijepljen sam i protiv boginja pa bih variolu svejedno mogao dobiti, mada s blagim simptomima.

Inače, jeste li znali da je bivša Jugoslavija jedna od zemalja koje su izmislile CVT potvrde 1979. godine? Kako smo tada bili u čestom kontaktu sa zemljama Nesvrstanih, a u tim zemljama je vladala epidemija velikih boginja, mi smo uveli zabranu ulaska svima koji nisu cijepljeni protiv velikih boginja. Danas velikih boginja nema, mislim, ono uopće. Sjetite se toga kad sljedeći put budete prigovarali mjerama kriznog stožera. Mislim, i konstitutivnost su izmislili u bivšoj Jugoslaviji, nemojte misliti da sam sad neki provakser. Ja samo maštam o tome da me ubije klavir u padu s nebodera. Jedna sasvim uštimana, brza rapsodija.

Kako misliš nema plana?

No i u slučaju da preživimo Koronsko Osoje (Osolje?!), pred nama je još milijun opasnosti. U Sarajevu drastično poskupio plin. Pritom sam prvi put čuo za Envera Hadžiahmetovića. Zanimljivo, da nije došlo do globalne ekonomske krize izazvane pandemijom, pojačane europskim green dealom, plus da istodobno Vlada Federacije BiH još uvijek sjedi u samo napola legalnom i nimalo legitimnom mandatu koji je istekao prije oko tri godine, nikad ne bih saznao za ministarstvo Envera Hadžiahmetovića – Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ne, ne miješam kruške i jabuke. U svakoj normalnoj zemlji ovaj resor je pod državnom ingerencijom, plus eventualno neki ofis na lokalnoj razini. No kako je naša zemlja pod Svetim Daytonom, nedodirljivim, nepogrešivim, nedjeljivim... (nastavi niz) i mi imamo praktično dvije države pod jednim krovom, ako možemo imati dvije agencije za lijekove, možemo i 14 ministarstava za okoliš i prostorno uređenje, jer sarajevski smog nije moj problem.

E upravo je to druga naša furtutma odnosno merak. Teško je u zemlji koja naplaćuje takse za ekološke klase automobila očekivati da ima ekološki program za Sarajevo. Teško je od zemlje koja naplaćuje markice za zdravstveno osiguranje očekivati besplatno liječenje ili pak plaćene liječnike i medicinsko osoblje. Teško je od zemlje koja ugasi glavnog izvoznika očekivati plan za bolje sutra.

Naše je da se nekako snađemo, obiknemo na furtutmu i meračimo, tj. uživamo u malim stvarima.

Primjerice, u 50KM jednokratne pomoći umirovljenicima. Ne znam kako gledaju umirovljenici na ovaj potez, ali sramotno je da im daju vrijednost jedne plastične vrećice u trgovini i očekuju od njih da ih ponovno glasom podrže na izborima. Ali fukara hoće. Navikla na furtutmu. Merak joj 50KM, marka joj k'o tepsija.

Merak-perestrojka

Čak i sve to da prođe, mislim konkretno na merak koronu i merak poskupljenja, i uredno dočekamo i 2023. godinu, teško ćeš moći očekivati neku nafaku. Kad odem u svoju omiljenu birtiju, obično je prazna. Skuplja električna energija, skuplji plin, skuplja nabavna cijena kave i šećera... Sve se manje novca ima za platiti konobara pristojnom plaćom. Onda možeš zaposliti samo drugorazrednog kafe kuhvfadžiju, jedno vodi drugome. Prazni kafići, prazni restorani.

Zapravo je prazan kafić najbolji pokazatelj stanja nekog društva. Svi se mi dobro sjećamo kako smo se prije smijali, nitko ne radi, a kafići puni. A vidiš, tad nam je još bilo dobro. Danas ovi što su ostali u zemlji mahom svi rade i kafići su prazni. Statistički, stanje se nije promijenilo, i dalje je nezaposlenost velika. Zato što imamo fingirane popise stanovništva, odnosno, sad opet nemamo, jer ne samo da se vrši stalni pritisak na Središnje izborno povjerenstvo, nego je na isti način onemogućen i redoviti desetgodišnji popis. Zamisli, u ovim vječnim predizbornim godinama da dobijemo napismenu potvrdu da smo u govnima. Ono, ne da se kao na zadnjem popisu popisujemo tko je koje nacije, nego kako to rade Europljani: imate li automobil, perilicu rublja, perilicu posuđa, sušilicu, u koliko prostorija i kvadrata spavate...

Nemojte misliti da vas ovim tekstom želim uljuljkati u blagdansku depresiju, jednostavno čovjek ne može tužan jesti šape, to zna svaki čovjek čija je mama ikad uvaljala prste u brašno. Jednostavno, želim sebe, kao i vas, očeličiti. Ništa nas ne smije iznenaditi, unutarnji neprijatelj ne miruje i sve slične floskule iz bivše Jugoslavije koje se mogu primijeniti svakodnevno. Obiknite na furtutmu. A možda se nekad i izborimo za merak. Ne ovaj zapadnobalkanski, nego da smo ono turski izvorno rahat rahat.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close