BH vlak Talgo

Svečano dočekan vlak u Jablanici

BH vlak Talgo po prvi put, a od danas će to činit redovno, zastavio se, svečano dočekan od mnogih građana Jablanice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 07. 2018. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebno svečano bilo je danas na jablaničkom pristaništu, postaji Jablanica grad.

BH vlak Talgo po prvi put, a od danas će to činit redovno, zastavio se, svečano dočekan od mnogih građana Jablanice, mladih i studenata, umirovljenika i 25-oro djece iz Dnevnog centra Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, zajedno sa voditeljicama Centra, koji, kao prvi putnici koji organizirano uz pomoć Općine Jablanica i OK „Pod istim suncem putuju ovim komfornim vlakom iz Jablanice do Mostara.

Ovom svečanom događaju prethodile su  priprema i izgradnja potrebne infrastrukture (rekonstrukcija pristupnog puta, sanacija javne rasvjete, rekonstrukcija pristanišne zgrade, izgradnja potrebne platforme za nesmetano korištenje i zaustavljanje Talgo vlaka, uređenje parking prostora...) bili su potrebni  da bi mogao biti realiziran jedan ovakav projekt. Rukovodstvo  JP Željeznice FBiH i Općina Jablanica, a uz financijsku pomoć i podršku Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ učinili su sve, da na 50-godišnjicu uspostavljanja pruge normalnog kolosijeka u Jablanici  prirede jedan ovakav događaj, koji u turističkom, privrednom, socijalnom i emotivnom smislu puno znači za građane Jablanice, turiste i posjetioce, đake, studente, umirovljenike. Ovom događaju koji bez sumnje puno znači za turistički razvoj općine Jablanice prisustvovali su pored Općinskog načelnika Salema Dedića sa pomoćnicima i zaposlenicima Općine Jablanica, Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić,  Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ Ajdin Teletović, izaslanik u Domu naroda parlamenta FBiH Osman Ćatić, Predsjednik Uprave JP Željeznice FBiH-Generalni direktor Enis Džafić, sa suradnicima, Općinski vijećnici, Predsjednici političkih stranaka koji participiraju u Općinskom vijeću Jablanica, predstavnici NVO sektora i mjesnih zajednica, uposlenici  JP Željeznice FBiH i mnogi drugi.

Predsjednik Uprave JP Željeznice FBiH Generalni direktor Enis Džafić ovom prilikom kaže: ''Željeznice Federacije BiH donijele su odluku 2016. godine o unaprjeđenju željezničkog  putničkog prometa u BiH sa ciljem da uvežemo sve BH gradove u jedinstvenu putničku mrežu gdje god su to uvjeti dozvoljavali. Evo, danas željeznička postaja u Jablanici je dočekala da se željeznički putnički promet i vlakovi zaustavljaju na ovoj stanici. Time smo omogućili građanima općine Jablanica da mogu putovati prema Mostaru, Čapljini i jugu uz mogućnost kombiniranog prijevoza ali i prema Konjicu, Sarajevu, Zenici, Banjaluci i Bihaću i drugim mjestima u BiH. Što se tiče realizacije ovog projekta najveći doprinos je dao Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ Ajdin Teletović i Načelnik općine Jablanica Salem Dedić i ovom prilikom ja im se u svoje i u ime Željeznica FBiH zahvaljujem. Ovo je prvi put da jedna općina i jedan kanton prepoznaju ulogu Željeznica FBiH u razvoju putničkog prometa i njihovim doprinosom u realizaciji projekta kojim je revitaliziran zapušteni objekt postaje i izgrađen pristupni put i javna rasvjeta i da će ovo biti primjer i drugim sredinama u FBiH, navodi Općina Jablanica.

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ Ajdin Teletović je u povodu realizacije ovog projekta izjavio:

''Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ intenzivno radi na razvoju turizma na prostoru našega kantona i šire jer želimo pozicionirati naš turizam na širem području tako da smo prepoznali i ovaj infrastrukturni projekt koji u svojoj suštini ima i turističku dimenziju pored svoje općenite povezanosti općine Jablanica sa drugim mjestima. Osigurali smo da nakon rata prvi put u Jablanici stane brzi vlak, a time smo približili i turiste općini Jablanica i  Jablanicu dostupnijom za turizam. I opredjeljenje općine Jablanica je takvo da se sve više ulaže u jačanje turističkih kapaciteta pa ih i ovom prilikom pozivam da se prijave na Javni poziv za jačanje turističkih kapaciteta koji je raspisalo Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ. Pohvalno je, da je u Jablanici već pokrenut lovni, ribolovni, adrenalinski turizam, agroturizam i naše je da sve ovo upakiramo u jedan proizvod koji možemo nuditi na turističkom tržištu. Zadovoljstvo mi je danas da smo završili ovaj projekt u jednoj općoj sinergiji, JP Željeznice FBiH, Općine Jablanica i Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ  i on treba biti poticaj za razvoj općine Jablanica i HNŽ.

Općinski načelnik Salem Dedić u povodu svečanosti kaže: ''Prije svega ću izraziti svoje osobno zadovoljstvo ovom velikom svečanošću. Godinama smo sa upravom Željeznica FBiH zagovarali projekte i procijenili smo da je ovo za općinu Jablanica,  stanovništvo općine Jablanica, đake, studente, mlade i turiste koji posjećuju općinu Jablanica izuzetno značajno da moderni, suvremeni Talgo vlakovi staju u Jablanici. Želim da se zahvalim upravi i generalnom direktoru JP Željeznice FBiH što su nam omogućili  da mi u Jablanici budemo dio toga i da u Jablanici  na Pristaništu staju suvremeni vlakovi kao što je to danas. Simbolično je da od 1968. godine, dakle nakon 50 godina uspostavljanja pruge normalnog kolosijeka mi imamo danas zaustavljanje suvremenog Talgo vlaka na našem pristaništu Jablanica grad. Želja nam je, a vidimo da je Talgo vlak popunjen i da sve više ljudi koristi željeznički prijevoz i to je, generalno gledano, vrlo pozitivno. Želim još kazati da smo mi dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta ali uz veliku pomoć  Željeznica FBiH i Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ i našeg ministra Ajdina Teletovića i Vlade HNŽ  kojima se želim zahvaliti na tome. Bez njihove podrške današnju priliku mi ne bi imali. Na kraju, ja želim da se zahvalim svima onima koji su dali doprinos. Ovo je veliki dan za općinu Jablanica i nadam se da će građani općine Jablanica u budućnosti, naša omladina, đaci i studenti uz velike popuste i beneficije koje nude  JP Željeznice FBiH, ovim suvremenim vlakom putovati. Očekujemo u narednom periodu  turističke ekspedicije koje će posjetiti naše turističke potencijale, a imamo ih puno. Koristim priliku da se zahvalim i izvođačima radova, nadzoru, službenicima općine Jablanica jer bez njihove velike pomoći ove aktivnosti  zadnjih mjesec-dva dana vjerojatno ovo danas ne bi mogli upriličiti. Zahvaljujem se Predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću,  Ministru trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ Ajdinu Teletoviću, izaslaniku u Domu naroda parlamenta FBiH Osmanu Ćatiću, Predsjedniku Uprave JP Željeznice FBiH-Generalnom direktoru Enisu Džafiću, što su našli vremena da prisustvuju,  za nas, ovoj velikoj svečanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close