BiH kao tržište Hrvatske

U Sarajevu otvoren Ured Hrvatske gospodarske komore, uskoro otvaranje i u Mostaru

Napomenula je da Hrvatska ima zadaću, po svom Ustavu, ali i zbog toga što je jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, brinuti o hrvatskom narodu izvan Hrvatske, a da će otvaranje ovog ureda u BiH to i omogućiti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 04. 2018. u 20:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Značaj BiH za Hrvatsku kao jednog od njenih najvećih vanjskotrgovinskih partnera te namjera da doprinesu boljem položaju hrvatskog naroda u BiH, razlozi su zbog kojih je Vlada Republike Hrvatske odlučila otvoriti Ured Hrvatske gospodarske komore u BiH'', rekla je danas potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Video: Svečano otvoren Ured Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu


To je izjavila nakon što je s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Barilovićem otvorila Ured ove komore u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu.

BiH Hrvatskoj strateški važno tržište

U obraćanju medijima pojasnila je da su se vodili sličnim primjerima drugih država, najviše Austrije i Njemačke, te tako odlučili da otvore zajednička predstavništva tamo gdje imaju zajednički interes i iznimno važna strateška tržišta.

''Gospodarstvo je jedan od zamašnjaka boljih odnosa te će, u tom smislu, otvaranje ovakvog predstavništva omogućiti veću vanjskotrgovinsku suradnju od koje će obje države profitirati'', kazala je Pejčinović Burić.

Napomenula je da Hrvatska ima zadaću, po svom Ustavu, ali i zbog toga što je jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, brinuti o hrvatskom narodu izvan Hrvatske, a da će otvaranje ovog ureda u BiH to i omogućiti.   

Otvaranje i mostarskog ureda

Osim toga, istaknula je, na taj način Hrvatska doprinosi stabilnijoj i prosperitetnijoj BiH.

Najavila je da će već sljedeći tjedan u Generalnom konzulatu u Mostaru, na otvaranju Gospodarskog sajma u Mostaru, biti otvoren sličan ovakav ured te da je planirano otvaranje ureda i u drugim državama strateški važnim za Hrvatsku.

Rezultate otvaranja ove vrsta ureda očekuju već sljedeće godine, a ministrica je podsjetila da je u prošloj godina obim vanjskotrgovinske razmjene BiH i Hrvatske bio povećan za više od 20 posto.

''Vjerujemo da će ovaj zajednički Ured pomoći da taj rast bude veći svake godine, ne samo u području robne razmjene, već i u uslugama i turizmu'', kazala je Pejčinović-Burić.

Novinarima se obratio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Barilović, koji je kazao da koordinirano i zajedničkim snagama, u okviru veleposlanstva, nastoje pojačati gospodarsku suradnju sa zemljama u kojima otvaraju ovakve urede.

Okretanje ka budućnosti

Naglasio je da je BiH Hrvatskoj vanjskotrgovinski partner koji je uvijek među prvih pet te da je između dvije zemlje prošle godine ostvarena vanjskotrgovinska razmjena u iznosu od gotovo 2 milijarde eura.  

''Naravno, BiH i Hrvatska spadaju pod jedan ekonomski prostor, prirodno su naslonjene jedna na drugu i svi ćemo težiti da ovu dobru suradnju unaprijedimo'', dodao je Barilović.

Podcrtao je da svaki razvoj zavisi o gospodarskom rastu te da gospodarska suradnja nema alternativu.

''Jačanjem poduzetništva stvaraju se preduvjeti da se u jednom prosperitetnom okruženju narod okreće ka budućnosti, a probleme iz prošlosti ostavlja po strani i iza sebe'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close