Sa više aspekata

Kako nan je AI unišo sazad

Sjetimo se i samo kako je bila afera oko Bljeskove slike za Red Bull Cliff Diving, za koju su se veliki Rvat'ne potrudili graknuti kako su radi Bošnjaka Bljeskovci izbrisali Milenijski križ na Humu
Kolumna / Kolumne | 07. 02. 2024. u 09:15 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekako sam od pripovjedača Bljeska najpozvaniji pričati o umjetnoj inteligenciji, ne zato što sam ekspert na tom polju, nemam diplomu iz robotike, nego sam najbliže upućen u tu oblast od ugošćenih pera, da ne kažem, tipkovnica. Sasvim je jednostavno, dok su se druga djeca igrala loptom, moji drugovi i ja smo motali kasete u Commodoreu, ljetne smo praznike provodili sklupčani pod uličnim svjetiljkama kao komarci jer Nintendo GameBoy nije imao pozadinsko osvjetljenje i tek smo se izvukli iz tih rupa kad je došao GameGear (jeste, sve poslali stričevi i tetke iz Njemačke).

Oči su mi sjajile kad god bi me tata odveo u Energoinvest pa sam gledao čarobni terminal na kojem je on ukucavao komande u nekog preteču Excella ili nečega drugoga od čega ti krenu suze na oči. Nakon rata smo mi već prilično zaostajali za svijetom, ali nastavio sam tijekom srednje škole učiti Fortran i Basic i slične već tada staromodne načine komunikacije s kompjuterom.

Na fakultetu, koji jest bio u domeni informacija, ali se bavio hubitom, a ne bitom i bajtom, već sam bio privatnom kolekcijom bolje opremljen od institucije u kojoj funkcioniram i tako će ostati evo sve do danas. Dok su oni na fakultetu gurali spori PC sa Win95, ja sam kući vrtio XP sa Athlonom i nekom Rivom koja je tada već bila aktualna. I da, uz Millenium i, Bože kako se zvao, ah, da Knoppix GNU/Linuxom.

Uglavnom, ovo nije da vas opterećujem, ništa od ovoga ne morate znati što je, bitno je da znate kako ja ipak znam o čemu pričam.

Zamisli - AI radi, a ti ležiš

Najgora i najbolja stvar koja se mogla dogoditi čovjeku jest razvoj umjetne inteligencije, i da, ovo vam kažem kao istinski ljubitelj ideje prožete u Zvjezdanim Stazama (ne taj fake biblijski serijal, to su Ratovi, Staze su one s androidom Datom), kao vjerojatno prvi balkanski čitatelj Robopocalypse profesora Daniela Wilsona, jeste, to je knjiga koja predviđa 5G mobilnu mrežu, Neuralink i samohodna vozila godinama prije nego su te ideje došle u javnost.

Loše je, je li, što sve može poći po zlu i da preko noći živimo u alternativnoj stvarnosti gdje su sva čuda moguća poput videoigre Horizon Zero. Ili još možda gore, gdje nas umjetna inteligencija progoni poput ciklusa Terminator, uz svemoćni SkyNet i nanobote. Ili nas potpuno zaposjednu poput one u Matrixu.

A nije loše zato što umjetna inteligencija itekako može olakšati svakodnevni posao. Sjećam se kada smo i pojedinci s Bljeska, a i ja sam, provjeravali što može ChatGPT i slični projekti, znaju li napisati vijest i slično. I sve je to divno, dok je pod ljudskim nadzorom. Ali AI, ma koliko privlačna bila, vrlo brzo krene izmišljati vlastite stvari i obično samo 'vara'.

Ne znam jeste li čuli za videoigru Metal Gear Solid, ali jedan lik u toj igri, Psycho Mantis, može čitati vaš um. Zamislite kako je strašno bilo klincima koji su prvi put igrali tu igru i vidjeli da Psycho zna koje igre igraju, dobar broj njih je iste sekunde ugasio plejku iz zida i nije spavao tjedan dana. Pa ipak, riječ je samo o dobro osmišljenom algoritmu koji je očitavao povijest s memorijske kartice Playstationa.

