Autocesta u Hercegovini

Proboj Tunela Počitelj na autocesti planiran za manje od mjesec

Trenutno se izvode radovi na više lokacija na glavnoj trasi, petlji Počitelj, naplatnoj stanici Počitelj, regionalnom putu R425a, gdje se izvode na nivou zemljanih radova iskopa i nasipa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 10. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja autoceste u Hercegovini ide punom parom, a za manje od mjesec očekuje se proboj Tunela Počitelj.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara. Poddionica je podijeljena na dva LOT-a. LOT 1 je podijeljen na dvije sekcije. Sekcija 1 je od početka trase do početka Mosta Počitelj, a sekcija 2 je od kraja Mosta Počitelj do kraja poddionice. LOT 2 je sam Most Počitelj.

"U proteklom razdoblju fokus je bio na zemljanim radovima. U ovom trenutku izvedeni su do značajnog stupnja izvršenosti, što je omogućilo prelazak na sljedeće faze radova. Trenutno je planiran početak cestarinskih prolaza, pristupnih cesta s postojećim regionalnim cestama, izvođenje radova na odvodnji i preostalim objektima", kazao je Vanja Podhradski, šef projekta JP Autoceste FBiH.

Dinamika radova na LOT-u 1 teče kontinuirano. Iskop se vrši metodom miniranja i do sada je izvedenost zemljanih radova 62 posto. Prilikom temeljenja nasipa pojavilo se pet kaverni i tri vrtače, što je zahtijevalo dodatne istražne radove, međutim pojave su uspješno sanirane i nastavilo se dalje sa projektom. Izvedenost radova na nasipu je 60 posto, javlja Klix.

Trenutno se izvode radovi na više lokacija na glavnoj trasi, petlji Počitelj, naplatnoj stanici Počitelj, regionalnom putu R425a, gdje se izvode na nivou zemljanih radova iskopa i nasipa.

Također, radovi se izvode na spojnim cestama M17 i M6, te ostalim prometnicama gdje spadaju nekategorizirane ceste i lokalne ceste. Izvode se na nivou pripremnih radova uklanjanju grmlja, drveća, površinskog iskopa i iskopa u širokom otkopu, pojasnio je Jasmin Kunovac, Glavni nadzorni inžinjer za trasu.

Na sekciji 2 nalazi se Tunel Počitelj s dužinom desne tunelske cijevi 1163 m i lijeve 1192 m. Cijevi Tunela Počitelj povezane su sa tri pješačke poprečne veze i jednim prolazom za interventna vozila.

"U lijevoj cijevi Tunela Počitelj imamo za iskopati još 160 metara, za razliku od desne cijevi gdje nam je još ostalo 60 metara do proboja tunela. Planirana dinamika iskopa tunela je drugi mjesec iduće godine, međutim za mjesec dana biti će proboj tunela. U lijevoj cijevi se vrši bušenje nakon čega će doći miniranje i poslije ugradnja primarne podgrade", kazao je Hrvoje Antičević, glavni nadzorni inžinjer za tunel.

Hercegovina je poznata po svom nepokolebljivom kršu u kojem krije veliki broj neistraženih špilja i jama koje još uvijek čekaju na svoje istraživanje i pronalazak, dodaje. Taj izazov dogodio se i za vrijeme iskopa lijeve tunelske cijevi Tunela Počitelj, gdje je otkrivena kaverna koja zbog svoje veličine nije obeshrabrila napredak iskopa.

"Za vrijeme iskopa tunela naišli smo na speološki objekt dosta velikih razmjera 30 m iznad kalote i 30 m ispod nivelete. Za vrijeme iskopa smo sanirali sam speološki objekt tako da smo prebrodili sve stvari koje su nam bile na putu", kazao je Antičević.

Obzirom na specifičnu situaciju organizacije gradilišta, a s ciljem zaštite zdravlja i ljudskih života, kako radnika, tako i njihovih obitelji, ali i cjelokupnog društva u kojem se nalazimo, JP Autoceste FBiH su u koordinaciji sa službama nadzora i izvođačima radova usuglasile provođenje niza praktičnih mjera zaštite u slučaju pojave i širenja korona virusa.

"Ono što želimo naglasiti i na što smo poprilično ponosni je, iako smo imali nekoliko slučajeva COVID 19, da nije bilo lokalne transmisije, nije bilo prijenosa unutar članova tima ni kod izvođača ni kod nadzora, poprilično smo ponosni na to. Sve naše aktivnosti se i dalje nastavljaju. Naravno pratimo sve što su državne naredbe, epidemiološke preporuke i nadamo se da će tj. znamo da će ova situacija ostati pod kontrolom budući da je i izvođač svjestan te važnosti, a i nadzorni tim i investitor", izjavila je Sanda Zorić, Health & Safety inžinjer.

Kopirati
Drag cursor here to close