Cijene

Građani u redovima: Igra s gorivom u BiH

Kada je riječ o bezolovnom benzinu 95, nabavna cijena po litri je 35 pfeninga, koliki je i iznos trošarine, a zatim slijede ostale obveze prema državi, plus marža.
Gospodarstvo / Industrija | 28. 04. 2020. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za vrijeme pandemije koronavirusa svjedočili smo redovima za brašno, tjesteninu i toaletni papir, a kupci su to tumačili strahom od nestašice. Od jučer u Travniku svjedočimo redovima za gorivo na dvije benzinske crpke. Ali ne zbog nestašice - nego zbog najnižih cijena u državi, objavila je Federalna televizija.

Prvo su na jednoj benzinskoj crpki, smještenoj na dionici magistralnog puta M-5 Travnik - Turbe, osvanule gotovo nevjerojatne cijene goriva, što je dovelo do gužvi, zbog kojih je čak intervenirala i policija. Dan poslije, na benzinskoj srpki 500 metara niže, osvanule su iste cijene. Naravno - i na njoj redovi automobila. Dva vlasnika s istim cijenama, i to samo na ovom mjestu, što je gotovo nevjerojatno, navodi FTV.

Adnan Baltić, vlasnik crpke kaže kako su cijene niske zbog konkurencije.

''Rekao bih da je ovo igra između nas dvojice. Realna cijena bi trebala biti puno, puno veća, jer ovo je ispod nabavne cijene, koja u rafineriji. Naša cijena bi trebala biti znatno veća. Međutim, zbog ove igre, situacija je takva kakva jest'', rekao je Baltić za FTV.


Da je tako, potvrđuju i u Upravi za neizravno oporezivanje BiH jer, kažu, uvozna cijena dizela kreće se oko 31 pfening po litri, te uz obveze prema državi prije puštanja u prodaju, litar dizela košta 1,18 maraka, na što se doda marža.

Kada je riječ o bezolovnom benzinu 95, nabavna cijena po litri je 35 pfeninga, koliki je i iznos trošarine, a zatim slijede ostale obveze prema državi, plus marža.

"Jedna putarina u iznosu 0,15, druga putarina za autoputeve 0,25 i pripadajući PDV, koji u ovom slučaju iznosi oko 0,19. Praktično, cijena ovog naftnog derivata, prije puštanja u prodaju sa svim obvezama državi, iznosi oko 1,29 KM po litru", navodi Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave.

Vlasnik desetina benzinskih crpki, od kojih samo jedna prodaje gorivo po ovim cijema, nije želio pred kameru. No, zato jesu građani, zadovoljni razmjerama konkurencijskog nadmetanja.

Jer, svjedoci smo ponašanja distributera nafte i naftnih derivata, koji sa svakim pojeftinjenjem u svijetu kalkuliraju i čekaju da snize cijene, ali sa svakim poskupljenjem i oni cijene podižu.

''Uz to, barem u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, bilo bi logično da oni koji upravljaju državom i našim životima objasne zašto smo mi jedina država u svijetu koja ima veće namete na benzin, čime je i njegova cijena, iako manje zagađuje, veća od cijene dizela'', navodi televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close