Neđo Trninić

Ministar prometa: Razvalili smo aerodrom Trebinje

Trninić je danas propustio reći da je bajka o aerodromu u Trebinju predstavljena kao veliki investicijski projekt.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 05. 2018. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Arhiva

Republika Srpska nije odustala od izgradnje aerodroma Trebinje. Već ove godine postoje inicijative i nositelj posla je Aerodrom Banja Luka.

''Jedno vrijeme postojalo je poduzeće, imali smo čak određeni broj zaposlenih, ali smo, da se narodski izrazim, to razvalili. Mnogo je i stranih investitora koji se zanimaju za ovu lokaciju'', kazao je danas na Jahorina ekonomskom forumu ministar prometa i veza RS Neđo Trninić.

On se, kako je rekao, uzda i u gradonačelnika Trebinja Luku Petrovića koji forsira infrastrukturne projekte, piše Capital.ba.

''Nadam se da će svojim pritiscima sigurno ubrzati ovaj proces'', kazao je kratko.

Trninić je danas propustio reći da je bajka o aerodromu u Trebinju predstavljena kao veliki investicijski projekt, ali da je poduzeće ''Aerodrom Trebinje'' vlast u RS ugasila 2014. godine te da je to što ''smo razvalili'' porezne obveznike koštalo više od milijun maraka.

Novac građana RS, točnije oko 94.000 KM, i ove godine će biti potrošen kroz novi tender ''Aerodroma RS'' za izradu analize razvoja trebinjske piste. Ipak, u ovom javnom poduzeću ne žele da potvrde kada će tender biti raspisan.

''Prema planu javnih nabavki za 2018. godinu za izradu analize razvoja aerodroma u Trebinju bit će izdvojeno 80.000 KM. Uprava poduzeća još nije donijela odluku u kojem periodu će biti raspisan tender za izradu ove analize'', naveli su u ''Aerodromima'' u pisanom odgovoru za Capital, bez navođenja da će biti potrebno izdvojiti i dodatnih 13.600 KM poreza na dodatnu vrijednost.

Prema ranijim izjavama nadležnih, analiza bi trebala pokazati opravdanost cijele ideje aerodroma u Trebinju. Ipak, ovo nije prvi put da se dokument izrađuje o trošku građana. Ranija studija razvoja fantomskog aerodroma, koju je radila jedna austrijska tvrtka, ocijenjena je kao nepotpuna.

Javno poduzeće, koje se ''rukovodilo'' nepostojećom pistom, tijekom petogodišnjeg rada potrošilo je više od milijun KM iz proračuna, a Vlada RS u siječnju 2014. godine konačno ga je ugasila u siječnju 2014. godine.

Za tih pet godina rada ''Aerodroma Trebinje'' urađeni su samo master plan i idejno rješenje. O izradi izvedbenog projekta nije bilo ni govora.

Samo pola godine prije službene odluke o zatvaranju predsjednik RS Milorad Dodik je tvrdio da Vlada nije odustala od gradnje trebinjskog aerodroma.

 ''Nismo odustali od gradnje i realizacije projekta Aerodroma u Trebinju, samo je svjetska ekonomska kriza doprinijela da realizacija projekta ide sporije. Tražimo investitora koji će biti partner Vladi i koji će podržati gradnju aerodroma i piste na Zubačkom polju'', izjavio je Dodik 2013. godine.

Prema ranijim obećanjima, trebinjski aerodrom trebao je biti operativan još od 2010. godine, jer su tada predstavljene studije koje su ''pokazale da postoji opravdanost ovog projekta''. Plan je bio da se u gradnju aerodroma uloži oko 60 milijuna KM, kako bi mogao, samo u prvoj fazi, da prima 250.000 putnika godišnje.

''Aerodromi RS'' prekršili su prošle godine Zakon o javnim nabavkama BiH i Zakon o javnim poduzećima RS, jer su ugovor za izradu strategije razvoja međunarodnog aerodroma Trebinje sklopili s tvrtkom ''Way2Go'' u vlasništvu Zorana Injca, predsjednika Nadzornog odbora ''Aerodroma RS''.

Poduzeće je 24. kolovoza donijelo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, a građane RS sve je trebalo da košta 87.000 KM. Ugovor je poništen nakon što su otkrivene malverzacije.

Kopirati
Drag cursor here to close