Nema opstrukcija

Kordić odgovorio – briga mještana zbog solara i sjeverni izlaz iz Mostara

Istaknuo je kako je još davne 2012. godine donesen Prostorni plan koji definira lokacije na kojima se mogu graditi obnovljivi izvori energije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 11. 2023. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Strah lokalne zajednice, mještana koji su u blizini solara više je produkt loše komunikacije tih odluka iz 2012. godine'', rekao je to gradonačelnik Mostara na konferenciji za medije odgovarajući na upit oko svojevrsne pobune mještana vezano za postavljene solarnih elektrana.

Istaknuo je kako je još davne 2012. godine donesen Prostorni plan koji definira lokacije na kojima se mogu graditi obnovljivi izvori energije.

''Tad su prilično široko definirane te lokacije, nije se moglo znati niti koliko kapaciteta ima, niti kad će graditi, pa je to prošlo poprilično komotno. Markice koje se nalaze na tim lokalitetima su dosta velike, no to ne znači da će na svim tim mjestima biti stavljeni solari. Sve to ovisi i o dozvolama i o kapacitetima na mrežama i o svemu ostalom. Taj strah lokalne zajednice, mještana koji su u blizini tih solara više je produkt loše komunikacije tih odluka iz 2012. godine'', naveo je.

Lider u regiji

Naveo je kako je po njemu ovo dobra stvar koja daje Mostaru priliku da bude lider, možda čak u čitavoj regiji.

''Napravili smo dobar posao kad je u pitanju stvaranje preduvjeta za obnovljive izvore energije i nadam se već u sljedećoj godini ozbiljnim kapacitetima na ovom području što će jako napuniti blagajnu Gradu i otvoriti nam mogućnost da u tom smjeru uhvatimo jedan korak zajedno sa svijetom. Srećom živimo tu gdje živimo i imamo mogućnost ići u tom smjeru, i vijećnici i ja smo jako zainteresirani da to prođe u najboljem redu'', rekao je.

Komentirajući nedavni problem u Međinama, kada je zbog obilne kiše nastao problem, istaknuo je kako je razumljivo da će se kod takvih velikih 'mega projekata neki propusti događati no da su oni spremni potražiti rješenja'.

''Spremni smo sve sagledati i naći rješenja. Ipak je ovo jedan pionirski posao. Na taj slučaj smo odmah reagirali, tražili da se radi i projekt odvodnje oborinskih voda. Konzultiramo struku, i slijedi nam jedan fini period što će Grad Mostar staviti na jedno fantastično mjesto'', rekao je.

Sjeverni izlaz iz Mostara

Govoreći o rješenjima za sjeverni izlaz iz Mostara, naveo je kako je bilo dosta izmjena u projektnoj dokumentaciji te da je lokalitet vrlo zahtjevan kad je u pitanju eksproprijacija.

''Među onim kućama imamo i poslovnih objekata koji naravno imaju pravo tražiti pristup svojim parcelama s glavne ulice. Obzirom da se radi o magistralnom putu tu smo mi u koliziji, nismo nadležni za taj put i Ceste Federacije možda nekad imaju drugačije mišljenje ili se drže zakonske regulative. Ne može baš svaka kuća s magistrale imati skretanje, što je i logično. Tražili smo zajedno sa stanarima što bi tu moglo biti rješenje, da li iz kružnog toka, jako mnogo se razgovaralo. Stavljeni su privremeni znaci, oni nisu dovoljni, niti su kao takvi samo bili ideja. Trenutno je u fazi postupak nabavke semafora, jer je od strane struke procijenjeno da bi semaforizirano križanje na tom dijelu poboljšalo značajno sigurnost prometa a negdje oko šest puta bi se brže promet događao u onim kritičnim momentima kad je gužva'', naveo je.

Dodao je kako je struka odlučila da se ide u tom smjeru, kao privremenom rješenju, a u međuvremenu da oni i dalje rade dokumentaciju izvlaštenja da bi se izdala dozvola kako bi oni mogli raditi.

''Imali smo problem i oko kanalizacije, naime zahtjev dijela ljudi koji žive ondje, obzirom da im se u eksproprijaciji poništavaju septičke jame i sve ono što imaju tamo, a radi se o poslovnim objektima primjerice hoteli i slično, dogovor je da se kolektor nastavi još par stotina gore, kako bi se u tom naselju i taj problem riješio'', naveo je i istaknuo kako nema govora o opstrukciji.

''Sigurnost na tom lokalitetu je jako bitna, i vjerujem da ćemo do Nove godine imat privremeno semaforizirano raskrižje'', zaključio je Kordić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close