UNO

Novac od putarina: Na čekanju 64,5 milijuna KM za ceste

''Radi se namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa'', napominju iz UNO.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 04. 2018. u 13:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM posebne putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

''Prikupljena sredstva bit će raspoređena kada Upravni odbor UNO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu'', napominju iz UNO BiH.

Od 1.veljače ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o trošarinama, kojima je uvedena posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM (11 milijuna KM putarine prikupljene, dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 milijuna KM putarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri).

Kada su usvajane izmjene i dopune Zakona o trošarinama, u istom setu su usvojene i dopune Zakona i sustavu neizravnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UNO kod Centralne bake BiH gdje se prikupljaju sredstva od putarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekonstrukciji ostalih puteva u BiH.

''Radi se namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa'', napominju iz UNO.

Spomenuta sredstva UNO će moći rasporediti entitetima i Brčko Distriktu onog trenutka kada Upravni odbor UNO donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima. Dok se oduka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti.

Kopirati
Drag cursor here to close