Paučina i promaja

Pomračenje u podne

Ovdje se dakle radi o jednom fenomenu koji je dobro poznat odranije, o frakenštajnovskim čudovištima koja se u jednom trenutku otrgnu kontroli.
Kolumna / Kolumne | 24. 10. 2023. u 09:05 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje, sedamdeset i peto izdanja Frankfurtskog sajma knjiga, najveće smotre tog tipa na svijetu, započelo je jednim kulturološkim skandalom, koji se dogodio na samoj ceremoniji otvaranja.

Zemlja počasni gost na ovogodišnjem Sajmu bila je Slovenija. Nakon uvodnog obraćanja slovenske predsjednice Nataša Pirc Musar, publici se obratio slovenski filozof Slavoj Žižek.

Bez ikakvih 'ako' ili 'ali'

Glavna tema Žižekova govora bila je aktualna situacija oko eskalacije nasilja u Izraelu i Palestini. Žižek je tom prilikom između ostalog izjavio i sljedeće: "Osuđujem bezuvjetno, bez ikakvih 'ako' ili 'ali', napad Hamasa na Izraelce u blizini granice s Gazom. Priznajem pravo Izraela da se brani i eliminira prijetnju. Međutim primijetio sam nešto neobično. Čim se spomene potreba za analizom složene pozadine situacije, obično čujem optužbe da to opravdava ili podupire Hamasov terorizam. Shvaćamo li koliko je čudna ova zabrana analiziranja, uočavanja složenosti? Kakvom društvu pripada takva zabrana?"

Žižekov govor izazvao je pomutnju u dvorani. Uwe Becker, njemački državni tajnik za europske poslove i komesar za antisemitizam, nekoliko je puta tokom Žižekova govora izlazio iz dvorane, optuživši Žižeka da relativizira zločine Hamasa, indirektno ga optuživši za antisemitizam. U znak prosvjeda iz dvorane je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Žižek je u svom govoru kritizirao politiku Netanjahuove Vlade, protiv koje su mjesecima i Izraelu prije ove najnovije eskalacije nasilja, održavane masovne demonstracije, pozivajući se na židovskog povjesničara i pisca Yuvala Noaha Hararija. Međutim, kao glavnog krivca za tragediju koja se trenutno događa u Gazi, Žižek je optužio Hamas, odnosno njegova čelnika Ismaila  Haniyeha, "čovjeka koji, naravno, udobno živi u hotelu s pet zvjezdica u Dubaiju", koji je na dan napada Židovima poručio sljedeće: "Imamo vam reći samo jednu stvar, maknite nam se sa zemlje, maknite nam se s očiju. Ova je zemlja naša, Al Quds, Hamasov naziv za Jeruzalem, je naš. Sve ovdje je naše! Za vas ovdje nema ni mjesta ni sigurnosti." Važno je naglasiti da je Haniyeh ovo izjavio prije otpočinjanja izraelskih zračnih udara na ciljeve u Gazi.

Frakenštajnovska čudovišta

Zlatko Dizdarević, sarajevski novinar i bivši diplomata, dobar poznavatelj prilika na Bliskom istoku, u intervjuu koji je dao za Face televiziju, govorio je i o Hamasu: "Nisam iznenađen ovime što se dešava u Izraelu. Za vrijeme Intifade nastao je Hamas! Hamas je projekt Amerikanaca, MOSSAD-a i Izraela, a finansira ga Saudijska Arabija! Sedamdeset i pet godina traje ismijavanje sa međunarodnim poretkom, Generalnom skupštinom UN-a. Hamas je postao potpuno druga priča! Hamas je bio nebitna vojna organizacija, mala grupa nezadovoljnih terorista koja je imala zadatak da, kada dođe do napretka u mirovnim pregovorima, ispaliti dvije-tri antigradne rakete i time dala za pravo Izraelu da kaže da su teroristi!"

Ovdje se dakle radi o jednom fenomenu koji je dobro poznat odranije, o frakenštajnovskim čudovištima koja se u jednom trenutku otrgnu kontroli. Dobro je poznata činjenica da je u "CIA-inim laboratorijima" stvoren i Osama bin Laden i cijeli niz sličnih likova, bilo kao rezultat katastrofalnih procjena ili kratkoročnih politika, tako da svi oni apeli o hitnom postizanju mira u Gazi djeluju u ovom trenutku pomalo utopijski i više nalikuju na pilatovsko pranje ruku nego na ozbiljne inicijative. Kao da je Hamas ovaj put svjesno prešao granicu, čineći užasne zločine nakon kojih se povratak u "staro normalno" čini gotovo nemogućim. Jesu li čelnici Hamasa znali da će uslijediti izraelska odmazda? Pogotovo imajući u vidu neka ranija iskustva? Tu nikakve dileme nema - znali su, i svjesno su, unaprijed, žrtvovali vlastito stanovništvo.