Većina današnje umjetne inteligencije je takva – naprosto zavarava čovjeka kako bi mislio da ima posla sa sebi ravnim. Većina onoga što umjetna inteligencija danas može jest pronalaziti obrasce na Internetu i kriviti ih i prilagođavati ne bi li nam izgledalo da nešto kao i razmišlja u tom silnom čipovlju. I tu dolazimo do današnjeg problema.

Baš kao što industrija, ekonomija, mirovinski sustav ili političko uređenje nisu ni približno na razini na kojoj je čovjek kao vrsta dogurao, da nas je osam milijardi i već smo sami po sebi ekološka katastrofa, isto tako ni umjetna inteligencija nije dorasla zadatku koji joj ljudi vole povjeriti.

Naravno, AI je odličan alat kada želite na brzinu provjeriti valjanost određene informacije ili donijeti zaključak iz velike količine podataka koje ste prikupili, ali to je to. Za sve ostalo, morat ćete zasukati rukave, jer kako sam već upozorio, ChatGPT već od verzije 4 ima problema s 'maštom' i izmišljanjem stvari. To je golemi problem koji će programeri i robotičari morati dobro analizirati prije nego se odvaže razvijati umjetnu inteligenciju dalje.

AI je poput lutke prostitutke

Baš na taj isti trik mi nasjedamo već evo dvije godine, i to masovno. Još tijekom prvih mjeseci rata Ukrajine i Rusije pojavile su se prilično uvjerljive videosnimke s informacijama koje potkopavaju i Putina i Zelenskog. Kasnije se istragom ispostavilo da je riječ o lažnim vijestima produciranim uz pomoć umjetne inteligencije.

Trend lažnog i iskrivljenog informiranja se nastavlja i danas vam je već potreban alat pomoću (opet te iste) umjetne inteligencije Ground News, kako bi vam vijesti u realnom vremenu bile provjerene, na političko usmjerenje, eventualnu malicioznost i slično. U ratu izraelske Vlade i Hamasa (ne Izraela i Palestinaca, ne brkajte to dvoje) more je lažnih i iskrivljenih informacija s obje strane. A umjetna inteligencija je mudra, sjetite se samo kako je Facebook svojedobno pomogao u lažiranju izbora u Keniji, upravo analizirajući političke stavove svojih čitatelja i potom 'pumpajući' samo vijesti koje bi pojačale te stavove. Prije šest, sedam godina, tako je došlo do potpune polarizacije kenijskog društva. Zašto baš Kenije? Jer je to industrijski najsnažnija i ekonomski najsposobnija afrička država, okosnica ECOWAS-a.

Strana za koju biste se vi inače opredjelili, bilo kao ljevičar, konzervativac, ili kršćanin ili musliman... bude bombardirana informacijama koje dodatno podupiru te ideje, čitate samo vijesti koje podupiru vaše predrasude, iskaču vam samo podcasti koji utvrđuju ono što ste već na osnovu svojega prilično šturog globalnog znanja i sami mislili i vjerovali, ma koliko bili u krivu.

Jer to je umjetna inteligencija u stadiju gdje je sada, cilj joj je zadovoljiti korisnika i ništa više. Da vi budete sretni odgovorom i da je koristite sve više i češće, jer programeri tako imaju bolji profit.

Sokratizmi i sofizmi

E upravo toj umjetnoj inteligenciji okreću se naši kvaziintelektualci gotovo svakodnevno. Baš posljednjih dana tako je Filozofski iz Mostara, inače samo blijeda slika Filozofskog od prije dva desetljeća, kad se, uzgred budi rečeno, nije ni zvao Filozofski (ali je imao više filozofije u radu) posegnuo je tako za jednostavnim alatom, da im AI napravi ilustraciju Starog Mosta.

Sasvim simpatična ideja, ali je AI zbog svojeg lošeg dizajna, izanalizirao slike Starog Mosta iz svih kuteva, sve što je mogao pronaći širom weba, pronašao tako zvonike Saborne Crkve Svete Trojice, koji se itekako vide sa Starog, i turio ih u svojemu 'zadovoljenju norme'. Vjerojatno je AI u svoj svojoj globalnoj analizi zaključila kako se radi o Sveuilištu, samim time jedine visokoškolske ustanove na rvackom, ergo dakle, kršćanska, zašto da im odgovara sa munarama, kad je njima draže vidjeti zvonike. I pljune im sliku.

