Jednostavno, gdje je ta BiH?

Laku noć, BiH

Ne znam što je potrebno da vas probudi u BiH. U Crnoj Gori spomenu pravoslavlje, izbije buna. U Srbiji spomenu litij, umalo izbije rat. U Hrvatskoj spomenu CPT… u nas jedino kad bi nekako uspjeli istodobno ukinuti ćevape, Arenu Sport i Zvezde Granda
Kolumna / Kolumne | 15. 12. 2021. u 09:00 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog tjedna posljednji je tjedan drugog slovenskog predsjedanja Europskim Vijećem, a oni su ga obilježili još jednim tjednom posvećenim pitanjima vladavine prava i politike proširenja Unije na prostor Zapadnog Balkana.

Reklo bi se, sasvim logično i prilično očekivano od bivše Jugoslavenske republike, koja iako uživa status najeuropskije države istočno od Austrije, ipak nikad neće prežaliti tržište koje je izgubila raspadom bivše Jugoslavije. Ipak je dvadeset i kusur milijuna kupaca slovenskih proizvoda značajan udar na ekonomiju bilo koje države, a ne male Slovenije.

Ono što je, međutim, najzanimljivije za nas, da se na jednoj od posljednjih konferencija za medije nije potkrao detalj koji isključivo para uši nekoga tko pomno prati europski put Zapadnog Balkana.

Naime, Gašper Dovžan, slovenski tajnik za vanjska pitanja, naveo je kako Unija nastavlja razmatrati već dugo uspavanu politiku proširenja, a da će se to nastaviti i pod predsjedanjem Francuske, najavio je činjenicom da je ranije tijekom dana Srbija otvorili nova četiri poglavlja u pregovorima te da će posebno biti riječi o Albaniji i Republici Sjevernoj Makedoniji (zašto ovako jasan naziv, upalo je u oči brojnim briselskim dopisnicima europskih medija).

Ono što je uslijedilo kao objašnjenje širokom auditoriju Europske Unije, Dovžan je naglasio kako je riječ o planovima za proširenje na prostor pet zemalja Zapadnog Balkana. Najprije sam pomislio kako je tajnik samo politički korektan pa Božić naziva Blagdanom, ali je uslijedilo detaljno imenovanje potencijalnih europskih članica: Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora i Kosovo. U redu, znači ipak nije lapsus mentis, a definitivno ni calami, jer čitao je s papira… Bosna i Hercegovina više nije u fokusu Europske Unije.

Kako nema Šeste?

Ovo prilično uznemiruje prosječnog pratitelja vijesti u Bosni i Hercegovini, primjerice već godinama imamo istinske nositelje europskih vrijednosti u obliku HDZ-a, imamo promotore jedinstvene i građanske države Bosne i Hercegovine u obliku čak nekoliko stranaka sa sjedištem u Sarajevu, imamo SNSD koji uopće ne stoji na putu izbornih reformi jer to je ionako problem u tamo onoj Federaciji BiH, njih samo brinu stranci i nametanje zakona od strane istih.

Slušate li medije sa sjedištima u Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru, reklo bi se kako ovdje cvate sjeme male Unije, nešto kao Titova Jugoslavija, samo bolje, urbanije, religioznije, demokratskije, poštenije, funkcionalnije, jednakopravnije, građanskije… slobodno dodajte pridjev po želji.

A onda vas taj isti Dovžan uputi da se za detaljan dokument o politici proširenja uputite u priloženom PDF dokumentu u linku prijenosa video konferencije za medije.

Odem na taj link i tamo piše sve što inače piše o Bosni i Hercegovini, pet plus dva, 14 uvjeta, politička i ekonomska suverenost i stabilnost… sve kao što uvijek piše. Ali prvi put nisu "prepoznati postignuti pomaci" nego jednostavno dano negativno mišljenje o tamo nekoj selendri na brdovitom Zapadnom Balkanu.

Posjetite li pojedine online medije u našoj zemlji koji se u međunarodnim dokumentima registriraju kao građanski, progresivni, liberalni… reklo bi se da se o toj Bosni i Hercegovini trubi umalo svakog dana, da smo centar Europe, da smo srce i duša priče o proširenju.

Na ovom portalu, kojeg klasificiraju kao blago tatrane, i to one pogrešne, konzervativne, eto nekim čudom daju nama četvorici da vam otvorimo oči ovako s vremena na vrijeme, makar dolje u dnu napišu disclaimer da s nama imaju samo e-mail korespondenciju i da ne bi ni kave s nama popili bez ozbiljnog razloga.

