Cijene goriva idu dolje?

Strah od novog vala zaraze spustio cijene nafte prema 38 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 38,35 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 66 centi nižoj cijeni, od 35,60 dolara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 06. 2020. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u ponedjeljak prema 38 dolara pod pritiskom strahovanja da će drugi val zaraze koronavirusom u Kini, Japanu i SAD-u omesti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 38,35 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 66 centi nižoj cijeni, od 35,60 dolara.

Trgovce zabrinjava pojava novih slučajeva zaraze koronavirusom. Nakon gotovo dva mjeseca zatišja Peking je izvijestio o 79 novih slučajeva u protekla četiri dana a ponovo je porastao i broj novozaraženih u SAD-u, uz više od 25 tisuća novih slučajeva samo u subotu.

"Novi val slučajeva zaraze zasigurno će potaknuti bojazni da će potražnja možda oporavljati dulje no što se u početku mislilo", procjenuje Warren Patterson iz niozozemske banke ING.

Trgovce su zabrinuli i novi podaci iz Kine koji su pokazali skromniji rast industrijske proizvodnje u svibnju no što se očekivalo, signalizirajući mukotrpni oporavak drugog gospodarstva svijeta od posljedica pandemije.

Raspoloženje je prigušila i najava značajnijeg pada aktivnosti njemačkog gospodarstva u drugom tromjesečju.

"Čini se da je tržište u posljednje vrijeme bilo nagluho - fokusiralo se samo na vijesti koje su podupirale cijene, poput disciplinirane OPEC-ove proizvodnje i pada proizvodnje u drugim zemljama", upozorava analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

I danas su vijesti o smanjenim isporukama iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom zakočile pad cijena na naftnim tržištima.

Irak je dosada pokazivao naglašenu nevoljkost u provedbi sporazuma o koordiniranom smanjenju proizvodnje a u nedjelju su dužnosnici na naftnim poljima na jugu zemlje za Reuters izjavili da je s velikim kompanijama postignut dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje u lipnju.

Saudijska Arabija smanjila je pak obujam srpanjskih isporuka za najmanje pet kupaca u Aziji, kazali su izvori.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 35,06 dolara, što znači da je bila 1,49 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close