Progon korumpira žrtvu

U svom govoru u Frankfurtu, Žižek je, pokušavajući pojasniti fenomen Hamasa, citirao poznatog mađarsko britanskog pisca Arthura Koestlera, mađarskog Židova, autora "Pomračenja u podne", jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, prema kojemu je nastao i znameniti Orwellov roman "Tisući devetsto osamdeset četvrta". "Je li moć korumpirana?", zapitao se Koestler. "Obratno je također točno. Progon korumpira žrtvu, iako možda na suptilniji i tragičniji način."

Ubrzo nakon upada Hamasovih terorista u Izrael počeo je kružiti video na kojem se vidi vođa Hamasa Ismail Haniyeh koji u svom luksuznom uredu u Dohi prati preko Al Jazeere krvavi napad, a zatim zajedno s drugim dužnosnicima Hamasa "klanja u znak zahvalnosti" zbog ubojstva preko 1.300 Izraelaca, među kojima je više od tisuću civila.

Ubrzo su na vidjelo izišli podaci o korumpiranosti čelnika Hamasa, koji se enormno obogatio nakon što je postao premijer Palestinske samouprave u Pojasu Gaze, i to na porezima koje su njegovi ministri ubirali na robu ilegalno uvezenu iz Egipta. Visoki dužnosnici Hamasa, uključujući i Haniyeha, naplaćivali su porez od 20 posto na svu trgovinu koja je kroz tunele ulazila iz u Gazu. Visoki palestinski dužnosnik tvrdi da je krijumčarenje kroz tunele pretvorilo 1.700 dužnosnika Hamasa u milijunaše. Ova informacija nije navedena u nekom izraelskom glasilu, već u saudijskom tjedniku Al-Majalla, tako da je njezina vjerodostojnost manje-više pouzdana.

Haniyeh je, po pisanju jednog egipatskog časopisa, 2010. potrošio četiri milijuna dolara na kupovinu zemljišta na obali Gaze. Od tada je kupio nekoliko stanova, vila i zgrada u Gazi, registriranih na imena njegovih 13-ero djece. Njegovo bogatstvo je u snažnom kontrastu s endemskim siromaštvom u Gazi, koja se smatra jednim od najsiromašnijih područja na svijetu.

Otac nekretnina

Pored bogatstva, čelnici Hamasa i njihove obitelji mogu napustiti opkoljenu enklavu kada god to požele. Jedan saudijski internetski portal objavio je prije godinu dana priču, pozivajući se na  "dobro upućeni palestinski izvor", o tome kako je Haniyehov sin Maaz, poznat u Gazi kao Abu Al-Iqarat ("otac nekretnina"), dobio tursku putovnicu, koja mu je omogućila izlazak iz Gaze i putovanja u inozemstvo te ulaganja u nekretnine u Turskoj.

U članku se, također, spominjalo i to kako Maaz i drugi Haniyehovi sinovi ne žive u skladu s islamom, već da piju alkohol i provode vrijeme u luksuznim noćnim klubovima. U srpnju 2022. na društvenim mrežama je objavljen službeni popis putnika koji su dobili dozvolu da napuste Gazu preko prijelaza Rafah. Među njima je bio i Haniyehov sin Hazem, zajedno sa suprugom i dvoje djece, koji je napustio Gazu kako bi se pridružio drugim članovima obitelji u Turskoj.

Dakle, jedna priča kojih smo se mi ovdje naslušali za vrijeme rata, od kojih je, da se fokusiram isključivo na Bosnu i Hercegovinu, najpoznatija ona o Bakiru Izetbegoviću koji je, navodno, veći dio rata proveo u sefu Centralne banke, te o vrećama zlata koje su u Turskoj prikupljene za obitelj Izetbegović.

Demonstracije koje se ovih dana održavaju u brojnim europskim gradovima, uključujući i Sarajevo, kao vid podrške Palestincima, imaju, na žalost, isključivo propagandni karakter. Sve dok se Palestinci i njihovi simpatizeri ne obračunaju s korumpiranim vođama koje su iz vlastitih interesa spremne pokrenuti i Treći svjetski rat, koji bi oni onda gledali daleko od fronte, u nekom luksuznom hotelu u Dubaiju ili Dohi, bilo kakva priča o miru je obična iluzija. 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close