Pregled tjedna

Tko je lopov?

A svo smo vrijeme mislili da je prošlo vrijeme autokracije, režima i ovozemnih bogova i da je narod gladan slobode.
Kolumna / Kolumne | 30. 10. 2023. u 09:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.10. – Ponedjeljak

Siromašni svijet potpisuje peticiju zbog sankcija prilično nesiromašnoj djeci prilično nesiromašnog Milorada Dodika. Sljepilo je toliko zahvatilo naše društvo da se netko dosjetio, a većina popušila, priče o tome kako je napad na djecu predsjednika napad na republiku. 

A svo smo vrijeme mislili da je prošlo vrijeme autokracije, režima i ovozemnih bogova i da je narod gladan slobode.

Sramežljivo se iz SDA poručilo kako su ipak možda malo bezveze komunicirali uvlačenje NES-a u vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ali, grom iz vedra neba udario je u koalicijske koprive i po tko zna koji put dogovor je propao.

Za to vrijeme mostarska javnost je na nogama jer je mnogima najvažnija točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća smetanje kioska nečijoj tuđoj zemlji. Iako je kiosk stariji od tuđeg, Grad kako ne bi kojim slučajem bio kriv, prebacuje lopticu na ulicu a građani zauzimaju stranu. Divno je vidjeti bunt. Makar i zbog trafike.

Svijet zna da je uginuo najstariji pas na svijetu. Društvene mreže liju suze. Zna li netko što je s poginulima u potresom razorenom Afganistanu. Suza ima samo za životinje.

24.10. – Utorak

Pukla je ljubav u Mostaru. Na onome na čemu je zapinjalo godinama, zapinje i sada i predstava u Gradskom vijeću samo je pokazala koliko je bila šuplja priča o nekakvim funkcionalnostima u Gradu.

Unaprijed osuđena na propast točka dnevnog reda o Statutu stavljena je upravo da bi strane razmijenile optužbe o tome tko ruši potpise pod očima stranaca i tko ne želi razmišljati o budućnosti grada. Naravno, drhtali su mnogi od novih dozvola za građenje i drugih gradskih mazanja očiju. Nitko ne drhti od srama.

Prvi put od kad postoji ovo gradsko vijeće, sjednica je prekinuta jer se nije mogao usvojiti dnevni red. I nije to ništa novo za one koji su ga predlagali i slagali i za one koji su se pripremali za sjednicu. Održana je jedna predstava koja je pokazala kako nema mostarskog kusura dok se ne obavi trgovina na visokim pozicijama.

Milorad Dodik poslao je komunalce iz RS-a da urede groblje u Sarajevu. Nije baš jasno kojom su se procedurom vodili u zemlji koja je prepuna procedura. Nije ni jasno je li ovime Dodik priznao da granice ne postoje jer je poduzeće iz jednog entiteta prešlo u drugi kao niti hoće li vlasti u Sarajevu ovo proglasiti komunalnim ratom i uzvratiti kakvim metenjem u Dodikovom entitetu.

25.10. – Srijeda

Do dugo u noć raspravljalo se o džepovima Federacije a najglasnija je priča bila o tome kako se traži rebalans proračuna radi liječenja oboljelih. Tko u to povjeruje, treba mu lijek.

A lijekova će trebati sve više Mostaru. Počela su stara kuhanja koja se podgrijavaju pričom o gradnji zgrade Kazališta, a nastavljaju se tako da neke lokalne kabadahije, uvjerenu u povijest koju im je netko utuvio u glavu, ne daju novinarima da snime kadrove kule u kojoj je stolovala kraljica Katarina dok bivši novinari likuju nad dizanjem tenzija pjeneći po društvenim mrežama.

Došlo je dotle da se šuška o otkazivanju dočeka Nove godine jer se pumpa nesigurnost i netrpeljivost. Ionako se tu nema što čekati. Kod nas vrijeme tvrdoglavo stoji.

26.10. - Četvrtak

Potreseni Mostar dobiva nove treskavice. Prvo je najavljen prosvjed za Palestinu, pa je Grad u kojem se sve gleda kroz barem dvije strane rekao kako neće dozvoliti javna zauzimanja strana.

Potom je uslijedila objava čovjeka koji je pojasnio kako je sporno zemljište u Mostaru na kojem se gradi Kazalište prošlo kroz katastar i da je priča napuhana i filovana dok se prešućuje skrnavljenje harema na strani gdje nije potrebno dizati galamu.

Tako je još jedna mostarska priča dobila novo poglavlje na kojem sapunica natezanja neće stati.

A kako se nova kantonalna vlada sa sjedištem u Mostaru stajati, veliko je pitanje. Bakir Izetbegović, jedini s ponude za čelo stranke, kaže kako sada SDA želi praviti četvorku.

Sprema nam se nova brojalica.

27.10. – Petak

Milorad Dodik stao je pred djecu pa je dobio iskrenu poruku. Pitao ga je jedan dječak je li on lopov. Ostao je bez odgovora.

Dokaz je to da djeca, koju odgajamo da ne mijenjaju ništa osim zemlje i za koju se neće potpisivati peticija, dobro čuju titule koje se šapuću na račun političara.

Samo da dječaka ne zahvati kriminalizacija klevete jer su njegove tvrdnje, u ovakvom pravosuđu, nedokazive.

28.10. – Subota

Iako je Grad, koji ne može zabraniti glazbi da probija zakonske okvire i bubnjiće, rekao da će zabraniti javnu podršku bilo kojoj strani u izraelsko-palestinskom sukobu, skup podrške Palestini se se održao u blizini mjesta gdje se ne smije odrzati podrska Novoj godini.

Na skupu je, kao pravi dokaz da grad glumi ujedinjenost, pojavio i predsjedatelj mostarskom Gradskog vijeća, Salem Marić. Podrška i suosjećanje za druge samo su oružje protiv trećih. Iskrenih suza kod nas nema.

Bosna i Hercegovina očekuje izvještaj iz Europskih olovaka o tome koliko je napredovala. U međuvremenu, pojedine zemlje, ne zbog našeg lobiranja nego zbog svojih interesa, preporučuju da se s Bosnom i Hercegovinom započnu pretpristupni pregovori.

Recimo, ograničavanje slobode medijima i građanima da se slobodno izražavaju, nije nikakav korak naprijed nego je troskok unazad samo radi napuhanog ega nekoga čiji se balon ne smije probušiti. Unatoč očitim nazadovanjima u svemu, netko bi nam dao zeleno svjetlo kojim bismo postali dio neuređenog, ali uređenijeg svijeta od nas.

Postoje, dakle, gore stvari od globalnog zatopljenja. Zatupljenje.

29.10. - Nedjelja

Iza nas je još jedan tjedan gubljenja vremena i ispisivanja priča koje smo već pročitali. Politička nadmudrivanja bez mudrosti, zacrtavanje ciljeva koji se ne mogu ostvariti i glumljenje imanja strategije još su se jednom provukli kroz naše živote.

Da oni barem stanu u kiosk pa da se za njih jače zagalami.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close