NOvac spreman

Sprema se obnova mostarske 'partize'

Podsjećamo, spomen groblje, djelo Bogdana Bogdanovića, zapušteno je godinama uz povremene akcije čišćenja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 10. 2022. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Stari grad predvidjela je da će 165 tisuća KM bez PDV-a biti dovoljno za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Naime, početkom listopada raspisana je javna nabavka kojom se planira ''obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija''.

U Obavijesti o javnoj nabavi, stoji kako je u planu postavljanje mrežaste ograde dužine 480 metara, uz stupove postavljene na svaka dva metra.

Također, navodi se, obnovila bi se suvenirnica i soba za video nadzor. Izvela bi se javna rasvjeta te vodonatapni sustav, pripremni, građevinski i montažerski radovi.

Radovi se procjenjuju na oko 200 tisuća maraka, a sredstva su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH putem Federalnog ministarstva boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Ugovor Agencije s Ministarstvom zaključen je 3. kolovoza, a rok za provođenje postupka nabave je 60 dana, dok je rok za izvođenje radova 90 radnih dana od dana potpisivanja Ugovora.

Podsjećamo, spomen groblje, djelo Bogdana Bogdanovića, zapušteno je godinama uz povremene akcije čišćenja. Područje je jedno vrijeme bilo i pod fizičkom zaštitom, ali nakon isteka ugovora, zaštitari su se povukli.

S druge strane, mostarska ''partiza'' redovito je predmet političkih ''obračuna'', a posljednji veliki izgred dogodio se kada su polomljene ploče s imenima partizana u kompleksu.

Tada je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, iznio optužbe rekavši kako zna tko je naredio i sudjelovao u razbijanju ploča rekavši da su u tome sudjelovali i neki gradski vijećnici.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close