Paučina i promaja

Prelijevanje iz šupljeg u prazno

Udruženje redatelja BiH u cijeloj ovoj priči, osim ako se ne radi o ozbiljnim proceduralnim pogreškama, u sukobu je interesa, pogotovo ako se pokaže da iza sporne "inicijative" stoje redatelji čiji projekti nisu prošli na natječaju...
Kolumna / Kolumne | 05. 09. 2023. u 09:05 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislite sljedeći vic: Započne, gluho bilo, epidemija nekakvog virusa, nazovimo ga sirena virusom, koji napada respiratorni sustav.

Civilna zaštita Federacije BiH, ne budi lijena, da bi suzbila epidemiju i spasila tisuće života, nabavi iz Kine preko Društva uzgajivača malina Federacije BiH stotinu skupih aparata za masiranje stopala.

Društvo pčelara - odjeljenje bagrem

Zamislimo sada nastavak ovog vica: Nekoliko mjeseci kasnije, kada je put Kine odlepršalo deset milijuna maraka, a iz Kine stigli dragocjeni aparati koji su odmah, po hitnoj proceduri, podijeljeni županijskim bolnicama, premijer Federacije, nazovimo ga Fadilom, na inicijativu Društva pčelara - odjeljenje bagrem poništi natječaj uz obrazloženje kako su stigli tamnocrveni, a ne crveni aparati, kako je stajalo u natječajnoj dokumentaciji.

Nešto slično, rekli bismo, nije moguće čak ni u lošem vicu. Međutim, grdno bi se prevarili: Bosna i Hercegovina je zemlja čuda, pogotovo njezin veći dio, ona Lagumdžijina "Zapadna Njemačka", zemlja u kojoj vedre i oblače likovi iz jeftinih viceva, bez obzira zvali se oni Mujo, Haso, Fadil, Dragan... Ili Nermin.

Glavni akter najnovijeg bosanskohercegovačkog "vica" je upravo jedan Nermin koji je, da bi "vic" dobio na težini, uz to i federalni premijer u drugom mandatu. Riječ je, naravno, o jednoj od viđenijih figura sarajevskih političkih salona, neuništivom Nikšiću, Nerminu Nikšiću, koji je otišao korak dalje čak i od Fadila iz vica, pretvorivši se u njegovu montipajtonovsku inscenaciju.

Poništavanje natječaja

Na svojoj sjednici od 24. kolovoza, Vlada Federacije je, "na inicijativu" Društva redatelja BiH, donijela odluku "o poništavanju odluke Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju po provedenom javnom pozivu za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije sufinanciranja komplementarnih djelatnosti za 2023. godinu". Odluku je potpisao federalni premijer Nermin Nikšić.

Riječ je o poništavanju rezultata godišnjeg natječaja Fondacije za kinematografiju, koji su objavljeni petnaestak dana ranije. Po ustaljenoj proceduri, Fondacija je odmah nakon objavljivanja rezultata potpisala ugovore s korisnicima sredstava, te im isplatila 20 posto dobivenih sredstava. U kojoj mjeri je taj proces dovršen, potpuno je nevažno, ali ostaje činjenica da su neka od tih sredstava već utrošena. Riječ je, dakle, o jednoj apsurdnoj i neprovedivoj odluci.

U dopisu upućenom Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Antonio Beus, predsjednik Upravnog odbora Fondacije, naglašava neprovedivost Vladine odluke: "Upravni odbor Vas obavještava da je poštujući sve procedure i svoja zakonski utemeljena ovlaštenja, a sukladno zakonskim rokovima, donio Odluku o izboru korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za pozicije sufinansiranja komplementarnih djelatnosti za 2023. godinu broj... (...) od 3.8.2023.godine koje je i REALIZIRAO sukladno važećim normativnim aktima (tj. Ugovori o dodjeli sredstava sa korisnicima su potpisani, a sredstva isplaćena!)."

Rupa u pijesku

Postoji jedna zanimljiva anegdota iz života svetog Augustina (Aurelije Augustin), najutjecajnijeg antičkog katoličkog teologa i filozofa. Sveti Augustin prilikom šetnje uz more ugleda dječaka koji je u pijesku iskopao rupu, pa u nju školjkom prelijeva vodu iz mora. Na Augustinov upit što radi, dječak odgovori kako pokušava cijelo more preliti u rupu u pijesku.

Za našu priča nevažna je poanta ove anegdote. Uglavnom, dječak je zapravo anđeo koji je Augustinu na taj način želio pokazati da nikada neće riješiti misterij Svetog Trojstva, kojim se teolog u to vrijeme bavio, kao što on nikada neće preliti more u rupu u pijesku. Da zapravo uradi uzaludan posao.

