Banja Luka

Prva javna rasprava: Novinari zahtijevaju povlačenje zakonskih izmjena o kriminalizaciji klevete

''Ovaj zakon je toliko loše napisan da se treba kompletan povući'', kazao je Siniša Vukelić, predsjednik banjalučkog Kluba novinara.
Vijesti / Flash | 05. 05. 2023. u 17:23 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banjaluci je – poslije usvajanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se, između ostalog, predviđa i kriminalizacija klevete i uvrede – održana prva javna rasprava, koju su novinari demonstrativno napustili nakon što su saslušali uvodnu riječ predstavnika Ministarstva pravde RS-a.

Novinari koji su došli na javnu raspravu u Narodnu skupštinu Republike Srpske rekli su predstavnicima Ministarstva pravde, među kojima je bio i ministar Miloš Bukejlović, da i dalje zahtijevaju ili potpuno povlačenje zakona ili brisanje članova koji se odnose na kriminalizaciju klevete i uvrede.

Loše napisan zakon

Javnu raspravu smatraju besmislenom jer nisu uvaženi ni jedan prijedlog i kritika koje su predstavnici novinarske zajednice uputili u prethodna dva mjeseca.

''Besmisleno je sudjelovati u ovoj javnoj raspravi i u ovom prividu demokracije, kako ovo želi izvršna i zakonodavna vlast u Republici Srpskoj da prikaže. Ovdje se argumenti ne uvažavaju i mi smo napuštanjem javne rasprave jasno rekli što mislimo. Ovaj zakon je toliko loše napisan da se treba kompletan povući'', kazao je Siniša Vukelić, predsjednik banjalučkog Kluba novinara.

Novinarka Milkica Milojević je rekla kako je nedopustivo vraćanje klevete u Krivični zakon jer se time svakako narušava sloboda govora, a da već postoji građanska parnica koja tretira klevetu.

''Ukoliko ovakav zakon prostom snagom većine ipak bude usvojen, ja pozivam sudije i tužitelje da jednako postupaju i prema političkim moćnicima, predsjedniku Republike Srpske, kao i prema običnim građanima'', kazala je dugogodišnja banjalučka novinarka Milojević.

Zamjenik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec je ponovio kako je kleveta dio krivičnog zakona u zemljama Europske unije i kako ''Republika Srpske nije izolira otok''.

''Mi smo se rukovodili time da je kleveta kriminaliziran u zemljama Europske unije, čiji predstavnici nama spočitavaju kriminalizaciju klevete'', rekao je Zec.

Nisu iste okolnosti

On je kazao i da nisu predviđene kazne zatvora, ali su ga pravnici koji su prisustvovali raspravi podsjetili da će mnogi, zbog ogromnih kazni koje su predviđene, morati ići u zatvor.

Odvjetnik Aleksandar Jokić je rekao kako je neprimjereno poređenje sa europskim zemljama i pravdanje time što je kleveta u tim zemljama krivično djelo, jer ''prosto nisu iste okolnosti''.

''U Srbiji i Hrvatskoj, na primjer, potpuno je drugačiji zakon o krivičnom postupku nego u Republici Srpskoj, i od toga treba polaziti, ne može se samo prepisati krivični zakonik. U tim zemljama kleveta jeste krivično djelo, ali se goni privatnom tužbom, dok je kod nas predviđeno da te, po prijavi, goni tužilaštvo. Dakle, onaj ko bude optužen za klevetu, imaće protiv sebe državu i čitav aparat. Ne može se krivični zakon posmatrati odvojeno od krivičnog postupka'', kazao je Aleksandar Jokić.

Jokić je pitao ministra Bukejlovića zašto na javnoj raspravi nisu prisutni članovi radne grupe koja je pisala Nacrt.

Tko je pisao Nacrt? Recite nam jednom da znamo pa da pitamo te kolege gdje su završili fakultet'', pitao je Jokić, ali ministar nije odgovorio.

Dejan Lučka iz banjalučkog Centra za ljudska prava je predstavnike predlagača zakona podsjetio na tendencije i preporuke Ujedinjenih nacija, Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava da se ide ka dekriminalizaciji klevete.

''Vi niste ni pokušali da unaprijedite postojeći Zakon o zaštiti od klevete'', rekao je Lučka.

Prisutni na raspravi su primjedbovali i nesrazmjerne kazne, nemogućnost dokazivanja pojedinih djela, kao i nedorečenosti u članovima koji se tiču kriminalizacije klevete i uvrede.

Iz Ministarstva pravde su kazali da će razmotriti sve primjedbe, a da će za one koje ne budu uvažene pripremiti pismena obrazloženja, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close