Ma kakav namještaj...

Zna se gdje je lova: Uvoz testova za koronu postaje unosan biznis

U doba krize određene kompanije su preko noći zamijenile svoje djelatnosti i postale uvoznici testova za koronavirus.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 07. 2020. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AA / Covid u BiH

U prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je testova za koronavirus u vrijednosti od 3,8 milijuna KM, navedeno je u podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U vrijeme pandemije koronavirusa, kada je potražnja za testiranjem sve veća, usluga komercijalnog PCR testiranja u Republici Srpskoj košta 200 KM, dok u Federaciji BiH PCR testovi koštaju 215 KM. Službeni su to podaci resornih ministarstva zdravstva.

Preko noći

Broj dnevnih testiranja u BiH varira, ali je u posljendje vrijeme on značajno povećan. Većina uvoza dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.

No, u doba krize određene kompanije su preko noći zamijenile svoje djelatnosti i postale uvoznici testova za koronavirus.

Među dobavljačima testova nalaze se i organi uprave, pravosudni organi, veleposlanstva i međunarodne organizacije, ali i tvrtka koja se vezuje za potpuno drugu sferu djelovanja u odnosu na nabavku medicinskih sredstava, piše Avaz. 

Jedna od njih je firma ''Balkan Global'' iz Bijeljine, čiji je vlasnik Slaven Ristić. Na internet-stranici firme, kako su naveli mediji iz RS, objašnjeno je da je ''Balkan Global'' dio grupacije koja se bavi automobilskom industrijom. Ristić je, također, vlasnik i Remontnog zavoda iz Bratunca i firme ''ELW Global''.

Sve se istražuje

Ime ove firme našlo se u žiži javnosti nakon što je prototip vozila Despot predstavljen lani 9. siječnja u Banja Luci prilikom proslave dana RS.

Posredstvom ove firme, kako se pisalo, Vlada RS je izdvojila 4,2 milijuna KM za mobilnu bolnicu, što je sada dio istrage tužiteljstva. No, nije samo Ristić uvozio i nabavljao medicinsku opremu.

Desetine su takvih slučajeva u FBiH, a među njima su i firme koje se bave uvozom namještaja.

Testiranja u BiH

Testiranje na koronavirus koje se provodi u BiH je naučno, stručno i kadrovski pouzdano, tvrde bh. stručnjaci.

PCR testovi (dokazuju genetski materijal mikroorganizma, tj. njihov DNK ili RNK) koji se provode na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija nabavljeni su većinom iz proračuna Federacije BiH i donacije su Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a, kazali su iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Svima koji samovoljno žele uraditi komercijalni PCR test uskoro bi to moglo biti onemogućeno, s obzirom na problem njihove nabavke.

I Veterinarski fakultet u Sarajevu nabavljao je testove.

''Testove za detekciju SARS-CoV-2 virusa Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu nabavlja, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, uglavnom od domaćih dobavljača koji se javljaju na objavljene tendere. Porijeklo testova je od proizvođača iz EU i SAD'', potvrdio je za ''Dnevni avaz'' prof. dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close