Pregled tjedna

Naša ljubav poznaje samo tuđu smrt

Gledamo kako birači suosjećanja još jednom dijele BiH. Jedino im je zajedničko da slave nečiju smrt.
Kolumna / Pregled tjedna | 16. 10. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9.10. – Ponedjeljak

Svijet gleda novi rat. Stari plamenovi koji tinjaju upalili su velike vatre oko kojih će se netko grijati, netko izgarati a netko trljati ruke jer je plastični kirurg za opekline.

Bosna i Hercegovina, u kojoj dobar dio prosipača mozgova ne zna pokazati strane svijeta, počela je zauzimati strane. Naravno, bitno je samo biti protiv drugog. Iako je priča prilično dublja od onog što naši plitki udžbenici povijesti mogu dosegnuti, duboko se ukopavaju zauzimači strana i jedva čekaju proglasiti neprijatelja na svojem teritoriju navijajući za smrt tamo negdje daleko.

Licemjerje ne treba ni spominjati. Migranti s područja koje sada zauzimači strana brane, puzali su po našim krajevima i šutalo ih se kao nekoga tko nam ne treba. Sada se staje uz njih jer su daleko i jer su mrtvi. Naša ljubav poznaje samo tuđu smrt. Nikako da se sjetimo voljeti naš (su)život.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji je izgubio epitet kojeg se srami, ispričao je kako se ispričao hrvatskom premijeru. Nije, kaže, mislio, podsjećajući na scene iz jeftinih filmova u kojem muž ženi, kad ga uhvati u krevetu s drugom, kaže da nije to što misli.

Hvale se poreznici da je federalna blagajna sve punija, čak 15 posto više nego lani. Hvali se i potrošačka košarica da je sve praznija.

10.10. – Utorak

Osluškujemo tko će zauzeti koju stranu u novom ratu čije prijenose gledamo uživo. Rat između Rusije i Ukrajine čije smo epizode ostavili za reprize, prestao nas je zanimati. Isto tako, mrtvi u razrušenom Afganistanu nas ne zanimaju. Gledamo kako birači suosjećanja još jednom dijele BiH. Jedino im je zajedničko da slave nečiju smrt.

Federacija, kažu, neće žuriti s uvozom radne snage dok ne budemo sigurno tko od preostalih robova želi raditi.

11.10. – Srijeda

Nema tko u Gradu Mostaru ponoviti pravilo koje se, kao i mnoga mostarska šminkanja papira, ne poštuje a to je da nema politizacije Staroga mosta i mahanja zastavama. Nema, jer iz Grada Mostara dolazi primjer kako se to odgovara javnosti.

Čelnica sindikata onih koji rade na mostarskim jaslama, toliko se nasjedila u svojoj fotelji da je, čini se, izgubila osjećaj običnog tla pod nogama pa se umjesto odgovora na pitanja branila pitanjima. Nema reakcije čelnih ljudi grada koji očito misle da je dobro šutjeti i da građani ne zaslužuju ništa drugo osim bogova koji im ne žele govoriti i koji bi ih uskoro mogli gaziti jer im se ne da hodati po tlu po kojem hodaju obični smrtnici i ponekad pometu.

12.10. – Četvrtak

Status visokog predstavnika i duge cijevi koje su u BiH unijeli njegovi zaštitari nova su tema koja bi trebala zamazati oči slijepim glasačima i odmaknuti ih od stvarnih problema.

Koalicije na svim razinama čiji je jedini lijepak sitni interes ne mogu se nositi s izazovima koji su pred ovim društvom niti biti mudri igrači na široj geopolitičkoj ploči.

Nedorasli rješavanju problema u mjesnoj zajednici tako dopuštaju da budemo neprestani laboratorij za eksperimente stranaca. Iz njih se jedini stvaraju zvijeri koje koaliraju.

13.10. – Petak

Dragan Čović, čija stranka gubi zastupnike i dio vlasti u Zeničko-dobojskoj županiji, kaže kako će vidjeti s kim će pričati.

Tko s kim priča u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ne zna se. Zna se samo da je vlast sa sjedištem u Mostaru opet kusur velikih nedogovaranja.

Navijači reprezentacije BiH više ne skaču da dokažu ljubav. Ona se sada dokazuje bakljama.

14.10. – Subota

Na Kongresu na kojem se nije moglo birati izabran je Bakir Izetbegović za još jedan mandat u stranci koja gubi sve više titula. Bilo je i pobunjenika koji su otpisani ali se pretvaraju da su buntovnici. Nije da nemaju razloga ali nemaju ni jasnih poruka što će sada kad su ostali bez mjesta u stranci bez kojeg nema mjesta u životu.

Bakir Izetbegović sipa poruke u kojima nema ničeg osim rušenja svega oko sebe da bi onda gradio po svojoj mjeri.

15.10. – Nedjelja

Svijet osluškuje poruke s Bliskog Istoka. Svima su ruke na okidaču iako svi pozivaju na što manje prolijevanja krvi.

Pitanje je samo kolika je mjera za malo.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close