I onda vam nas četvorica možemo slobodno reći, ne kao neki građanski i liberalni autori, da zaboli Europsku Uniju neka stvar za nama. Jučer (u vrijeme objavljivanja kolumne) su predstavnici zemalja članica na povjerenstvu o općim poslovima Unije osam sati raspravljali o vladavini prava, o reformi pravosuđa, o politici proširenja i konkretno pregovorima s Albanijom i Republikom Sjevernom Makedonijom, ali u toj svoj raspravi nisu pronašli vremena čak niti osuditi bilo kakvu retoriku unutar BiH - bilo onu separatisku Milorada Dodika, bilo onu unitarističku Bakira Izetbegovića, bilo onu lažno građansku Željke Komšić, bilo onu lažno europsku rođenog predsjednika s grbom Dragana.

Jednostavno, gdje je ta BiH? Oklen njia? Sučim prite?

Krajnje iskreno i bez uvlačenja, čak ih i ne zanimamo. Pomirili su se da zemlja koja dva i pol desetljeća nije uspjela napraviti pomaka, koja ima četvrti najkraći Ustav na Svijetu, jednostavno ovi neandertalci nisu dostojni Unije. Svi oni koji vrijede u BiH, već će u neka doba odvažiti se prebjeći u Uniju.

Od nas su svi digli ruke

Ne iznenađuje me da smo dosadili Europskoj Uniji, problematični sin koji se i drogira, ubrojimo li donedavnog savjetnika jednog od članova Predsjedništva BiH… Zemlja u kojoj se Ivan Begić sam odrekne političke karijere jer pobogu, nemoš biti peder u ovoj vukojebini, oprostite mi što psujem, ali i ne morate, kao da vi ne pođete opsovati svako malo jer živite u Bosni i Hercegovini.

I onda vam budu jasnije neke stvari. Kao primjerice, prilikom posjeta hrvatskog premijer Andreja Plenkovića, najmanje deset puta ponovljene iste floskule, jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda, četiri strane svijeta, pet komunalnih poduzeća, šest je žica na gitari, sedam je sekretara SKOJ-a, nastavite niz…

Ali na posljednjoj konferenciji za medije, isto jel bila ta priča prepuna naučenih floskula o unitarnoj i majorizaciji i nositeljima europskih vrijednosti, o zagovaranju na euroatlantskom putu… i onda oko osam navečer, kad je konferencija bila gotova, Dragan Čović, umirovljenik s privremenim boravkom na više političkih funkcija, kao i svaki umirovljenik s honorarnim poslom, kaže lik mrtvo hladno: Laku noć!

Sasvim razumljivo za jednog penzića da u osam sati, odmah po završetku Dnevnika, kaže laku noć, jer većina njih ustaju u 5 ujutro, nekako očekivano od 65+ generacije. Ali se na to brecnu već i kolega Plenković i odgovori mu kako on ne spava tako rano, a nije to planirao ni večeras. kako se novinari zgledaše da upitaju zašto ba laku noć, uteče umirovljenik s institucionalnim Ugovorom o djelu. I nama osta dilema, je li čovjek mislio, laku noć kao laku noć ili laku noć BiH?!

Jer kao da je trenutak nesmotrenosti otkrio sav politički angažman svih aktualnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini… Njih zaboli đon, snađite se, fukaro, njima je s nama ovcama dobro. Kao da je u toj sažetoj misli sadržan sav trud na izgradnji istodobno građanske, a multietničke, jednakopravne, a diskriminatorske, rahmetli pozitivne geografije.

Ne znam što je potrebno da vas probudi u Bosni i Hercegovini. Primjerice, u Crnoj Gori spomenu pravoslavlje, izbije buna. U Srbiji spomenu litij, umalo izbije rat. U Hrvatskoj spomenu CPT… u nas jedino kad bi nekako uspjeli istodobno ukinuti ćevape, Arenu Sport i Zvezde Granda, možda bismo se malo uznemirili. Ne znam još da li dovoljno za kakav prosvjedić. Ali definitivno da bačimo daljinski preko dnevnog boravka.

Možda nama uistinu nema pomoći, možda je jedino što nam preostaje laka noć. Uporno odbijam vjerovati u to, ali me svakoga dana iznova demantirate. Možda ipak da se malo aktivirate, barem da nasumce zaokružujete na sljedećim izborima. Pa tko god da pobijedi. Da vidimo kakvu novu ludu koaliciju socijaldemokrata i pravaša, ali ono da nešto s mjesta krene.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close