Odžak-Svilaj

Riješena svađa zbog 500 metara asfalta na cesti koja ne vodi nikud

Zbog tih istih 500 metara dionica Odžak - Svilaj od deset kilometara ne vodi nigdje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 08. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Most Svilaj na rijeci Savi će spajati dvije države, ali graničnog prijelaza, vrlo je vjerovatno, neće biti još neko vrijeme, Objavila je federalna televizija navodeći kako je jedan od razloga i spor koji je trajao do prije nekoliko dana između Autocesta Federacije i Uprave za neizravno oporezivanje BiH. I to zbog cijelih 500 metara asfalta.

Zbog tih istih 500 metara dionica Odžak - Svilaj od deset kilometara ne vodi nigdje. Spor je nastao oko toga tko bi trebao graditi parterni dio graničnog prijelaza do razine asfalta, iako od 2012. godine postoji protokol koji točno definira šta je čiji posao.

''U protokolu se daje Autocestama FBiH da izgrade i tih 400-500 metara koridora, ali i da do nule dovedu i granični prijelaz. Uprava za neizravno oporezivanje BiH sada tu pravi određene probleme, smatra da oni to trebaju raditi, mi imamo ugovorene te radove'', kaže Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

U međuvremenu, spor je riješen. Iako je UNO tražila potpisivanje novog protokola prema kojem bi samostalno uradila cijeli posao, ipak je pristala da Autoceste izgrade spornih 500 metara, ali pod uvjetom da Uprava nema nikakvih troškova.

''Očekujemo odobrenje za gradnju od nadležnog Ministarstva prostornog uređenja Federacije i nakon toga stičemo uvjete da raspišemo međunarodni tender i očekujemo da bi se to moglo dogoditi u kolovozu 2018. Godine'', navodi glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević.

Federalna televizija navodi kako je šum u komunikaciji koji je trajao šest godina riješilo Ministarstvo prometa BiH i Vijeće ministara, koje je svojim zaključkom zadužilo Upravu da ga ispoštuje. Pritom su upozorili i na posljedice. Zaračunavanje penala i eventualne tužbe izabranih izvođača nanijele bi štetu Autocestama Federacije.

 

''Sada kada je riješeno spornih 500 metara na vidiku je, potencijalno, novi problem. Iako je granični prijelaz trebao biti završen u isto vrijeme kada i most vrlo je vjerojatno da se to neće dogoditi'', navodi FTV i dodaje kako će most spajati dvije obale Save, ali ne i formalno dvije države, jer tender za izgradnju graničnog prijelaza još nije ni raspisan.

''Mogućnost da se most izgradi, a granični prijelaz ne, nažalost, postoji, ali ćemo napravit sve da do toga ne dođe'', kaže Igor Pejić, tajnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

BiH, dakle, zasad ima put koji vodi nigdje i most koji bi i poslije konačne izgradnje mogao biti spomenik, barem neko vrijeme. A ostat će i zapisano da je zbog mosta Svilaj BiH izgubila 2,5 milijuna vrijedan arbitražni spor, zbog čega je pet odgovornih osoba iz Državnog ministarstva prijavljeno Tužiteljstvu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close