Investicijski grant

EIB dao nepovratnih 25,09 milijuna eura za autocestu Svilaj - Odžak

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2017. u 12:58 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i voditelj odjela za kreditno poslovanje Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini potpisali su u četvrtak u Sarajevu Sporazum o investicijskom grantu - koridor Vc ''Izgradnja dionice autoceste Svilaj-Odžak'', u vrijednosti 25,09 milijuna eura.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uvjeti za ubrzanje izgradnje strateški bitne dionice autoceste Svilaj-Odžak u dužini 10,7 km.

''Zahvaljujem predstavnicima EU i posebno EIB-a na vrijednom grantu i uloženom trudu svih strana da bismo danas bili u prilici potpisati ovaj sporazum'', rekao je Bevanda.

Dodao je da je navedena dionica bitna, ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU.

Bevanda je pojasnio da ukupan projekt, osim same te dionice, uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju.

Rivelini je naveo da je taj grant signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini, te najavio još 200 miliona eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini.

Naglasio je da je EIB od 2001. u BiH uložio oko dvije milijarde eura u sektor malih i srednjih poduzeća, okoliša i zdravstva.

Potpisivanju je nazočio i šef Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark koji je istaknuo da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu.

Rekao je da je taj projekt korak ka boljem uvezivanju regije zapadnog Balkana kroz zajedničku Agendu za povezivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close