Pregled tjedna

Budućnost pod tepihom

Mlade snage postale su nestrpljive jer stari ne puštaju plijen pa napuštaju stranku. Stranka kaže kako to nije ništa strašno. Strašno je što bi mladež bila kao starež.
Kolumna / Pregled tjedna | 09. 10. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2.10. – Ponedjeljak

Bosna i Hercegovina proslavila je dan nenasilja. Naslov je to po kojem bi se moglo reći da su u ušminkanim školama održane priredbe, da su policije i sudovi održali pressice na kojima nisu imali šta reći o nasilju jer ga nema i da su udruge žena (koje netko nije izmislio) poslale drugim zemljama kako se može i bez šamara.

No, u stvarnosti je drugačije. U stvarnosti se natežu tužiteljstvo i sud treba li pritvoriti čovjeka kojeg se sumnjiči za nasilje u obitelji. U stvarnosti je spriječen sukob huligana, te neiživljene i nezainteresirane mladosti, u Mostaru. U stvarnosti su vijesti pune prikrivenog nasilja, prijetnji nasiljem i nasiljem prema zdravom razumu.

BiH, dakle, treba slaviti Dan maskli, laži i mazanja očiju.

3.10. – Utorak

Kosovska ministrica kaže da bi moglo puknuti na Balkanu. Uhićen je organizator nedavnog oružanog sukoba na Kosovu, a to ne bi bilo to da u priču nije netko uključio i BiH pa se tvrdi da je oružje za novi kosovski boj stiglo iz Tuzle.

Zastupnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja nema sreće s vlasti sjeli su nakon pola godine u zastupničke klupe. Nitko ne govori da sjednica, koju su održali u travnju, nije dovršena. Glasače ne zanima preskakanje ni sjednice koje se mogu gledati ali ne i čuti bez obzira što je skupo plaćen sustav.

Revizori bezveze troše vrijeme. Nema tog izvješća koje bi pokazalo kako netko u ovoj državi radi kako treba. Silna izvješća revizora puna su kršenja zakona i trpanja novca u džepove. Tužiteljstva vjerojatno čitaju samo lake teme.

HDZ-u BiH nije lako. Mlade snage postale su nestrpljive jer stari ne puštaju plijen pa napuštaju stranku. Stranka kaže kako to nije ništa strašno. Strašno je što bi mladež bila kao starež. Tamo gdje su se dočepali nekih uloga pokazalo se da su i gori.

BiH je donijela jednu važnu odluku koja će olakšati ljudima životarenje. Sve državne institucije morat će izvjesiti zastavu Europske unije. Sreća pa su zvijezde u krugu. Inače bismo se nagledali pogrešnih postavljanja kako to gledamo s nemaštovitim trokutom.

4.10. – Srijeda

Bit će još izlazaka iz obitelji, kaže Tata nakon što je posjetio Žepče.

Rješavanje krize u BiH krenulo je pravljenjem krize pa su parlamentarci uzalud došli na posao. Sve će se odluke blokirati dok se ne donesu one prave. Život opet može čekati.

Sapunica s glavnom sarajevskom bolnicom dobiva novu epizodu. Napravljen je korak prema smjeni zaboravljene Sebije Izetbegović. Sapunica u stranci zvana Obitelj se nastavlja. Tko je dobio nogu tko ne, glasači otkrivaju preko fotografija. Tonka Krešić, koja je najglasnije kažnjena u HDZ-u BiH, ma koliko se govorilo iz stranke o glasinama, viđena je uz Borjanu Krišto.

5.10. – Četvrtak

Pojasnit će Dragan Čović da Krešić nema pristupa projektima na kojima je radila. Nećemo znati kojim. Pojasnit će i da je lakše dogovoriti se s Trojkom nego sa zaboravljenim gitaristom Bakirom Izetbegovićem ali i nabacio problem suradnje s pjevačem Miloradom Dodikom oko ciljeva.

Uspio je kroz primjer jednog akademika, koji se nelegalno priključio na struju, prikazati kako se muzu javna poduzeća. Čeka se demant akademika na akademika.

U Crnoj Gori završeno je natjecanje u ležanju. Pobjednici su nakon 50 dana nagrađeni s tisuću eura koje moraju podijeliti. U nas se u institucijama leži za toliki novac bez dijeljenja.

Mostarski Zrinjski gostovao je na Otoku i nije imao sreće. Mostarci su ponosno tugovali. Dobar dio države je slavio.

6.10. – Petak

Baš kad je Čović pohvalio suradnju s Trojkom, trećina Trojke poručuje kako neće baš ići lako s Izbornim zakonom. Razlomak ostaje nerješiv.

Čović je najavio da će igrati kao Zrinjski. Valjda nije mislio na rezultat.

Lana Pudar opet se okitila medaljom. Na prošloj joj Grad nije čestitao. Možda će na ovoj.

Od vlasti u HNŽ-u nema ništa iako se šaptalo da se opet sjeda na dogovaranje. Zato dogovor podgrijava propovijed mostarskog muftije koji kaže da je zgrada kazališta Berlinski zid u Mostaru. Iako je rekao kako tuđi identitet treba poštivati sve se čini da kultura razdvaja iako bi trebala spajati.

Bilo bi dobro kad bi se netko sjetio buniti jer se ne grade tvornice za stada koja pasu nove priče o podjelama.

7.10. – Subota

Dok s jedne strane ne može očima vidjeti Bakira Izetbegovića, Milorad Dodik kleči pred njegovim kumom kojem je iznajmljeno Sarajevo za jedini predizborni skup na tlu Europe. Dodik i Erdogan raspravljali su o BiH koju sigurno ne vide istim očima. O ušima, koje ne čuju same sebe, će se šutjeti dok se ne povuku.

Konflikt koji godinama tinja pretvorio se u masovni oružani napad. Palestinski napad na Izrael navući će zaborav na druga krvoprolića koja je svijet pratio uživo.

Analitičari kažu kako je nevjerojatno da moćni Izrael nije imao pojma šta mu se sprema ali i da konflikti koji se skrivaju pod tepihe moraju donijeti novi rat. Tko ima razuma brinut će se zbog tepiha na našim podovima.

8.10. – Nedjelja

Dok se najavljuje da će biti objavljen rat CIPS-ovoj potvrdi s kojom nas maltretiraju gdje stignu, objavljeno je kako je BiH zemlja s iznimno lošom elektronskom infrastrukturom. Zato smo dobri s pretplatama koje nam mažu oči da smo moderni.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close