Mostar

Mještani Međina ne pamte ovakvu bujicu nakon kiše. Tvrde: štetu će nadoknaditi koncesionari

Poplavili su podrumi kuća, septičke jame i čatrnje. Brojnim domaćinstvima uništena je mnoga zimnica kao i materijali za ogrijev, poput peleta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 11. 2023. u 15:52 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom, koje je u utorak uvečer zahvatilo Mostar i njegovu okolicu, nanijelo je ogromnu štetu u mjestu Međine, Polog kraj Mostara. Mještani govore kako ovakvu vodenu bujicu nisu upamtili u svom selu. Poplavili su podrumi kuća, septičke jame i čatrnje. Brojnim domaćinstvima uništena je mnoga zimnica kao i materijali za ogrijev, poput peleta.

Foto: Bljesak.info / Mještani Međina ne pamte ovakvu bujicu nakon kiše

''Radi se o šteti od neki 10 tisuća KM koju su izazvale oborinske vode'', govore za Bljesak.info iz Udruge građana Međine.

Trošak nadoknađuje investitor

Na brdu iznad sela prostor je na kojem se već mjesecima priprema teren za izgradnju solarne fotonaponske elektrane. Kako na tom potezu nije riješeno pitanje oborinskih voda, ona se uslijed jake kiše spustila do kuća u selo i nanijela veliku materijalnu štetu domaćinstvima.

''Odmah smo kontaktirali investitore koji su brzo reagirali, kao i komunalni inspektor koji je ustvrdio stanje na terenu. On nam je kazao da možemo pristupiti čišćenju terena i da će sav trošak nadoknaditi investitori'', govore iz Udruge građana Međine.

Foto: Bljesak.info / Mještani Međina ne pamte ovakvu bujicu nakon kiše

Za nastalu situaciju iz ove udruge krive gradske vlasti koje su ''investitorima izdale dozvole bez pripremljenog terena za oborinske vode''. Napominju kako će investitor nakon ovoga napraviti upojne jame kako se ovakva situacija ne bi više dogodila.

Objašnjava, do sad su uvijek imali dobru suradnju s investitorima, a to je nastavljeno i nakon ove nezgode.

''Imamo jako dobru suradnju s investitorima iako ima nekih u selu koji se bune zbog solara. Potpisali smo s investitorom memorandum o suradnji na temelju kojeg će oni vršiti ulaganja u ovo mjesto'', kazali su.

Foto: Bljesak.info / Mještani Međina ne pamte ovakvu bujicu nakon kiše

Ne može ih se pobjediti, može iskoristiti

Kako navode, do sada je s investitorom dogovoreno da do svake kuće u selu besplatno dovedu vodu iz mostarskog blata, iz bušotine. Za tu svrhu iskopani su bazen i bunar, a u planu je još jedan bunar. S investitorima dogovorena je izgradnja igralište kako i ulaz u selo koje je trenutno u jako lošem stanju.

''Mi nismo prisiljeni na ovakvu suradnju s investitorima. Svjesni smo da ih nismo mogli zaustaviti da investiraju i grade ovdje, ali shvatili smo da možemo iskoristiti tu situaciju za dobrobit našega mjesta. Pa gledajte, od kada postoji ovo jedino što je je Grad u njega uložio bila je rasvjeta od nekih 20-tak sijalica, a udaljeni smo od središta grada nekih 7 kilometara'', kazali su iz Udruge građana Međine.

Foto: Bljesak.info / Mještani Međina ne pamte ovakvu bujicu nakon kiše

Inače, koncesiju za gradnju solarni panela na brdu iznad Međina između ostalih dobili su i tvrtke Plavo sunce i Lena. Na ovom mjestu solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close