Svako malo izbori

Klopka izborne godine

U zamku izborne godine tako padaju i političari pa eto baš sada se trebalo raspravljati o Statutu Grada Mostara, iako je i sam predlagač izjavio kako je svjestan da nema smisla pričati o tome jer nije izmijenjen Izborni Zakon.
Kolumna / Kolumne | 15. 11. 2023. u 08:31 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto sam uvjeren da nećemo započeti pregovore s Europskom Unijom, iako su za to spremni čak i krnja Moldavija i krnja Ukrajina, kako bi rekao moj dobri drug kolumnist Sužanj? Naime, mi imamo to prokletstvo, osim brojnih prokletstava koje inače imamo, da su nam izbori svake druge godine. I onda ti jednostavno ne možeš ništa uraditi.

Evo prije samo par dana saznali smo da je Milorad Dodik tetka, barem ljudi koji čitaju X (iks se čita kao nekad u Princea: društvena mreža ranije poznata kao Twitter). A kad se krenu prepucavati na društvenim mrežama, onda ti je jasno da će se vrlo skoro početi prepucavati i po medijima, po stranačkim skupovima, sve samo ne uživo, ja ne znam da su se dva političara u Bosni i Hercegovini ikad posvađala na ovim takozvanim 'pregovorima' po birtijama i hotelima i u stranačkim središnjicama.

Jer oni se nemaju razloga svađati, oni imaju sasvim dobre plaće i dobar život i sve se njima iskristaliziralo, samo smo mi budale koji sve to plaćamo. A mi imamo život i u izbornoj i u ovoj nepar godini.

Teško se odhrvati zamkama

U zamku izborne godine padaju svi i svugdje, tako se naš dražesni kolega Nebojša Vukanović u posljednje vrijeme češće bavi poslanjem visokog predstavnika Schmidta, iako to ni u najluđem slučaju nije bio mandat koji su mu građani povjerili – njegov je mandat isključivo jedan, da rastereti Srpsku od Dodika i wannabe Dodika poput Stanivukovića. U posljednje vrijeme Vučinić se bavi prozivanjem vlasti, ali to nekako od mlađe osobe ne zvuči tako ozbiljno i dopadljivo kao kad to on čini.

U zamku izborne godine tako često upadaju Medžlisi, posljednjih dana češće čitam da se neki Medžlis protivi zbog nečega nego što se građani imaju priliku buniti i protiviti. S pravom se pitam, nismo li negdje od posljednjih izbora postali mojim neznanjem sakralna država, ako jesmo, da odmah tražim azil u Europskoj Uniji jer tamo bih ja mogao živjeti od lajanja k'o Greta Thunberg, u njih u razvijenom svijetu cijeni se i posao Glasa koji viče u pustinji.

U zamku izborne godine nerijetko upadne i onaj jedan Čije ime ne spominjem jer ne treba ni spominjati ono na što se muhe i mušice skupljaju. Tako je sada proglasio da je kroatizam kupnja i da Bošnjaci kažu kupovina, mada i bosanski i hrvatski trojezik sasvim jasno razlikuju radnju infinitiva kupiti od trajne radnje infinitiva kupovati, tako kupnja i kupovina nisu isto, ali su prilično slično. Kupnju izvršiš kad kupiš ogledalo, što će ti koji klinac 848 ogledala u kući, ali kupovinu izvršiš mjesečne nabavke, fasunge, jer jedeš pobogu, svaki dan, barem nekoliko puta. I to, dragi moji, nema nikakve veze s ustašama i židovima i nemojte nasjedati na te predizborne gadosti.

Projekata, a ne plakata

U zamku izborne godine tako padaju i političari pa eto baš sada se trebalo raspravljati o Statutu Grada Mostara, iako je i sam predlagač izjavio kako je svjestan da nema smisla pričati o tome jer nije izmijenjen Izborni Zakon. Ali je uredno sada tempirao raspravu i na opetovano pozivanje da otkaže glasovanje jer se o odbijenoj točki ne smije raspravljati šest mjeseci prema poslovniku tog istog Vijeća, a ne ne, sada bilo to ne bilo, gledat ćemo sljedeću raspravu o Statuta Grada Mostara upravo u predizborno vrijeme, tako da se mogu po novinama izmišljati ustaše, balije i četnici, samo će jadnim partizanima da pišaju, seru i razbijaju spomenike i dalje.
U zamku izborne godine se već pretvorio i sukob u Gazi jer ja nikad prije nisam vidio ovoliku kampanju protiv Izraelaca, kao da u najmanju priliku svaki drugi čovjek u Bosni i Hercegovini jevrej, a ne da je samo 140 tisuća 'ostalih' (nije jevreja bilo mnogo ni 1991. nekih 400-tinjak, ali je na popisu iz 2013. upisano svega desetak Židova, zapravo identično koliko i Ljudskih Bića). Znači, jasno vam je koga smo mi protjerali tijekom protekloga rata.

Nadam se baš radi ovoga da ćete se vi oduprijeti klopkama izborne godine jer sljedeći su izbori lokalni, dakle, pitanja javnih garaža, odvoza smeća, vodovoda, kanalizacije, elektrodistribucije, to je ono o čemu raspravljamo, tu nema ni vjera ni nacija, nema ni europskog puta ni bilo čega. Lokalna će pitanja biti jednaka i ako ikad uđemo u Uniju. Nemoj da se hvatate na priče o obrani nacije, obrani vjere i slično.

Znači, lokalno je pitanje kako su se dogodili onoliki propusti preksinoć u Vrapčićima jer moglo je kakvo dijete ili plućni bolesnik stradati od one bakljade. A priče o nacistima, o ustašama i balijama, to su klopke. Razdvojte to sebi u glavi i srcima. Nama je ovdje živjeti skupa, a i Bošnjak i Srbin i Hrvat piju istu vodu i seru ista govna, znači lokalna infrastruktura nema naciju ni vjeru ni politiku.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close