16. most u Stocu

Stolac: Bregava premoštena novim mostom u Vidovu Polju

Prolaz kroz Stolac važan je za turizam, a omogućit će i prometovanja kamiona, autobusa na kat od Stoca do Neuma.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 01. 2023. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proglašenje Stoca gradom, čemu je u prvom redu doprinijela iznimna kulturno-povijesna baština, pokrenulo je Stolac i Stočane.

Uz gradnju dvorane u Vidovu Polju, radi se kružni tok kod Novog mosta, koji je glavni ulaz u grad iz smjera Mostara i Berkovića, a na južnom doskora prigradskom dijelu u tijeku su radovi izgradnje mosta preko Bregave i pristupnih cesta na magistralu M-17.3 Stolac - Neum.

Službeni naziv tog djela prometnice Stolac - Neum je "Prolaz kroz Stolac", koji je spoj magistralne ceste M-6 Čapljina - Stolac na magistralu M-17.3 Stolac - Neum. S magistrale M-6 na prilazu Stocu (kroz bivšu industrijsku zonu) u tijeku su radovi do već izgrađenog mosta preko Bregave, odakle će se promet nastaviti na 1983./1984. godine izgrađeni dio magistrale Stolac - Neum, javlja Večernji list.

Dio prije 40-ak godina izgrađene magistralne ceste dugačak je oko 8 kilometara, odakle se nastavlja 36,6 kilometara nove magistralne ceste do Vranjeva Sela, odnosno do 3 km magistrale od tzv. starog Neuma do spomenutog naselja, izgrađene 2004./2005. godine. Za završetak magistrale Stolac - Neum potreban je upravo Prolaz kroz Stolac.

Naime, promet prema Neumu kroz Stolac odvijao se i odvija preko Podgradske ćuprije izgrađene početkom 18. stoljeća, rekonstruirane, što podrazumijeva proširenje od dva metra 1898. godine. Naravno da ćuprija sa zavojem maksimalne širine 4,5 metara nije most na magistralnoj cesti, nego ono što jest - ćuprija, odnosno usko grlo.

Za sve one koji stanuju južno od Stoca prema Neumu ili tim smjerom kane putovati stigla je lijepa vijest - Bregava je premoštena u Vidovu Polju.

Naravno, predstoji još mnogo radova oko mosta, ali najvažnije je da je betonska konstrukcija završena.

Radnici mostarskog HP Investinga kažu kako bi posao trebao biti okončan u lipnju. Prolaz kroz Stolac nije važan samo zbog turizma nego i zbog svakodnevice jer će se tako omogućiti prometovanje teretnih vozila - kamiona, autobusa na kat i slično od Stoca do Neuma.

Prema tome, most koji se gradi vrlo je važna točka na magistrali M-17.3 Stolac - Neum.

Zanimljivo, most u Vidovu Polju bit će ukupno 16. most u Stocu. No, samo su Novi most i most u izgradnji, a kako-tako i spomenuta Podgradska ćuprija pogodni za odvijanje prometa, što još više govori u prilog važnosti mosta čija je izgradnja u tijeku.

Ostali mostovi su mali, uzani ili premošćuju rukavce na Bregavi kroz Stolac. O njihovoj ljepoti svjedoči i podatak da ih je čak deset proglašeno povijesnom baštinom.

Još jedna lijepa vijest ne samo za Stočane nego i stanovnike cijele Dubrave stigla je iz Federalnoga ministarstva prometa i veza, a u njoj se, među ostalim, ističe kako su osigurana sredstva za izgradnju brze ceste Stolac - međuregionalno čvorište Počitelj, čijom će se izgradnjom Stolac, a time i Neum te cijeli jugoistok Hercegovine povezati s autocestom na koridoru Vc, a time i mrežom autocesta kroz Republiku Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close