Nije AI ni maštao o tome kako će, također veliki korisnici AI, ukopani u svoje dijametralne stavove o tom istom Starom Mostu, baš ovaj potez algoritma protumačiti uvredom na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Jer, ti isti inicijatori hajke na Sveučilište su tek nešto ranije i sami zatražili od AI da im napravi Stari Most, i kako je na osnovi njihovog historyja AI zaključio kako je riječ o fake socijaldemokrati, a prilično radikalnom Bošnjaku, ispljunuo mu je 'Kao iz bajke' (citiram ga) Mostar podijeljen na đamiisku i kaursku stranu, baš kakvog ga on doživljava u svojemu javnom izričaju. Baš tom istom gospodinu zastupniku ne bi nikad ispljunuo sliku sa mostarskom crkvom Svete Trojice, jer je taj isti federalni zastupnik svojedobno izjavio kako su Srbi sami minirali Sabornu u proteklom ratu.

Umjetna inteligencija ispunila je svoju zadaću, i jedni i drugi su dobili rezultate kakve žele, samo što su upravo ti rezultati doveli, baš kao i u Keniji, do strahovite polarizacije u bh. društvu. Pogotovo se to vidi sada kada je Filozofski otkazao ljetnu školu (sad, ovo je baš čudno, jer... di su pare sad otišle?!)

Ima li ikakve I u BiH?

Meni je, dakle, ova AI afera oko panorame Starog Grada krajnje smiješna i glupava čak, jer ja eto znam koliko AI može i čemu služi. Čak sam upitao AI što misli o boji Neretve i kaže mi ChatGPT da je riječ o rijeci prepoznatljivoj po svojim nijansama tirkiznoj i smaragdnoj, dakle obje nijanse zelene boje.

Foto: Igor Božović / Pitao sam AI ...

Budući da sam ja odrastao u Konjicu i Čapljini, znam da je AI u debeloj zabludi, da je Neretva i modra i bijela i siva i zelena i smeđa... ali samo ilustracije radi, ChatGPT je ispunio moja očekivanja – Neretva je uglavnom zelena.

Ono čega mene jeste strah da smo mi već odavno postali društvo koje pokazuje da nije čak niti na razini umjetne inteligencije. U Bosni i Hercegovini vrlo je malo inteligentnoga života uopće i trebali bi nam kakvi ksenobiolozi doći da vide nismo li samo amebe zaostale ovdje nakon što su nastali Srbi (šalim se, šta je odmah!?).

Pročitajte još

Sjetimo se samo kako je bila afera oko Bljeskove slike za Red Bull Cliff Diving, za koju su se veliki Rvat'ne potrudili graknuti kako su radi Bošnjaka Bljeskovci izbrisali Milenijski križ na Humu. Te velike Rvat'ne inače vjerojatno nikada nisu bile na Starome Mostu, na čijoj se sredini humski križ ne vidi, jer jednostavno, zakrivljenost brda i Zemljine kugle, ipak nije ravna ploča... i eto Milenijski križ se ne vidi otolen, jednako kako se ni Stari Most ne vidi s križa. Očito je da te Rvat'ne nisu ni dobri katolici, čim nisu nikad otišli do križa, čak ni na Veliki Petak. Tada bi znali što se vidi odozgor.

Meni su podjele oko rata u Ukrajini već pokazale da ovdje ima malo inteligentnog života, sada su mi animoziteti oko invazije na Gazu pokazali da inteligencije ovdje uopće nema, i tako iz dana u dan mi meni dokazujemo da nismo napredniji od ameba. Jer amebe bar znaju da ako molekularni otisak kaže da je hrana lijevo, one idu lijevo, ako molekule kažu da je desno, jure desno. A mi, nama je važnije šta su rekli Bakir, Mile, Dragan i Željka, nego što ćemo jesti. Znači, ameba je naprednija.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close