Zbog čega cijela ova priča? Pa zbog toga što Nikšić podsjeća na dječaka iz anegdote. Misli li premijer ozbiljno? Da može dodijeljeni novac, uz pomoć svojih "savjetnika" iz Društva pčelara - odjeljenje bagrem, da se nakratko osvrnem na uvodne rečenice teksta, vratiti natrag u kasu Ministarstva kulture i sporta, odnosno Fondacije za kinematografiju, pa ih onda preusmjeriti svojim favoritima?     

Najapsurdniji detalj

U dopisu Upravnog odbora Fondacije kaže se, također, kako se Vlada ovom odlukom izlaže sudskim postupcima koji bi mogli biti pokrenuti od strane korisnika sredstava, te da bi sasvim izvjesno svaki od tih postupaka izgubila, "s obzirom da dopis 'inicijativa' Udruženja rediteljica i reditelja nema osnovanost ni u pogledu važećih zakona ni u pogledu činjeničnog stanja, pa shodno ni Odluke Vlade F BiH nemaju potrebnu osnovanost".

Vladina odluka je donesena, što je i najapsurdniji detalj cijele ove priče, "na Inicijativu Udruženja rediteljica i reditelja u BiH broj: 30-23 od 24.08.2023. godine". Zanimljivo je primijetiti da je "Udruženja rediteljica i reditelja" svoj dopis poslalo na sam dan održavanja sjednice Vlade. Ovakva brzina, možda nezabilježena u povijesti, uistinu čudi. Ali možda samo one naivne i neobaviještene.

Iza cijele ove priče, pretpostavljam, stoji par redatelja čiji projekti nisu prošli na natječaju. Udruženje redatelja BiH u cijeloj ovoj priči, osim ako se ne radi o ozbiljnim proceduralnim pogreškama, u sukobu je interesa, pogotovo ako se pokaže da iza sporne "inicijative" stoje redatelji čiji projekti nisu prošli na natječaju, što je klasični sukob interesa.

Poslovična HDZ-ova šutnja

"Kada je u pitanju organizacija na čiju 'Inicijativu' su donesene predmetne Odluke Vlade, dakle nevladina organizacija Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, napominjemo da ista uopšte nije učestvovala u Konkursnim procedurama na proteklim konkursima Fondacije za kinematografiju u 2023. godini. Stoga skrećemo pažnju na apsolutno nepostojanje bilo kakve legitimacije navedene organizacije u konkretnom slučaju te nepostojanje bilo kakvog pravnog interesa za osporavanje odluka Fondacije u vezi s navedenim Konkursom. Također, posebno naglašavamo da je ta 'inicijativa' potpuno paušalna i da za njen sadržaj podnosilac ne daje valjanu argumentaciju", kaže se u dopisu Upravnog odbora Fondacije.

Za provedbu Vladine odluke zaduženi su Upravni odbor Fondacije za kinematografiju i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Je li Vlada, odnosno Nermin Nikšić, preuzela na sebe ingerencije Ministarstva kulture, na čijem je čelu Sanja Vlaisavljević iz kvote HDZ-a, što je u našem slučaju uvijek važno? Pogotovo kada je riječ o ovakvim, nesuvislim odlukama? Dosada iz Ministarstva i HDZ-a nismo čuli nikakve primjedbe povodom ovoga. Je li tu riječ o poslovičnoj HDZ-ovoj šutnji i nezainteresiranosti? Ovdje je riječ, čini mi se, o prešutnom odobrenje da "ulica", a ovdje je isključivo o tome riječ, preko Nermina Nikšića i njegovih "šaptača" upravlja Ministarstvom kulture.

Cijela ova groteska, bez obzira kako će završiti, neodoljivo podsjeća na jednu scenu iz HBO-ve serije "Žica", jedne od najboljih serija ikada snimljenih. U posljednjoj, petoj sezoni "Žice", okružna tužiteljica gubi slučaj protiv korumpiranog senatora, usprkos neoborivim dokazima. Na izlazu iz sudnice, tužiteljica se obraća zbunjenom detektivu, govoreći mu: "Što se ovo događa!? Ovome nas nisu učili na Pravnom fakultetu."

Ili, da se umjesto ovog primjera, poslužimo riječima Mladena Delića kojima je jedino moguće na adekvatan način prokomentirati spornu Vladinu odluku: "Pa, ljudi moji, je li to moguće! Ludnica, šta je ovo!"

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close