Nema svrstavanja

Kordić: I Izraelskom veleposlanstvu smo odbili zahtjev, Mostar je protiv rata

Službeno je Grad Mostar odbio dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, da ne bi poprimilo političku dimenziju kakvu sada ima.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2023. u 22:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da je Grad Mostar i Veleposlanstvu Izraela odbio zahtjev da se Stari most ili neka druga znamenitost osvijetli u znak podrške Izraelu.

U Dnevniku Televizije Herceg-Bosne, Kordić je komentirao reakcije na odbijanje suglasnosti Grada Mostara za javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, pa tako i zabranu odnosno nedavanje suglasnosti Grada Mostara za skup podrške Palestini.

Politička dimenzija

''U Mostaru se uvijek nađu ljudi koji zamjeraju ili se izvlače iz konteksta nekakva priopćenja koja dajemo i tumače na svoj način'', kazao je Kordić

Smatra da je jasno iskomunicirano kada je započeo nesretni rat, odnosno upad Hamasa u državu Izrael gdje je u jednom danu pobijeno oko 1400 civila, nazvavši takav čin terorističkim.

''S druge strane Grad Mostar je sredina u kojoj još ima ratne traume i sve skupa što proživljavamo zajedno. Procjena tima s kojim radim je bila da se nećemo staviti ni na jednu stranu u tom kontekstu'', kaže Kordić, jer im je objašnjava namjera da se ne dobije, ono što se ovih dana u Mostaru pokušava dobiti, a to je politička dimenzija.

Dnevna politika u Mostaru

Nisu htjeli, kaže, da te strahote koje se događaju u Gazi i Izraelu postanu dnevna politika u Mostaru.

''Tad smo donijeli odluku. Imalo smo isti dan imali zahtjev od Izraela da se Stari most ili neka druga znamenitost osvijetli u znak podrške i ovaj stav smo ponovili i njima. Grad Mostar ne predstavlja sredinu koji se treba stavljati ni na čiju stranu i da smo protiv rata i stradanja. Taj stav smo zadržali i dalje'', rekao je Kordić.

Nažalost, kaže, jučer su se vidjele nemili događaji u Mostaru u kontekstu da se ispod Starog mosta skandiralo sve i svašta i da je sve poprimilo političku dimenziju.

Nisam neutralan - mi smo protiv rata

''U tom kontekstu mi se spočitavalo da ne mogu biti neutralan. I nisam neutralan, rekli smo da smo protiv stradanja i rata i želimo poslati poruku da nikakav rat nema smisla. I mi nećemo službeno svoje ustanove, gdje je uprava Mostar, davati u svrhu propagande'', rekao je gradonačelnik.

Na društvenim mrežama mogli su se vidjeti negativni komentari na, i Kordić smatra da mu to daje za pravo da su ''na dobroj strani i da vode dobru politiku za Grad Mostar''.

''Ružni i uvredljivi komentari mi daju na znanje da postoji ružan potencijal u Mostaru koji hoće nesretnu situaciju iskoristiti za druge svrhe. Imali ste komentare političara koji pokušavaju ovo staviti u drugi kontekst. Tamo se dešava ružan rat gdje nevini stradaju. Moja poruka je da se rat treba zaustaviti i da se svaki rat mora rješavati za zelenim stolom, sjesti i zagovarati'', rekao je Kordić još jednom ponovivši da je i dalje to poruka iz Mostara koji kaže pružati podršku bilo kakvim ratovima.

Kopirati
Drag cursor here to close