Pregovori

Rješava se grčki čvor u Mostaru?

Grčka kompanija tvrdila je kako je “zarobljena” na mostarskom pročistaču…
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 07. 2021. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arbitraža koju Grad Mostar i grčka kompanija Aktor mjesecima vode pred “sudištem” u Haagu uskoro će biti okončana na zadovoljstvo obiju strana te će ovaj najvažniji projekt u posljednjih 100 godina biti u potpunosti u funkciji, a što će onda opteretiti i proračune građana zbog očekivanog poskupljenja vode, tvrdi Večernji list.

Večernji list piše kako njihov izvor nije želio objasniti što to točno podrazumijeva iako su mogućnosti povezane s čekanjem izricanja odluke na arbitraži ili pak međusobnog dogovora kako bi obje strane izbjegle daljnje troškove.

Švedski novac

Grčka kompanija tvrdila je kako je “zarobljena” na mostarskom pročistaču koji je Grad gotovo potpuno besplatno dobio zahvaljujući umijeću prethodne Gradske uprave, ali i nekoliko donatora, od kojih su najveći oni iz Europske unije te Švedske razvojne agencije (SIDA).

Naime, 2,5 milijuna eura izdvojeno je iz fonda povezanog s EU, 3,5 milijuna eura iz švedske SIDA-e, dok je iz IPA fondova EU-a donirano još 4,75 milijuna eura. Federacija BiH je izdvojila 1,6 milijuna maraka, a Grad 2,1 milijun maraka, što se uglavnom odnosi na ishodovanje dozvola i zemljišta.

Foto: Mreža Naše društvo / Sušenje mulja na pročistavaču

Podsjećamo, velika se pompa podigla oko mostarskih pročistača jer je Švedska zatražila informacije u što je utrošen novac. Čak je i bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u jednom intervjuu nespretno rekao da se novac od kolektora i pročistača koristio za obnove prometnice na što se, kao namjenski novac, nije smio trošiti.

Piralen

Skandal je izbio i s navodima da se u mulju s pročistača nalazi piralen što Grad nikada nije uspio demantirati tvrdeći kako mulj ne odlaže na deponiji dok ih je samo poduzeće Deponija demantirala.

Nove su inspekcije postrojenja pokazale postojanje opasnog plina koji, prema tvrdnjama istražitelja, može eksplodirati.

Postoji ozbiljan razlog

Podsjećamo, u intervjuu za portal Bljesak.info mostarski gradonačelnik Mario Kordić upitan je može li Grad službeno reći građanima da piralena nema u mulju iz otpadnih voda.

''To je pitanje kojim smo se svakako intenzivno bavili bavimo se dosta dugo. Kao gradonačelnik mogu govoriti o činjenicama koje znam. Činjenica je da je dosta puta bila tema javnosti pitanje piralena. Mi kao grad odvozimo taj mulj u Austriju i jasno je da postoji za to ozbiljan razlog. One kemikalije koje se nalaze u mulju zahtijevaju da se on skladišti u sigurnim uvjetima i to je ono što danas imamo'', rekao je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close