Gradnja

Mostar: Održana javna rasprava o izmjenama i dopunama tri regulacijska plana

Za neke nebitne izmjene, za stanovnike Sjevernog logora, Biskupove glavice i Tekije itekako važne...
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 08. 2023. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Grad Mostar posljednjih godina pokušava gradnju vratiti u zakonske okvire, te što više uključiti javnost u donošenje regulacijskih planova. Tako je bilo i na današnjoj javnoj raspravi o izmjenama i dopunama tri regulacijska plana za područja: Sjeverni logor, Biskupova glavica i Tekija.

Za neke nebitne izmjene, za stanovnike Sjevernog logora, Biskupove glavice i Tekije itekako važne. Tim više jer je Mostar dugo godina nosio teret kao grad slučaj i kada je bila je riječ o nelegalnoj i neplanskoj gradnji mimo volje građana, prenosi Federalna.

Prometnica u blizini škole

‘’Radi se o ne tako velikim izmjenama na Sjevernom logoru, ali radi se o oblikovanju prostora da bismo zaštitili prvo drvored koji ide od Zalika prema Željezničkoj stanici, formirali na točan način zgrade koje su u nizu od Univerziteta, odvojiti Univerzitet od stambenog dijela i da bi formirali na kvalitetniji način prema Neretvi kompletan pojas“, pojasnio je Mirza Šahović, v.d. direktora Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara

Uz ostalo izmjenama i dopunama regulacijskog plana u Sjevernom logoru, taj dio bi dobio i šetnicu uz Neretvu, što će itekako koristiti građanima, ali i rekreativcima. No, straha je bilo tim više jer su u Sjevernom logoru smještene i 2 srednje škole. Prvi plan nije vodio računa o blizini prometnice, ali i zelenim površinama i školskom igralištu.

‘’Drago mi je da su bili susretljivi na našu molbu da se ta prometnica ipak malo pomjeri od škole nekih bar 20, 30 metara, da zadržimo zelenu površinu i betonsko igralište koje nam također služi za izvođenje nastave i vidim da su raspoloženi da to učine“, kaže Nejra Mušić, direktorica Druge gimnazije Mostar.

Vruć krumpir

Činjenica da Mostar više od desetljeća nije imao Gradsko vijeće dovela je do brojnih propusta kada je riječ o divljoj gradnji. Novo vijeće primilo je u ruke vruć krumpir.

’’Polako se ide u neka ta rješenje o demoliciji. Ono što smo napravili neki problem što ja konstantno upozoravam na GV to je odluka o legalizaciji koju smo donijeli, a nismo se pri prepemili za nju. Kad kažem nismo se pripremili nismo prostorni plan prilagodili odnosno nismo uradili prenamjenu zemljišta tamo gdje je mogla da bude napravljena prenamjena zemljišta“, rekla je Adela Gosto, vijećnica PMP u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Mnogo je nelegalnih objekata u Gradu, no pokušat će legalizirati one koji mogu ispuniti zakonske uvjete i ne narušavaju izgled grada. Sve ostalo bit će predmetom demolicije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close