Inicijativa

Livno traži prekategorizaciju graničnih prijelaza: Preduvjet za brži gospodarski razvitak

Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 09. 2017. u 14:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Dana Općine Livno, koji se obilježava na datum prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja u Povelji hrvatskog kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine, u prostorijama Narodnog sveučilišta u četvrtak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sjednici su, među ostalima, nazočili predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević, glavna tajnica HDZ-a BiH Miljana Glamuzina, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Darijana Katić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Stipe Barun, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Boris Barun, konzulica RH u Mostaru Jadranka Modrić sa suradnicima, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s ministrima, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života Livna i Hercegbosanske županije.

''Svoje današnje obraćanje na svečanoj sjednici započinjem izražavajući zadovoljstvo okončavanjem procedure oko službenog proglašenja Grada Livna. Uspostava Grada Livna kao lokalne samouprave značajno je za ojačavanje njezine društvene, gospodarske i političke važnosti te partnerskih odnosa s drugim gradovima, kako u BiH, tako i u regiji'', istaknuo je u svom govoru općinski načelnik Luka Čelan.

Poručio je da nastavlja graditi Livno u svim segmentima u okviru danih mogućnosti, vođen odgovornošću prema budućim naraštajima, kao i ljubavlju prema rodnom mjestu.

Osvrnuo se i na zakonska rješenja kada je u pitanju raspodjela javnih financija između viših i nižih razina vlasti koja, kako je rekao, idu na štetu lokalne samouprave.

Čelan je spomenuo i inicijativu za prekategorizaciju graničnih prijelaza Kemensko i Vaganj, što je preduvjet za brži gospodarski razvitak Livna i cijele Hercegbosanske županije.

''Zajedničkim stavom općinske i županijske vlasti te potporom hrvatskih predstavnika s viših razina vlasti, možemo reći da smo učinili sve što je u našoj moći da se ova dva granična prijelaza prekategoriziraju u viši rang'', naglasio je Čelan.

Osvrnuo se i na zajedničku inicijativu općina Livno i Tomislavgrad prema Hrvatskoj elektroprivredi vezano za povećanje naknade za korištenje vode iz Buškog jezera, istaknuvši kako se nada da će ta inicijativa uroditi plodom što bi u konačnici bilo korisno za žitelje tih gradova.

Kopirati
Drag cursor here to close