Izgradnja u tijeku

Prva kremiranja u BiH već od sljedeće godine, interes postaje sve veći

Krematorij će biti građen u dvije faze, a investicija je vrijedna 2,5 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 03. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Oslobođenje / Izgradnja krematorija

Na gradskom groblju Vlakovo još je u tijeku prva faza izgradnje prvog krematorija u BiH. Posljednjih mjeseci radovi su bili prekinuti zbog izmještanja kablova za struju, ali prema najavama iz KJKP Pokop, i to se privodi kraju, pa bi gradnja ovog značajnog objekta ubrzo trebala ponovo biti nastavljena.

Plan firme je, ukoliko bude dovoljno novčanih sredstava, da krematorij započne s radom do konca ove godine, piše Oslobođenje.

Ugradnja peći

''Dosta dugo smo čekali na to da Elektroprivreda izmjesti kablove. Zbog toga smo izgubili dragocjeno vrijeme, no, ovih dana se to privodi kraju i užurbano nastavljamo dalje. Nadati se da će radovi na izradi armiranobetonske konstrukcije biti završeni u naredna dva do tri mjeseca, a potom nas očekuje novi tender za izradu krova, fasade i unutrašnjih instalacija i sami radovi'', kazao je Goran Cerić, direktor KJKP Pokop.

Krematorij će biti građen u dvije faze, a investicija je vrijedna 2,5 milijuna KM. U prvoj fazi planirane su izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog, od prostorija za porodice, recepcije, ljekarske sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što suvremeno groblje treba da ima.

Cerić je naglasio kako je ovaj projekat važan jer će se omogućiti kremiranje i u BiH pod mnogo povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje mogućnosti. Do sada se kremiranje vršilo u Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP Pokop organizira prijevoz umrle osobe, nakon čega vraća urnu u BiH. Sve to mnogo košta srodnike.

''Krematorij će se, kako i smo i ranije najavljivali, koristiti i za tretiranje humanog patološkog otpada, što je od velikog značaja za grad i državu. Činjenica je da još ne postoji adekvatan način zbrinjavanja patohistološkog otpada, što je problem svih većih kliničkih centara u BiH. I s ekološkog aspekta, značaj krematorija je također višestruk zbog smanjenja rizika od raznih onečišćenja, zagađenja, pa čak i mogućih zaraza, ističe Cerić.

Direktor tvrdi da je zanimanje za kremiranje u porastu. Na godišnjoj razini, prema njegovim riječima, bude 50-ak zahtjeva za kremiranje, no daleko više bude upita građana za mogućnost obavljanja ove usluge.

Druga faza

''Očekuje se da će nakon izgradnje krematorija doći do većih potreba za ovu vrstu sahranjivanja. Važno nam je da ljudima što prije omogućimo ovu vrstu usluge te planiramo, ukoliko budemo imali dovoljno sredstava, da sam krematorij započne s radom do kraja ove godine. Potom nastavljamo drugu fazu izgradnje, odnosno izgradnju svih ostalih pratećih sadržaja i različitih prostorija'', rekao je Cerić.

Građani s kojima smo razgovarali kazali su kako je naša država odavno trebala da dobije jedan ovakav objekt, piše Oslobođenje.

''Kod nas se u svemu kasni, pa tako i u ovome. Sve države u regiji nude ovu uslugu, zašto ne omogućiti i bh. građanima kremiranje umrlih članova porodice u svojoj zemlji ukoliko to žele'', kazao je Vedran M.

Druga sugrađanka koja nije željela da joj se objavljuje ime također je navela kako nema ništa protiv gradnje krematorija i da ova usluga konačno bude dostupna i u BiH.

''U islamu je zabranjeno kremiranje, ali drugim vjerama nije, pa zašto ne omogućiti tu uslugu onima koji to žele da urade. Svako ima pravo na slobodu izbora'', smatra ova građanka.

Kopirati
Drag cursor here to close