Radovi u tijeku

Tunel Ivan - Pripreme pri kraju, uskoro probijanje tunelskih cijevi

''Izvedeni su pristupni putevi prema portalima tunela, a na području izlaznog portala u tijeku su radovi na iskopu i osiguranju privremenog portalnog predusjeka'', rečeno je za Fenu iz JP ''Autoceste FBiH''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 02. 2020. u 10:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Ilustracija

Na projektu izgradnje tunela Ivan, u sklopu autoputa A1, aktualna je faza pripremnih radova i početak probijanja tunelskih cijevi očekuje se uskoro.

''Izvedeni su pristupni putevi prema portalima tunela, a na području izlaznog portala u tijeku su radovi na iskopu i osiguranju privremenog portalnog predusjeka'', rečeno je za Fenu iz JP ''Autoceste FBiH''.

Tunel Ivan, koji je lociran na dionici autoputa Tarčin-Konjic, bit će dvocijevni tunel sa po dvije trake i prolazit će kroz planinski prijelaz Ivan-sedlo. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761 m i bit će pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Nadmorska visina na ovoj lokaciji je u rasponu od 500 do 1.020 m, a maksimalna visina nadsloja iznad tunelske konstrukcije iznosi oko 200 m.

Kako je rečno za Fenu iz ''Autocesta FBiH'' planirano je da se tunel uradi po Novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM), kao najsavremenijoj metodi iskopa tunela. Po izlasku iz tunela trasa autoceste će se privremenom prometnicom spajati sa magistralnom cestom M-17.

Privremena spojna cesta je dvosmjerna cesta sa po jednom trakom i duga je oko 700 m, a počinje od buduće kružne raskrsnice na magistralnoj cesti M-17 i dalje se penje mostom dužine 15 m do platoa bočnog naplatnog mjesta Bradina.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura, bez PDV-a. Putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osigurano je 50 milijuna eura, a tu su i bespovratna sredstva Europske unije u visini 11,4 milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Radovi na izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan, su počeli 23.novembra 2019. godine, a rok gradnje je 30 mjeseci. Izvođač radova je Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo

Na koridoru Vc u FBiH trenutno je aktualno devet gradilišta , odnosno u izgradnji je 40 kilometara autoceste i to su dionice: Vranduk – Ponirak (5,3 km), Ponirak – Vraca (2,7 km), Vraca – Donja Gračanica (3,9 km) , Klopče – Donja Gračanica (5,8 km), Drivuša – Klopče (2,3 km), Tarčin – Ivan – Lot2 : Tunel Ivan (2 km), Buna – Počitelj (7,2 km) i Počitelj – Zvirovići (11,1 km).

Dionice za koje je tenderska procedura u toku su: Putnikovo brdo – Medakovo (8,5 km), Poprikuše – Nemila (5,5 km), Nemila – Vranduk (5,7 km), Tarčin – Ivan – LOT 1 Tarčin – ulaz u tunel Ivan (4,9 km), Mostar jug – Kvanj (8,5 km) i Kvanj - Buna (5,2 km).

Kako ističu iz JP ''Autoceste FBiH'' dionice za koje su pripremne aktivnosti za građenje u tijeku su: Ovčari – Mostar sjever (36 km), Mostar sjever – Mostar jug (15,4 km) i Medakovo – Poprikuše (34,5 km).

Također, krajem decembra 2019. godine za poddionice tunel Prenj (12 km) i Mostar sjever - Mostar jug je objavljena obavijest o nabavci, o raspisivanju tendera za izgradnju.

JP Autoceste FBiH je kroz suradnju sa financijskim institucijama za financiranje izgradnje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever osiguralo ponudu za zajedničko financiranje Europske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 600 milijuna eura. Uz ovakav financijski aranžman, kako ističu iz "Autocesta FBiH", otvara se i mogućnost aplikacije za bespovratna EU sredstva u iznosu do 120 milijuna eura.

Također za dionicu Mostar sjever – Mostar jug je osigurana ponuda za zajedničko financiranje od konzorcija domaćih banaka i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu 240 milijuna eura, što otvara mogućnost aplikacije i za bespovratna EU sredstva u iznosu do 12 milijuna eura.

Autoceste su u 2019. ostvarile prihod od naplate cestarine u iznosu 42.332.190,28 KM (sa uračunatim PDV-om) i on se koristi za upravljanje i održavanje postojeće autoceste, za izradu projektne dokumetacije, eksproprijaciju zemljišta te troškove operativnog poslovanja.

Koridor Vc je europski transportni koridor dug oko 700 kilometara,koji počinje u Budimpešti u Mađarskoj, prolazi kroz Hrvatsku, zatim kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu i ponovno ulazi u Hrvatsku. Trasa u BiH duga je 337 kilometara, a do sada je izgrađena jedna trećina te trase.

Kopirati
Drag cursor here to close